featured
KIRIK

Kripto para sektörünün kitle kabulünü engelleyen üç faktör, tek çözüm: Kirik

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto para endüstrisinin kitlelerce benimsenmesi büyük önem arz ediyor. Bugünkü konumuz, sektörün kitle kabulünü engelleyen üç faktör ve bu sorunları tek hamlede çözen Kirik platformu.

Dünya Ekonomik Forumu’na göre, 2027’de dünya GSYİH’sinin %10’u Blockchain’de olacak. Blockchain teknolojisi ayrıca AB’nin tüm kamu hizmetlerine de güç verecek. Bu, 2027’den sonra olabilir ancak AB Dijital Ekonomi ve Toplum Temsilcisi’ne göre, bu durum kaçınılmaz.

Bu esnada, ICO’lar finansman bulmak için anahtar bir yol haline geliyor. 2017’de halka arzlar toplamda 35 milyar dolar topladı; ICO’lar için ise ilgili rakam 5,6 milyar dolardı.

ICO’lar IPO’lar ile yarışıyor

ICO’ların geçtiğimiz yıl en yüksek performansını sergilediği ve bu yıl bu performansın daha da yukarı çıkacağı aşikar. Bu yılki ICO’ların halihazırda 6 milyar dolardan fazla para aldığı göz önüne alındığında, yakında IPO’lara toplam büyüklükte rakip olabileceği biliniyor.

Blockchain çok önemli ve daha önemli hale geliyor. Aynı zamanda, Blockchain teknolojisinin gerçek yaşam kullanımını sınırlayan bazı büyük sorunlar var. Zorluklar, Vitalik Buterin’in şu sözlerle kayda geçirdiği kadar sert:

Eğer ölçeklendirilebilir Ethereum üzerine merkezsiz bir Uber ve Lyft kurmak istiyorsan, batırdın demektir. Orada dur.

Bu basit bir soruya cevap veriyor. Şu anki haliyle, Ether de dahil olmak üzere mevcut nesil Blockchain protokolleri neden kullanılamaz? Kripto alanı “deneysel teknoloji” aşamasını nasıl geçebilir ve kitlesel olarak benimsenmeye hazır bir teknoloji haline gelebilir?

Üç sorun, tek çözüm: Kirik

Bu makalede, kripto para sektörüyle ilgili 3 temel sorunu vurgulayarak ve yeni bir meta protokolün bunları nasıl çözdüğünü açıklayarak yanıtlar arayacağız.

Sorun 1: Zayıf ölçeklendirme

Ether en iyi ve en gelişmiş bloklardan biri. Ama Aralık 2017 dolaylarında CryptoKitties adlı tek bir online oyun tarafından yavaşlatıldı. Vitalik’in ölçeklenebilirlik hakkındaki sözleri abartı değil.

Temel sorun, Blockchain teknolojisinin doğası. Blockchain’lerin ölçeklendirmede neden zayıf kaldığını başka bir makalede açıklayacağız.

Şimdilik önemli olan, Proof of Work’e dayanan geleneksel Blokchain’lerin zamanla yavaşlaması ve hiç kimsenin bu sorunu nasıl çözeceğinden emin olmaması. Daha fazla madencilik içi ve dışı node eklemek, bir Blockchain’in işlem kapasitesini değiştirmez, bireysel node’un madencilik gücünü arttırmaz.

Esasen ölçeklenebilirliği geliştirmenin en iyi yolu geleneksel Blockchain yapılarından uzaklaşmaktır.

Bu noktada, Kirik iki nedenden dolayı yararlı bir araç olarak karşımıza çıkıyor. İlk olarak KIRIK, IOTA’nın Tangle’ını kullanıyor. Bu node’lar benzer olmalarına rağmen klasik Blockchain’ler ile aynı değildir. Ana fark, iyi ölçeklenmeleri ve işlem miktarı arttıkça çok daha hızlı çalışabilmeleridir.

İkincisi, Kirik, Blockchain’leri ve diğer veritabanlarını veya varlıkları birbirine bağlayan bir meta-protokoldür. Özelliklerini kullanarak, diğer blokajlar ve protokoller her türlü iç içe geçmiş olsa bile, karışıklıklardan yararlanarak daha iyi ölçeklenebilir.

Özelliklerini kullanarak, diğer Blockchain’ler ve protokollerin her türü, karışıklıklardan yararlanarak daha iyi ölçeklenebilir. Doğası gereği kendileri karışık bir sistem kullanmasalar bile…

Sorun 2: Programlamanın zorluğu

Geliştiriciler, Bitcoin, Ether vb. üstünde uygulamalar kodlayabilirler. Bununla birlikte, standart Blockchain’lerin algoritmaları, uzun-adım adım talimatlardan oluşur. Bu, kodlamanın karmaşık bir yoludur. Örneğin, Ether Blockchain’de bir ICO Smart Contract, 370+ satır uzunluğundadır:

Örnek Smart Contract
Örnek Smart Contract

Bu tür algoritmik programlamalar zaman kaybından başka bir şey değildir. Hatta bir bilgisayara adım adım ne yapacağını söylemek gibi bir şeydir: “Açıl, sabit sürücüyü başlat, monitörü aç, parlaklığı %80’e ayarlayın”. gibi… Yapay zeka gibi bir teknoloji varken hala böyle bir yöntemin kullanılmasına ne demeli?

Kirik, Blockchain protokolleri ve uygulamaları yazmak için mantık tabanlı bir yol oluşturarak bunu çözmeye yardımcı olur. Geliştiriciler, adım adım algoritmaları yazmak yerine, basit IF-THEN mantığıyla akıllı sözleşmeler ve varlıklar yaratırlar. Kısacası yükün ağırlığı yapay zekanın omuzlarına yüklenmiş olur.

Farkı göstermek için, Kirik’in mantıksal işlevlerinde ifade edilen aynı 400 satırlık kodu inceleyim:

Örnek Semantic Contract
Örnek Semantic Contract

Fark açıkça görülüyor. 400 satırlık koddan iki kısa formüle geçmek boyutta üstel bir farkı temsil ediyor. Kirik, geliştiricilerin yukarıdakiler gibi formüllerin yönetilmesine yönelik kurallar koymasını gerektirir; ancak bu yalnızca birkaç satırlık kod ekler.

Dahası, KIRIK’in düzenli mantık kullanımı akıllı sözleşmeleri kullanıcılara ve müşterilere açık hale getiriyor. Bu, programlamayı kolaylaştırıyor ve ölçeklenebilirliği geliştiriyor. Bölünmenin manası yok yok; birkaç satırlık mantık tabanlı kod, uzun biçimli algoritmalardan üstündür.

Sorun 3: Blockchain’ler bağlantılı değil

Tüm Blockchain’ler kendi başlarına ayakta duruyor. Birçoğu onları birleştirmenin kitle kabulü için bir ön şart olduğuna inanıyor. Sonuçta, hepsi birbiriyle ve bankacılık, ERP, CRM vb. Geleneksel ağlarla bağlantısı kesilirken, çok fazla kullanılmazlar.

Öncelikle, bağlantısız Blockchain’ler kripto varlıklarının parçalanmış ve bağlantısız olduğu anlamına gelir. Bu, değerlerini azaltır ve varlık aktarımı için gereksiz adımlar, riskler ve maliyetler ekler.

İkinci sorun, ayrı ağların, merkezi olmayan uygulamaları ve kullanmak için elverişsiz kripto protokolleri oluşturmasıdır. Ayrı Blockchain’ler internetin 1993’ten önceki halini anımsatıyor. İlginçler, yararlı olabilirler, ancak kitlelerce benimsenmeye hazır değiller. Bunun gerçekleşmesi için, Blockchain’lerin tek bir teknolojiyle bağlanan gerçek bir ağ oluşturması gerekir.

World-Wide-Blockchain
World-Wide-Blockchain

World-Wide-Web ve World-Wide-Blockchain

Kripto varlıkları, merkezsiz uygulamalar ve protokollerden oluşacak bir “World Wide Blockchain”in bir sonraki adımda oluşturulacak olma sebebi tam olarak bu. Bu, Uber, Airbnb, Instagram, Facebook, Google, vb. Ile eşdeğer hizmetler içerebilen merkezi olmayan bir “dünya çapında blockchain”i gerçek anlamda getirmenin tek yoludur.

Sonuç olarak TCP/IP internet için neyse, Kirik de kripto için o. Geliştiricilerin, tüm Blockchain’lerin birleştirilmesi için yolu açacak şekilde, basit bir protokol yoluyla Blockchain ağlarına bağlanmalarını sağlar.

Kirik ile kesintisiz bir uçtan uca deneyime hazır olun

Kirik, TCP/IP gibi, geliştiricilerin Blockchain’leri birbirine bağlamasını sağlaması sebebiyle önemli bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Kirik ile, kullanıcılar farklı Blockchain’ler kullandıkları hakkında düşünmek zorunda kalmayacaklar; kesintisiz, uçtan uca bir deneyime sahip olacaklar.

Ve geliştiriciler, tüketiciler ve kurumlar için tek, birleşik, World Wide Web tarzı bir Blockchain alanı, bugün sahip olduğumuzdan çok daha kullanışlı olacaktır.

KIRIK Yol Haritası
KIRIK Yol Haritası

Artık Blockchain endüstrisindeki en büyük üç sorunun neler olduğunu biliyorsunuz. Ve tabii ki bunların çözümlerinin Kirik platformunda olduğunu da!

Daha fazla bilgi için platformun web sitesini ziyaret edebilirsiniz

 

KIRIK

Web SitesiWhitelistTelegram GrubuTelegram Kanalı

FacebookTwitterMediumBitcointalk (Bounty)BitcointalkLinkedInReddit

White PaperLight Paper

 

___________________________

Kripto Para Haber, yazıda geçen bilgilerden ve ilgili ürün ya da hizmetlerle ilgili hasar, kâr-zarar ya da kayıptan sorumlu değildir. Kripto Para Haber, yazıda adı geçen şirket, ürün ya da hizmetle ilgili okuyucuların özen göstererek kendi araştırmalarını yapmalarını önerir.

Sponsorlu makaleleriniz için iletişime geçebilirsiniz / contact us  

___________________________

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin