krugman
Nobel ödüllü ekonomist Krugman: "Bitcoin 300 yıllık parasal devrimi siliyor"

Nobel ödüllü ekonomist Krugman: “Bitcoin 300 yıllık parasal devrimi siliyor.”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Amerikalı iktisatçı Paul Krugman, önde gelen kripto paranın ve altcoinlerin 300 yıllık bir ekonomik gerilemeyi temsil ettiğini ve “muhtemel” bir “toplu çöküş” yaşayacağını savunarak, rutin olarak yaptığı Bitcoin eleştirilerine devam etti.

Düzenli olarak New York Times’ta köşe yazarlığı yapan Krugman, zaman zaman Bitcoin başta olmak üzere kripto para sektörünü eleştiren yazılar yazarak, bu sektöre olan şüpheciliğinin nedenini açıklamaya çalışıyor.

Nobel ödüllü ekonomist,  kripto para ile iki temel probleme ise şöyle vurguluyor: işlem maliyetleri ve “tethering yokluğu” (aynı isimde kripto para birimi olmasını tartışmaları nedeniyle kullandığı ironik bir terim- bağlayıcı olmaması).

Krugman: “Bitcoin Ekonomiyi üç yüz yıl geri götürür”

Krugman, tarih boyunca paranın yavaş yavaş uyumlu işlemlere doğru geliştiğini, kredi ve banka kartları ve diğer dijital ödeme yöntemleri etrafında odaklanan mevcut para rejimiyle sonuçlandığını savunuyor.

Bitcoin’in ise 300 yıllık bir evrimsel gerilemeyi temsil ettiğini söylüyor. Gerekçe olarak ise madencilik işlemleriyle ilişkili maliyetler ve Blockchain tarihini onaylayan parasal ekosisteme uyuşmazlığı yeniden getireceğini söylüyor.

Krugman yazısında şu şekilde ifade ediyor:

Bu paranın tarihine karşı çıkan, kripto para için gösterilen coşku çok tuhaf görünüyor. Çünkü uzun vadede trendin tam tersine döneceğine inanıyorum… Diğer bir deyişle, kripto para hayranları en ileri teknoloji kullanılarak parasal sistemi 300 yıl geriye götürülmesini etkin bir şekilde kutluyorlar. Parasal. Bunu neden yapmak istersiniz? Hangi problemi çözüyor? Bu soruya net bir cevap bulamadım.

Hükümetin “fiat para yaratma ayrıcalığını bazen kötüye kullandığını” kabul eden, Krugman, geleneksel merkezi bankacılık sisteminin işini “oldukça iyi” yaptığını ve kullanıcılara düşük uyumsuzlukta işlemler ve istikrarlı satın alma gücü sağladığını savunuyor! Bitcoin’i ise – muhtemelen nereye gittiğini tahmin edebilirsiniz – ortalama bir değişim aracı veya bir değer deposu olarak faydalı bulmuyor.

Kripto paraların bağlayıcılığı bulunmuyor

Krugman gerçek problemini, dijital para ve dijital altın olarak görülen kripto paralar olarak açıklıyor. Aynı zamanda büyük miktarlarda nakit taşıyan insanların genellikle vergi kaçakçılığı da dahil olmak üzere çeşitli suç faaliyetlerinde bulunduklarını iddia ediyor. Bitcoin’in de aynı amaçla kullanılabileceğini savunuyor.

Ancak 100 dolarlık banknotlar, meşru işlemlerin değişiminde yararlı bir araç olmayabilirken – birçok mağaza bunları kabul etmiyor. Krugman, Bitcoin değerinin daha küçük değerlere bağlı olması gibi kritik bir avantajı olduğunu söylüyor:

Kripto paraların bir karşılığı yok ve gerçekliğe bağlı değiller. Onların değeri tamamen kendi kendine yeten beklentilere bağlı. Bu, toplu çöküşün gerçek bir olasılık olduğu anlamına geliyor. Eğer yatırımcılar toplu halde Bitcoin’in değersiz olduğuna dair bir şüpheye sahip olsalardı, Bitcoin aniden değersiz olurdu.

Krugman’ın iddia ettiği çöküş gerçekleşir mi? bilinmez ama Nobel ödüllü ekonomistin 300 yılda gelişen ekonominin hangi yöne doğru geliştiği de ayrı bir tartışma konusunu oluşturuyor.

Ayrıca yatırımcıların paniğe kapılıp, toplu şekilde Bitcoin’in değersiz olduğu düşüncesine kapılma teorisi ile Bitcoin’in çökeceği düşüncesi, tüm mudilerin paniğe kapılıp bankalardaki tüm paralarını çekmek niyetinde girmesi ile geleneksel finans sistemini çökertmesi ile aynı sonucu doğurmaz mı?

ccn

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin