bitcoin saklama yöntemleri

Bitcoin Saklama Yöntemleri Nedir? Riskleri ve Avantajları Nelerdir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin saklama yöntemleri sürekli olarak tartışılmaktadır. Her ne kadar günümüzde Vahşi Batı tehlikeleri ile yüzleşilmese de yine de Bitcoin konusunda yatırımcılar risk ve istikrarsızlıklarla karşı karşıya kalıyor. Tehditler maalesef soyut ve teorik görünmüyor, yani Bitcoin’ler sağlam bir yerlerde saklanmazsa, kaybedilme riski sürekli olarak ensenizde olabilir. Kullanıcıları kandırmak için kurulmuş bir sahte cüzdan, özel şifreleme anahtarlarını çalmak için yapılan bir kimlik avı girişimi veya sahte şifreleme programları olsun, her fırsatta dikkat edilmesi gereken noktalar mevcut.

Peki Bitcoinleri nasıl güvende saklayabiliriz? Bunun için hangi adımları izlememiz gerekiyor?

Bitcoin saklama yöntemleri

Online Cüzdanlar

Bir takım internet siteleri, kullanıcılarına ücretli ve ücretsiz olmak üzere “cüzdan” hizmeti sunabilmektedir. Bu tarz cüzdanlarda servis sağlayıcıları düzenli olarak yedekleme almakta ve Bitcoin’leri de korumaktadır. Fakat çevrimiçi cüzdanların pek de güvenilir olduğunu söylemek mümkün değildir. Çünkü servis sağlayıcısı sizden başka birisi olduğu için Bitcoinler bir nevi başka birisinin elinin altında demektir. Sitenin sunucuları eğer saldırıya uğrarsa, böyle bir durumda Bitcoinler çalınabilmektedir. Ek olarak site sahipleri de Özel Anahtar şifrelemelerine sahipse, Bitcoinlerinizi özgürce harcayabilirler. Avantajları:

  • Kullanımları kolaydır.
  • Bitcoin geliştiricileri tarafından desteklenmektedir.

Mobil Cüzdanlar

Akıllı telefonlar için farklı farklı cüzdan yazılımları bulunmaktadır. Bu yazılımların avantajı QR kod kullanımıdır. Mağazalarda ve acil para transferlerinde sizlere kolaylık sağlar. Avantajları ise şunlardır:

  • Taşınabilirdir.
  • Kullanımı kolaydır.
  • Cüzdan diğer bir cihaza rahatlıkla aktarılabilmektedir.
  • Bitcoin kabul eden mağazalarda kullanılabilir.

Çevrimdışı Cüzdan

Bitcoin ve diğer tüm kripto paraları en güvenli saklama yöntemi budur. Cold Storage adı verilen bu yöntem sayesinde Bitcoinlerinizi offline (çevrimdışı) bir ortamda saklayarak hackerlardan koruyabilirsiniz. Bu cüzdanların alt yağısı Public ve Private Key adı verilen iki anahtardan meydana gelmektedir. Public Key’i insanların görmesinde sakınca yoktur fakat Private Key’i mutlaka sadece sizin bilmeniz gerekmektedir. Bazı cüzdan geliştiricileri maalesef Private Key’i sizlerle paylaşmamaktadır. Bu noktaya ayrıca dikkat etmek elzemdir.

Fiziksel Cüzdanlar

Fiziksel cüzdanlar, bilgisayara harici olarak takılan donanım parçalarından oluşmaktadır. Bu cihazlar USB’ye benzer. Fiziksel cüzdanların avantajları şunlardır:

  • Çok yüksek güvenlik sunmaktadır.
  • Taşınabilir özelliğe sahiptir.

Kağıt Cüzdan

Kağıt cüzdanlar, çevrimdışı saklama özelliğine sahiptir. Bu cüzdanlar özel ve genel anahtarları QR kodu olarak kağıt üzerinde barındırmaktadır. Avantajları ise şunlardır:

  • Güvenlidir.
  • Dijital facialara karşı korunaklıdır.
  • Hediye çeki olarak kullanılabilir.
  • Cüzdanlardan daha güvenlidir.

Bitcoin Borsaları

Çoğu zaman yatırımcılar bu yöntemi kolay olmasından ötürü tercih etmektedir. Ama Bitcoin saklama yöntemleri arasında en riskli olan budur. Borsanın hacklenmesi durumunda Bitcoinler çalınabilir.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin