featured
Ripple nedir?

Bitcoin ve Litecoin’den farklı: Ripple nedir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Ethereum ve Litecoin’i geride bırakan Ripple, kripto para piyasasının yeni gözdesi haline geldi. Peki, Ripple nedir?

Özel bir şirket tarafından idare edilen Ripple, alışveriş yapmak için kullanılamıyor. Bir yandan, bu kripto parada madencilik de yapılamıyor.

Ripple’ın değeri hala Bitcoin‘den daha az olsa da, bu kripto para, dikkat çekici bir yıl geçirdi. Coin Market Cap’in verisine göre, kripto para, geçtiğimiz 12 ay boyunca yüzde 40.000’in üzerinde yükselerek değerini 140 milyar doların üzerine taşıdı. Bunun karşısında, Bitcoin’in piyasa değeri ise 252 milyar doların üzerine çıktı.

Yine Coin Market Cap’e göre, Ripple, 9 ocak salı günü yüzde 9.21’lik bir düşüşle 2.38 dolara indi ve toplam piyasa değeri 92 milyar doların üzerinde seyrediyor. Sanal para, Ethereum’un yeniden altına insede, hala Litecoin’den daha değerli.

Ripple nedir?

Bitcoin ve Litecoin gibi sanal paralardan daha farklı olan Ripple, bir “jeton” olarak görülebilir. Bitcoin gibi paralar kendi değerinden işlem görürken “jeton”lar, başka bir şeye bağlı olma eğilimi gösteriyor.

Ripple’ı kim yarattı?

Teknik olarak “XRP tokeni” adı verilen dijital para, küresel para transferi şirketi olan Ripple Labs tarasından yaratıldı ve yine bu şirket tarafından yönetiliyor.

Ripple ile Bitcoin ve Litecoin gibi diğer dijital paralar arasındaki bu sert ayrım, Ripple’ı diğer sanal paralardan daha merkezi kılıyor. Söz konusu diğer sanal paraların sahibi, işlemde bulunan herhangi biri olabilirken Ripple için bu geçerli değil.

Ripple tokeni ve diğer sanal paralar arasında bir benzerlik var mı?

Hayır. Bitcoin, işlem gören ve kullanılan asıl para iken XRP tokeni, dolar ve yen gibi geleneksel paralar tarafından destekleniyor.

Bitcoin ve çoğu diğer sanal para, tek bir amaca hizmet ediyor: dijital para olarak var olmak. Ripple ise bir ülkeden diğerine gerçekleştirilecek para aktarımı problemine çözüm olarak doğdu. Küresel para aktarımı, Ripple ile birkaç saniye içerisinde gerçekleştirilebiliyor.

Mashable

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin