hint hükümeti
Hint hükümeti sahte ilaçları engelleme için Blockchain teknolojisi kullanacak

Hint hükümeti sahte ilaçları engellemek için Blockchain teknolojisi kullanacak

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Söz sahibi bir Hint hükümeti düşünce kuruluşunun, ülkenin kronik sahte ilaç tedariği konusunda önlem almak için bir Blockchain konsept kanıtı (PoC) çözümü üzerinde çalıştığı bildiriliyor.

Yerel yayın Factor Daily’ye göre, ülkenin önde gelen politika oluşturma organı ve düşünce kuruluşu olan Hindistan Ulusal Dönüşüm Enstitüsü (NITI Aayog), PoC’u 2019 yılı sonunda lansmanı öncesinde tamamlamayı düşünüyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayınlanan 2017 raporuna göre, Hindistan’da satılan ilaçların yaklaşık yüzde 20’sinin alt standart veya yanlış olduğu tespit edilmişti. Raporda ayrıca, dünya çapında satılan sahte ilaçların yüzde 35’inin Hindistan’dan geldiği ve eldeki önemli sorunun altını çizdiği belirtiliyor.

Anonim bir NITI Aayog yetkilisi anonim bir yayında şunları söyledi:

“Hepimiz o sahte ilaçları alıyoruz ve eminim ki insanlar ölüyor. Bunu azaltmanın bir yolu, tüm tedarik zincirini Blockchain’e taşımaktır.”

Hint hükümeti, ilaç sektörü için Blockchain teknolojisine güveniyor

Pilot uygulama, resmi iddialar, her bir ilaç için tahsis edilen benzersiz tanımlama kodlarını veya sayılarını görecek. Ve bunlar daha sonra Blockchain teknolojisini kullanarak tüm tedarik zinciri boyunca izlenebilecek. Tedarik zincirinin her aşamasında, benzersiz kimlik, ilacın sürekli olarak izlenmesini sağlayacak. Tüketiciler, üretim kaynağını ve tedarik zinciri sürecinin tüm geçmişini doğrulamasını akıllı telefonları ile yapabilecekler. Bunun için akıllı telefon uygulamasında satın alma sırasında QR kodunu veya ilaç üzerindeki bir barkodu da tarayabilecekler.

İlaç satıldığında, üzerinde bulunan benzersiz kod, aynı kimliğin sahte uyuşturucularla kullanılmak üzere çoğaltılmasını önlemek için “Blockchain’de geri dönülemeyecek şekilde denetlenecek” formda resmi olarak eklenecek.

Hint hükümeti, 28 milyar dolarlık ilaç endüstrisinde, maliyetler yönünden bazı endişelere sahip olsa da, söz konusu projeyi desteklediği iddia ediliyor.

Indian Pharmaceutical Alliance endüstri lobisi genel sekreteri DG Shah’ın görüşleri ise şu şekilde:

“Sahte ilaçlar bir endişe kaynağıdır. Eğer Blockchain, endüstrinin bu problemden kurtulmasına yardım edebilirse, biz sonuna kadar arkasındayız. Hükümet bunu ek bir maliyet olarak değerlendirmek ve tazmin etmek isterse, ilaç endüstrisinin buna itirazı olmayacaktır.”

Yetkili ayrıca ülkenin tüm ilaç envanteri için Blockchain teknolojisinin uygulanmasıyla ilgili kısa vadeli endişelere de işaret etti. Ek barkodlama, en azından kısa vadede yüzde 25’lik bir üretim kaybına yol açacaktır diyen Shah, yetersiz ambalaj kapasitesinden de bahsediyor.

Hindistan farklı sektörlerde de Blockchain teknolojisini kullanmak istiyor

Bu arada başka bir kıdemli NITI yetkilisi, düşünce kuruluşunun PoC projesi için bir teknoloji ortağı olduğunu da ortaya koydu. Yapının şu anda bir Blockchain’deki faaliyetleri uygulamak ve yürütmek için bir ortak arayışı devam ediyor.

Daha önce bildirildiği üzere, NITI halihazırda eğitim, sağlık ve tarım da dahil olmak üzere bir takım sektörlerde bir dizi Blockchain PoC çalışmasına katılıyor. Hindistan hükümeti, hem federal hem de eyaletler olarak katıldığı sayısız Blockchain denemeleri, kısa bir süre önce Hindistan’da “Blockchain gibi yıkıcı teknolojilerin hızla adapte edilmesi” çağrısında bulunan başbakanın emriyle doğru orantılı gözüküyor.

ccn

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin