featured
2Fa

Borsalarda işlem yapanlar için güvenlik amaçlı kullanılan 2FA nedir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

2FA çalışma mantığı oldukça basittir. Uygulamayı akıllı telefonunuza yükleyip kullanmak istediğiniz sitede aktif etmeniz gerekecektir. Bu işlemi yaptıktan sonra artık siteye kullanıcı adı ve şifreniz ile her girişinizde, telefonunuzdaki Google Authenticator tarafından o anda üretilen şifreyi girmeniz istenecek. Sistem, bankacılık işlemlerinde kullandığınız SMS’li güvenlik sistemine benzemektedir.

2fa
2FA

Bu sistemi artık birçok Coin Borsası mecburi olarak aktif etmenizi istemektedir.

2FA sistemini aktif etmek için neler gerekli?

Öncelikle akıllı telefon kullanıyor olmanız gerekiyor. Akıllı telefonunuzun markasına uygun olan uygulama marketine (Google Play Store, Apple Store gibi) giderek Google Authenticator uygulamasını yüklemelisiniz.

Yükleme tamamlandıktan sonra sistemi kullanacağınız siteye giderek 2FA’i aktif etmelisiniz. Aktif edilince, size karekod ve onun altında manuel kod temin edilecek. Öncelikle güvenliğiniz için bu sayfanın ekran görüntüsünü alarak ya da çıktısını alarak muhafaza etmelisiniz (2FA sistemini aktif ettiğiniz her sitenin karekod sayfasının ekran görüntüsünü alarak kendinize mail olarak göndermeyi tercih edebilirsiniz).

Yukarıda bahsedilen karekodlu sayfa açıldığında telefonunuzdan Google Authenticator uygulamasını açarak program içerisinden önce kırmızı renkli “+” işaretine, ardından “Barkod Tara” seçeneğine tıklayın ve ekrandaki barkodu telefonunuz aracılığıyla tarayın. Tarama bittiğinde size bu siteye ait şifreleme getirecek ayarları kaydedin.

Üretilen şifreyi web sayfasında istenilen bölmeye yazarak devam edin. Aynı sayfada sizden kullanıcı adı ve şifrenizi de tekrar girmeniz istenebilir.

Bundan sonra siteye her girişinizde, kullanıcı bilgilerinizin ardından bu programın oluşturduğu 6 haneli kod istenecek.

Unutmayın; her site için ayrı ayrı tarama yapmalı ve ayrı kod üretici almalısınız. Bunun için sadece programı çalıştırarak “+” işaretine dokunmanız yeterli olacaktır. Şayet telefonunuzun kamerası arızalı ise kırmızı “+” işaretine dokunduktan sonra manuel kod girmeyi seçerek, sayfadaki barkodun altında yer alan numaraları elle yazmanız yeterlidir.

Peki telefonunuz bozulur, silinir ya da kaybolursa ne yapmalısınız?

Yukarıda söz edildiği üzere her siteye 2FA sistemini entegre etmeden önce bize gösterdikleri karekodu ve altındakı manuel kodu saklamanız gerekecek. Eğer telefonunuz bozulursa bu kodu yeni telefonunuzda taratarak 2FA koduna erişim sağlayabileceksiniz.

Her işlemi yapmanıza rağmen işlem kabul edilmiyorsa Google Authenticator uygulamasından Ayarlar bölümüne girerek zamanı senkronize etmeniz gerekiyor (Kodlar için zaman düzeltme).

Sorularınızı yorum olarak belirtebilir, ayrıca bu yazımızı paylaşarak arkadaşlarınızı bilgilendirebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin