Rapor: 2030 yılına kadar 3 ülke geleneksel para yerine CBDC’ye geçebilir
Rapor: 2030 yılına kadar 3 ülke geleneksel para yerine CBDC’ye geçebilir

Rapor: 2030 yılına kadar 3 ülke geleneksel para yerine CBDC’ye geçebilir

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Avrupalı ​​bir düşünce kuruluşunun tahminine göre, dünya çapında üç ila beş ülke, 2030 yılına kadar itibari para birimlerini bırakarak merkez bankası dijital para birimlerine (CBDC) geçiş yapacak.

Hollandalı fintech odaklı kâr amacı gütmeyen düşünce kuruluşu dGen, 9 Eylül’de CBDC’lerin jeopolitik eğilimleri üzerine bir rapor yayımladı.

3 ülke 10 sene içerisinde geleneksel para yerine CBDC kullanabilir

“CBDC’lerin Jeopolitik Dallanmasına İlişkin Rapor” başlıklı 30 sayfalık rapor, ABD doları, euro ve Çin yuanı gibi başlıca küresel fiat para birimlerinin durumuna derin bir bakış gerçekleştiriyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB), Standard Chartered Bank ve Frankfurt School gibi kurumların desteğiyle derlenen rapor, CBDC’lerin küresel finansal sistem üzerindeki etkisine ilişkin bazı büyük tahminlerde bulunuyor.

Araştırmanın başındaki dGen, küresel olarak üç ila beş ülkenin ulusal para birimlerini on yıl içinde tamamen bir CBDC ile değiştireceğini tahmin ediyor. DGen, 2030 yılına kadar hangi ülkelerin geçiş yapacağına dair kesin bir tahminde bulunmasa da, rapor, Bahamalar ve İsveç gibi yargı bölgelerinde CBDC’de önemli ilerlemeyi özetliyor. Düşünce kuruluşu, İsveç’in e-krona gelişiminin ülkenin 2025 yılına kadar “nakitsizlik” planıyla uyumlu olduğunu belirtti.

Rapor: “Dijital yuan, euroyu geçebilir ama doları geçemez.”

Diğer tahminlerin yanı sıra dGen, Avrupa 2025 yılına kadar kendi CBDC’sini geliştirmezse, euronun Çin’in dijital yuan projesi tarafından geçileceğini tahmin ediyor. Düşünce kuruluşu, ECB’nin “dijital euronun refahı için uygun bir ortam oluşturma” ihtiyacını vurguladı. Rapor aksi takdirde fiat para biriminin küresel ekonomideki konumunu kaybetme riski altında olduğuna dikkat çekiyor.

Frankfurt School Blockchain Center Başkanı Philipp Sandner, ECB’yi bariz eylem eksikliği nedeniyle eleştirdi:

ECB’nin reaksiyonu çok yavaş. Özellikle endüstri için bir CBDC’nin, örneğin programlanabilir paraya dayalı faydaları şu anda ihmal ediliyor. Libra ve DC EP (dijital yuan) göz önüne alındığında, ECB jeopolitik konumunu korumak için hızlı tepki vermelidir.

Rapora göre Çin’in CBDC’si euro için bir tehdit oluştururken, dijital yuanın yakın gelecekte dünyanın rezerv para birimi olarak ABD dolarını geçme olasılığı düşük.

Dijital bir yuan başlatmak, doları yerinden etmeyecek. En azından hemen değil.

Brezilya’da CBDC çalışmaları hızlandı

CBDC’ler, esasen nakitsiz işlemler sağlamayı, ödemeleri hızlandırmayı ve ilgili maliyetleri düşürmeyi amaçlayan fiat paranın dijital temsilidir. Çin, CBDC gelişimi açısından görünüşe göre en aktif yargı alanı olsa da, daha fazla ülke yeni finansal aracı heyecanlı bir şekilde keşfetmeye devam ediyor. Son olarak Brezilya merkez bankası eylül ayı başlarında Brezilyalıların 2023’ten önce bir CBDC görmeyi bekleyebileceklerini duyurdu.

Bu arada bugünkü Bitcoin fiyat analizimizi buradan okuyabilirsiniz.

cointelegraph


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin