featured

SegWit Aktifleşti, Bitcoin’i Neler Bekliyor?”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Uzun zamandır süren Bitcoin hard-fork tartışmaları ile adını duyuran SegWit aktifleşti. Hard-fork, bölünme, çatallanma anlamına gelse de, SegWit hard-fork’u daha çok güncelleme anlamına geliyor diyebiliriz. Bitcoin Cash hard-fork’unda basit dille anlatmak gerekirse iki ayrı blockchain olduğunu varsayarsak bu seçime çatallanma-bölünme diyebiliriz. Ancak SegWit, bölünmeden daha çok tıpkı Ethereum’un ”Metropolis”i gibi bir güncelleme-geliştirme niteliğindedir.

24 Ağustos Türkiye saati ile gece saatlerinde madenciler tarafından onaylanan SegWit’e geçiş tamamlandı.

SegWit beraberinde neler getiriyor?

SegWit sayesinde blokların boyutları büyültülmeden, aynı blok içerisine var olandan çok daha fazla Bitcoin gönderme işlemi sığdırılabilecek. Bu sayede Bitcoin gönderme işlem ücretlerinde düşüş olması bekleniyor. Ayrıca ”volatility” yani transfer ücretleri arasındaki farklı farklı işlem ücretleri de çözülmüş olacak. Bunu bir ürünü kargolarken tek tek gönderip her defasında kargo bedeli ödemek yerine, aynı kargo paketi içinde birden fazla ürün gönderip birim başına düşen kargolama maliyetini düşürme işlemine benzetebiliriz.

SegWit sayesinde Bitcoin transferlerinden dolayı kazanç elde eden Bitcoin madencilerinin de aldığı transfer ücretleri azalmış olacak. Son olarak, günlere çıkan Bitcoin transfer sürelerinin saniyelere düşmesi bekleniyor.

SegWit aktivasyonu tamamlandı ancak henüz SegWit’i destekleyen platformların sayısı yeteri kadar fazla değil. Tıpkı Bitcoin Cash çatalında ilk başlarda bir azınlık tarafından destek alması ve şimdi ise neredeyse platformların tamamından destek görmesi gibi.

Henüz geçişin çok yeni olmasından dolayı faydalarını göremeseler de, ilerleyen günlerde SegWit’e desteğini açıklayan platformların sayısı arttıkça yukarıda bahsettiğimiz güncellemeler de Bitcoin kullanıcılarının işlerini kolaylaştırmak adına işlem görmeye başlayacaktır.

Aylardır süren SegWit tartışmalarına rağmen üst üste rekorlar kıran Bitcoin kuru’nun da tazeleyeceği güven sayesinde daha stabil bir artışa ulaşmasını bekleyebiliriz.

SegWit geçişi ile ilgili daha teknik detayları Alp Işık Youtube Videosundan izleyebilirsiniz

Sinan Dündoğan

Kripto Para Haber / Kurucu
Kripto Para Araştırmacısı


Yasal Uyarı: Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kar ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

 



Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin