featured

Ethereum nedir ve ne işe yarar? Detaylı ETH rehberi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Ethereum, 2015 yılında piyasaya sürülen merkezi olmayan bir blockchain işlem platformudur. Bu makalede Ethereum’un ne olduğu, nasıl çalıştığı ve hangi problemleri çözdüğü hakkında bilgi vereceğiz. Ayrıca ETH’nin gelecekteki fiyat gelişimi üzerine tahminlerde bulunacağız.

Ethereum nedir?

Bitcoin’in aksine Ethereum sadece bir kripto para birimi değil, aynı zamanda merkezi olmayan uygulamaların (DApps) geliştirilmesine ve çalıştırılmasına izin veren bir platformdur. Ethereum, akıllı sözleşmelerin programlanması ile diğer blockchain platformlarından ayrılır.

Ethereum tarihi

Ethereum, ilk olarak 2013 yılında Vitalik Buterin tarafından beyaz kağıt olarak (white paper) yayınlandı. Buterin, Bitcoin’in sadece bir kripto para birimi olduğunu ve blockchain teknolojisinin daha fazla kullanım potansiyeline sahip olduğunu düşünüyordu. Buterin, Ethereum’un daha esnek bir blockchain platformu olacağını ve akıllı sözleşmelerin programlanmasını mümkün kılacağını belirtti.

Ethereum, 2015 yılında ICO (Initial Coin Offering) olarak bilinen bir fon toplama yöntemiyle piyasaya sürüldü. ICO, yatırımcılara Ethereum tokenleri (ETH) satın alma fırsatı sunarak proje için finansman sağladı. Ethereum ICO’sunda 18 milyon dolar toplandı ve o tarihte dünya çapında en büyük ICO’lardan biriydi.

Ethereum ne işe yarar?

  • Ethereum’un asıl amacı, Smart Contracts ve dApps’ların geliştirilmesine olanak tanımaktır. Aslında Ethereum, geliştiricilere kendi merkezi olmayan uygulamalarını oluşturmak için bir platform sunar.
  • Ethereum, merkezi olmayan uygulamalar (DApps) için katman olarak kullanılır ve bu uygulamalar finans, sağlık, eğitim gibi farklı alanlarda çeşitli çözümler sunabilir. Akıllı sözleşmeler, kodlanmış koşullara dayalı işlemleri otomatikleştirir ve güvenli bir şekilde yürütür.
  • Ethereum’un bir diğer önemli bileşeni NFT’lerdir (Non-Fungible Tokens). NFT, herhangi bir dijital varlığın benzersiz sahipliklerini temsil eder ve birçok farklı alanda kullanılabilir.
  • Ethereum’un bir diğer kullanım alanı DeFi’dir. DeFi, geleneksel finansal araçlarını ortadan kaldırarak işlemleri blok zincir üzerinden gerçekleştirilmeyi sağlar. Ethereum, DeFi (Decentralized Finance) platformları için altyapı sağlayarak kullanıcıların kripto paraları ödünç almasına, takas etmesine, yatırım yapmasına olanak verir.

Ethereum nasıl çalışır?

Ethereum’un çalışma prensibi, Proof of Work (PoW) ve Proof of Stake (PoS) olmak üzere iki kavram üzerinden blok zinciri teknolojisine dayanır. Başlangıçta PoW mekanizması üzerinde Ethereum’da kullanılan bir mining mekanizması vardı. Burada madenciler, blok zincirine yeni blokları ekleyerek bu işlem karşılığında ödül alıyordu. Ancak PoW yüksek enerji tüketmesi sebebiyle ölçeklenebilirlik sorunlarına yol açıyordu.

Proof of Stake ise Ethereum 2.0 güncellemesiyle ekosistemde varlığını sürdürmeye başlayan bir mekanizmadır. Bu sistemde PoW mekanizmasından farklı olarak madencilik yerine ETH stake edilerek blok zincire yeni bloklar eklenir. PoS, enerji tüketimi ve ölçeklenebilirlik gibi konular açısından PoW mekanizmasından çok daha avantajlıdır. Ayrıca Ethereum’un gelecekteki sürdürülebilirliğini artırabilir.

Ayrıca ERC-20 protokolü de Ethereum blok zincirinde standart tokenların oluşturulması ve işlenmesi için kullanılır. ERC-20, Ethereum tabanlı olan diğer kripto para birimlerinin işlevselliğinin belirlenmesine yardımcı olur. Ayrıca bu tokenlar arasında da bir uyum oluşturur ve etkileşim sağlar. ERC-20 uyumlu tokenlar; Ethereum ile etkileşimde bulunabilir, kripto para borsalarında işlem görebilir ve cüzdanlar arasında transfer edilebilir.

Ethereum Staking

Ethereum staking, Proof of Stake (PoS) konsensüs mekanizması aracılığı ile gerçekleştirilir. Burada ETH tokenlarına sahip olan yatırımcılar, belirli miktarda tokenı ağa katkıda bulunmak ve güvence sağlamak amacıyla dondurarak bu işlem karşılığında ödül alır. Ethereum staking aracılığı ile yatırımcılar pasif gelir elde etme fırsatı kazanırken aynı zamanda ağı güvenli ve etkin bir şekilde işletmeye de yardımcı olurlar. Ethereum 2.0 güncellemesinin ardından bu süreç daha da önemli bir hâle gelmiştir. Çünkü staking ile ağın hem ölçeklenebilirliği hem de enerji verimliliği artar.

ETH nerede stake edilir?

Ethereum 2.0 güncellemesi ile gelen bir özellik olan Ethereum Staking, yatırımcıların ağın güvenliğini sağlamak için kullandıkları bir araçtır. Staking, belirli bir miktarda ETH tokenın ağa katkıda bulunması ve yeni blokların oluşturulmasına olanak sağlaması anlamına gelir. Yatırımcılar bu yolla ödül olarak ETH tokenları kazanabilir. Yatırımcılar, bazı popüler borsalar aracılığı ile Ethereum staking yapabilir:

Binance: Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan Binance ile ETH stake yapılabilir. Bu borsa üzerinden stake edilen tokenlardan belirli bir getiri elde etmek mümkündür.

Kraken: Güvenilir ve popüler bir kripto para borsası olan Kraken aracılığı ile stake edilen ETH tokenları yatırımcıya düzenli ödül kazandırabilir.

Coinbase: Kullanıcılarına Ethereum stake imkânı sunan bir diğer borsa ise Coinbase’tir ve burada da yatırımcılar belirli bir kazanç elde edebilir.

Ethereum nasıl ve nereden alınır?

Birçok farklı şekilde ETH satın almak mümkündür. Ancak en popüler olan ve en çok tercih edilen yöntemler kripto borsaları ve DEX’lerdir.

1. Kripto Para Borsaları: En bilinen ve tercih edilen yöntem Ethereum tokenlarını kripto para borsalarından satın almaktır. Önde gelen borsalardan bazıları Binance, Coinbase, Kraken, Bitfinex gibi borsalardır. Bunlardan herhangi birine kayıt olup hesabı doğrulamak ve satın almak için yeterlidir. Ardından USD ve EUR karşılığında ETH tokenlarını cüzdanlarınıza ekleyebilirsiniz.

2. Merkezi Olmayan Borsalar (DEX’ler): Merkezi olmayan borsalar, yatırımcıların Ethereum ve diğer kripto para birimlerini birbirleriyle takas etmelerine olanak tanır. Popüler DEX’ler Uniswap, SushiSwap ve PancakeSwap olarak sıralanabilir. Buradan ETH satın almak için cüzdanınızı bağlamanız ve işlem ücreti ödemeniz gerekir.

Ethereum Gelecegi: ETH Fiyat Tahmini

Ethereum, akıllı sözleşmelerin ve DApps’lerin temel altyapısı olarak kullanılır. Bu nedenle projenin benimsenmesi ve gelişimi, gelecekteki fiyatı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Ethereum fiyatının gelecekte nasıl performans göstereceğine dair tahminler birçok farklı faktöre dayanır. Bunlar; Ethereum 2.0 güncellemesi, DeFi endüstrisinin büyümesi, Ethereum’un kullanım durumu ve genel kripto para piyasasının hissiyatı olarak sıralanabilir.

Ethereum Ünlülerin Fiyat Tahmini

Birçok farklı kripto para analisti ve yatırımcı ETH fiyatı hakkında farklı tahminlerde bulunmuştur. İşte, bunlardan bazıları…

Vitalik Buterin: Vitalik Buterin, Ethereum’un kurucusudur ve tahminlerini paylaşırken genellikle uzun vadeli tahminlerden söz eder. Buterin, ETH fiyatı DeFi ve NFT gibi kullanım alanlarının artması ile ilişkilendirir ve bunların da fiyatı olumlu yönde etkileyeceğini açıklar.

ethereum

Mike Novogratz: Galaxy Digital’in CEO’su olan Mike Novogratz, Ethereum’un piyasa lideri Bitcoin’e göre daha iyi performans göstereceğini tahmin ediyor. Önümüzdeki yıllarda fiyatın artacağını sözlerine ekliyor.

Raoul Pal: Real Vision Group’un kurucu ortağı olan Raoul Pal, Ethereum’un DeFi ve diğer merkezi olmayan uygulamaların benimsenmesiyle yükseleceğini düşünüyor. Ayrıca Pal, Ethereum’un Bitcoin’e kıyasla daha hızlı büyüyeceğini tahmin etmekte.

Anthony Pompliano: Morgan Creek Digital’in kurucu ortağı Anthony Pompliano, Ethereum’un Bitcoin’e benzer bir fiyat artışı yaşayacağını ve uzun vadede 10,000 dolara kadar çıkabileceğini öngörüyor.

Tim Draper: Ünlü risk sermayedarı Tim Draper, Ethereum’un gelecekte büyük bir değer artışı yaşayacağını ve uzun vadede 100,000 dolara kadar çıkabileceğini düşünüyor.

Ethereum Avantajlar ve Riskler

Avantajlar

  • Akıllı Sözleşme Altyapısı: ETH akıllı sözleşmeleri destekler ve bu farklı kullanımlara altyapı oluşturur. Böylece DeFi, DApps gibi projelerin geliştirilmesine olanak tanır.
  • Geliştirici Topluluğu: Ethereum, büyük ve popüler bir geliştirici topluluğuna sahiptir. Bu blockchain’in sürekli olarak yenilikçi projelere ev sahipliği yaparak genişlemesine imkân verir.
  • Yüksek Likidite: Ethereum’un kolayca alınıp satılabilmesine olanak veren likidite, büyük işlem hacimleriyle işlem yapılabilmesi anlamına gelir.
  • Yükseltme Potansiyeli: Sürekli olarak gelişen Ethereum hızlı, ölçeklenebilir ve güvenli bir seçenektir.

Riskler

  • Ölçeklenebilirlik Sorunları: Mevcut sürümü, yüksek işlem talepleri altında ölçeklenebilirlik sorunlarıyla karşılaşabilir. Bu yüksek işlem ücretlerine ve bazı gecikmelere neden olabilir.
  • Rekabet: Rakibi olan platformların daha hızlı işlem yapabilmesi veya düşük işlem ücretleri Ethereum’un pazar payını azaltabilir.
  • Güvenlik Açıkları: Akıllı sözleşmelerdeki yazılım hataları veya ağın kendisine yönelik saldırılar, ekosistemde güvenlik riskleri oluşturabilir.
  • Belirsizlik: Yasal kripto para düzenlemeleri, Ethereum fiyatı üzerinde belirsizlik yaratıyor ve bunlar büyük bir etkiye sahip olabilir.

Ethereum Rakipleri

Piyasa hacmine göre ikinci büyük kripto para olan Ethereum, kripto para ekosisteminde akıllı sözleşmeleri destekleyen blockchain tabanlı bir platform olarak önemli bir yere sahiptir. Ancak her geçen gün genişlemeyi sürdüren kripto para sektöründe ERC-20 token standartları ile ICO’ları destekleyen ve böylece yeni çıkan coinlere ev sahipliği yapan Ethereum’a rakip olacak birçok altcoin bulunuyor. İşte bu altcoinlerden bazıları:

Ethereum vs. Solana

Solana, hızlı ve düşük maliyetli işlemleri ile dikkat çektiği için ölçeklenebilirlik konusunda Ethereum’a kıyasla daha iyi performans gösteriyor. Bu konuda Ethereum’a bir üstünlük sağlayabilir ancak ETH’nin daha geniş bir kitlesinin olması ve geliştirici topluluğunun daha güvenilir olması artı yönlerindendir.

Ethereum vs. Cardano

Güvenliğe odaklanmış bir akıllı sözleşme platformu olan Cardano, Proof-of-Stake (PoS) kullanır. Ölçeklenebilirlik ve sürdürülebilirlik gibi konularla ön plana çıkan Cardano, Ethereum’a kıyasla daha hızlı ve daha düşük maliyetli işlemler sağlayabilir. Ancak yine Solana’ya benzer şekilde Ethereum kadar büyük bir kullanıcı tabanı yoktur ve geliştirici ekosistemi de yeterince büyük değildir.

Ethereum vs. Avalanche

Yüksek performanslı ve ölçeklenebilir bir blockchain platformu olan Avalanche, farklı blok zincirlerinin bir araya gelmesine olanak tanır. Aynı zamanda çapraz zincir etkileşimini desteklemesiyle de öne çıkar. Dolayısıyla Avalanche, ölçeklenebilirlik ve hız konularında Ethereum’a karşı bir avantaja sahip olabilir. Ancak kabul görmüşlüğü Ethereum’a kıyasla çok daha azdır.

Sık sorulan sorular

Kripto para piyasasındaki en büyük altcoin olan Ethereum, birçok yatırımcının favorisi konumundadır. Çoğu kripto para borsasında kolayca alınıp satılabiliyor olması tercih edilmesinin sebeplerinden bir tanesidir. Fiyat potansiyelinin de yüksek olduğu hesaba katıldığında Ethereum satın almak için doğru bir kripto para birimi olabilir.

Ethereum ve piyasa lideri olan Bitcoin, başlangıçta farklı amaçlar için tasarlanmıştır ve birbirlerinden oldukça farklı özelliklere sahiptirler. Ethereum, akıllı sözleşmeler ve merkezi olmayan uygulamalar (DApps) için bir platform sağlarken Bitcoin dijital bir değer deposu ve ödeme aracı olarak kullanılır. Ancak fiyat açısından bakıldığında birçok analist uzun vadede ETH fiyatının BTC’den daha iyi performans göstereceğine inanıyor.

Ethereum ve Solana, farklı özelliklere ve farklı hedeflere sahiptir. İkisinin de üstün performans gösteren blok zincirler olduğu biliniyor. Bu yüzden yatırımcının beklentisinin ne olduğuna bağlı olarak tercihi de değişebilir. Akıllı sözleşmeler ve DApps için bir platform arayan yatırımcı Ethereum, hız ve ölçeklenebilirlik arayan ise Solana tercih edebilir.

 


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin