Piyasa görünümü: Bitcoin 66.000 doları geçti, piyasanın toplam değeri 3 trilyon dolara dayandı
Piyasa görünümü: Bitcoin 66.000 doları geçti, piyasanın toplam değeri 3 trilyon dolara dayandı

IMF Baş Ekonomisti, kripto paraların hiçbir zaman doların yerini alamayacağını savunuyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Uluslararası Para Fonu (IMF) baş ekonomisti, dijital paraların ABD dolarının küresel ticaretteki kilit rolüne devralamayacağını söylüyor.

Salı günü Financial Times için yapılan bir çalışmada, Ocak 2019’dan beri IMF’nin baş ekonomisti olarak görev yapan Gita Gopinath, kripto para birimlerinin “ilgi çekici olasılıkları” olmasına rağmen, önde gelen küresel rezerv para birimi doları destekleyecek altyapı ve küresel kabulden yoksun olduklarını yazdı:

Ödeme teknolojilerindeki ilerlemeler, küresel bir rezerv para birimi olmak için gereken temel konulara değinmiyor. Doların durumu, ABD’nin destek verdiği kurumlar, hukukun üstünlüğü ve güvenilir yatırımcı koruması tarafından destekleniyor.

Dijital para birimlerinin doların baskınlığına doğrudan meydan okuyabileceği fikri, önde gelen bazı ekonomistler tarafından savunuluyor. İngiltere Merkez Bankası’nın eski başkanı Mark Carney, daha önce, bir “sentetik hegemonik para birimi” (SHC) rezerv para birimi ile desteklenen bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) ulusal ekonomilere fayda sağlayabileceğini öne sürmüştü.

Ancak, SHC’ler küresel ticareti daha iyi dengeleyebilse de, Gopinath’a göre küresel olarak kabul edilmeleri gerekecek. Yavaş yavaş küresel GSYİH’yi oluşturan ve yükselişe geçen pek çok gelişmekte olan pazarla, bunun yakın zamanda gerçekleşmesi pek mümkün değil diye düşünüyor.

IMF’ye göre, dolar 2019’un üçüncü çeyreğinde küresel döviz rezervlerinin yüzde 60’ından fazlasını oluşturdu ve rezerv, geçen yıl 100 milyar dolardan fazla arttı. Bir sonraki en büyük euro, aynı dönemde döviz rezervlerinin sadece yüzde 20’sini oluşturdu.

Geçen yıl, merkez bankaları kamuoyu ile kendi dijital para birimlerini başlatmak hakkında konuşmaya başladılar. Çin Halk Bankası (PBOC) yaz aylarında, Libra gibi özel girişimlere alternatif olarak uzun süredir geliştirme çabasında olduğu dijital yuanını başlatmanın ve renminbi’nin yurtdışındaki statüsünü yükseltmenin “yakın” olduğunu açıkladı.

IMF geçtiğimiz yıl dijital paralara sıcak bakıyordu

Federal Rezerv Başkanı Jay Powell Kasım ayında ABD merkez bankasının dijital doların ABD ekonomisine fayda sağlayıp sağlamadığını araştırdıklarını söyledi. Avrupa Merkez Bankası’nın yeni başkanı Christine Lagarde de son zamanlarda CBDC’ler söz konusu olduğunda kurumunun “eğrinin önünde” olması gerektiğini, ancak potansiyel bir dijital euro’nun hedefleri konusunda net olması gerektiğini söyledi.

IMF daha önce dijital para birimleri üzerine araştırma yapılmasını savunuyordu. Önceki başkanı olan, Christine Lagarde 2018’de merkez bankalarının finansal içermeyi teşvik etmek ve ödemelerin gizliliğini artırmak için CBDC’leri “ciddiye” almayı düşünmeleri gerektiğini söylemişti.

Ancak IMF, erken adaptasyona karşı da tavsiyede bulundu. Eylül 2018’de, Marshall Adaları yetkililerinden ABD doları ile birlikte çalışacak dijital bir para birimi başlatmayı yeniden düşünmelerini istedi. Ülke, kara para aklama ile mücadele konusunda sıkı denetimler getirmedikçe, bir IMF raporu, ABD bankaları ile önemli muhabir bankacılık ilişkilerini kaybetme, dolara erişimi kaybetme ve ulusun küresel finansal sistemden etkili bir şekilde kopmasına neden olabileceğini söyledi.

coindesk


Buraya tıklayarak Binance borsasında yüzde 15 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açabilirsiniz!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin