featured

Bitcoin Yasaklanabilir mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Her geçen gün piyasa değeri artan Bitcoin ve beraberinde büyüyen kripto para sektörü, yıllar ilerledikçe piyasa değerinin artmasının yanında şekillenmeye de devam ediyor. Özellikle 2017 başlarından itibaren Bitcoin başta olmak üzere tüm kripto para sektörüne karşı artan ilgi, beraberinde dünyaca ünlü şirketlerin, kurumların ve hükümetlerin dikkatini çekmeye devam ediyor. Hal böyle olunca da, akıllara gelen soruların başında, haber başlığımızda yer alan ”Bitcoin yasaklanabilir mi?” sorusu da gelebiliyor.




2009 yılında kripto para sektörünün oluşmasına öncülük edecek olan ilk dijital para üretilmeye başlandı. Bazen onları, dijital para, bazen kripto para, bazen ise koin (coin) olarak adlandırdık. Yaklaşık 9 yıl önce Blockchain teknolojisi kullanılarak üretilmeye başlanan ilk dijital para birimi Bitcoin’di. Bitcoin üretildiği ilk yıllardan itibaren uzun bir süre yalnızca ufak kitlelerin ilgisini çekebildiği için çokda ülkeler tarafından masaya yatırılmaya değer bir konu olarak görülmedi. Taki 2016 sonları, 2017 başlarına dek…

Bir Bitcoin fiyatının yalnızca birkaç dolar değerinden binlerce dolar değerine ulaşması, piyasa değerinin milyarlarca dolar hacme yükselmesi, beraberinde onu takip eden diğer dijital para birimlerinin de aynı yol haritasını kullanarak değerlerini arttırmaları gibi etkenler artık günümüzde bu konuya hükümetlerin yasal olarak yaklaşımlarını tetiklemektedir.

Dijital paraların tarihi boyunca, Bazı ülkelerde Bitcoin’e karşı doğrudan olumsuz tutumlar sergilenirken, bazı ülkelerde ICO projelerine karşı negatif duruşlar, bazılarında ise Bitcoin, ya da kripto para borsalarına karşı çokta olumlu olmayan tavırlar sergilendiğini gördük.

Aslına bakarsanız, bu ve buna benzer tutumların her zaman gerçeği yansıtmadığını tarihte birçok kez kanıtlamış olan örnekler bulunmakta. Örneğin, IBM Başkanı Thomas J. Watson, 1943 yılında “Dünya piyasalarında bilgisayarlardan en fazla 5 tanesine yer olduğunu düşünüyorum.”, DEC şirketi baskanı Ken Olson’un 1977’de, “İnsanların evlerinde bilgisayar bulunması da ne demek. Bence hiç kimsenin evine bilgisayar sokmak için herhangi bir geçerli nedeni olamaz.” gibi söylemleri, bilgisayarların ya da bilgisayar sektörünün bu günkü haline gelmeyeceğini garanti etmiyordu. 1900’lerin sonları, internetin mucitlerinden Robert Metcalfe’nin sözleri ise bu gün duyulduğunda oldukça şaşırtıcı; “İnternet 1996 yılında tamamiyle çökecektir.”  Dünya tarihi boyunca birçok alanda, hem de o alanların gerçek uzmanlarından şaşırtıcı cümleler sarfedildiğini görüyoruz. Peki sorum şu; Sizce IBM Başkanı, dünya piyasasında 5 taneden fazla bilgisayara ihtiyaç olmadığını düşündüğü için, bilgisayar üretimi ve gelişmesi durduruldu mu? Ya da, internetin mucitlerinden Robert Metcalfe’nin ”1966 yılında internet tamamen çökecektir”, demesine rağmen nasıl oluyor da internet tüm dünyada yaygınlaşabiliyor? Acaba uzmanlar da yanılıyor ve bazen öngörülü olamadan kararlar alabiliyorlar diyebilir miyiz?

Şimdi Bitcoin hakkında negatif konuşan, ya da yasaklanması konusunda demeçler veren uzmanların ve hükümetlerin gerçekte haklı olup olamayacaklarını tekrar düşünün… Ya onlarda yanılıyorsa! ”Bitcoin yasaklanabilir mi?” sorusunun ilk cevabı için bunu düşünebilirsiniz ancak, yine de teknik olarak cevabı aramakta fayda görüyorum.

Resmi açıdan baktığımızda, Bitcoin bir ülkede yasal olması ya da henüz yasallaşmış olmaması arasında önemli bir fark bulunmaktadır. Şayet bir ülkede bitcoin hakkında henüz yasalar yoksa, o ülkedeki bitcoin ticaretinden bir vergi alması da olanaksızdır. Ancak Bitcoin hakkında gerekli yasalarını çıkarmış olan, Amerika, Japonya ve Çin gibi ülkeler başta olmak üzere birçok ülke bulunuyor. Ve bu ülke devletleri, bitcoin ile yapılan ticaretlerden vergi alabilmektedirler.




Teknik açıdan; Siz herhangi bir ülke vatandaşısınız ve bir miktar Bitcoin’iniz var. Diyelimki bitcoin bulunduğunuz ülkede bir şekilde yasaklandı. Şimdi sizin BTC’lerinize ne olacak bir bakalım; Bitcoin’in yasaklanması demek, sizin cüzdanınızda bulunan BTC’lerin silinmesi anlamına gelmez. Siz istediğiniz sürece, o bitcoinler halen size aittir. Yapabileceğiniz çok basit bir işlem ile, bitcoin cüzdanınızda bulunan BTC’lerinizi halen faal olan farklı bir ülkedeki BTC borsasına aktararak o ülke para birimine çevirebilir ve BTC’leriniz karşılığında reel paranıza tekrar sahip olabilirsiniz.

Bu durumda, ”Bitcoin yasaklanabilir mi?” sorusunun tek olumlu cevabı, tüm dünya ülkeleri, Bitcoin borsalarının kapanması adına yasalar çıkarır ise, evet ancak o zaman gerçek manada Bitcoin yasaklanmış olabilir. Bu durumda dahi BTC’leriniz fiziki bir cüzdanda ise halen sizindir. Yalnızca bir borsada işlem göremeyeceğinden dolayı, değeri de olmayacaktır.

Kaldıki bu ihtimalin olması, artık günümüzde söz konusu değildir. Bunun nedeni ise, Bitcoin’i yasal olarak tanıyan ve tanımak adına resmi adımlar atmış olan bir çok ülke bulunmaktadır. Bitcoin’i resmi olarak tanıyan ve bu alanda adım atan ülkelerin listesini geçmiş haberlerimizde bulabilirsiniz.

Henüz şimdiden bu tez yıkılmıştır ancak, Dünyada Bitcoin’i resmi olarak tanıyan bir tek ülke dahi olsa, geri kalan tüm ülkelerde de yasaklansa, bu dahi Bitcoin’in halen faal olması için yeterli sebep olacaktır. Yalnızca alım-satım yapılabilen bir borsa demek, dünyanın her yerinden Bitcoin kullanıcılarının ellerindeki BTC’leri alıp satabilmeleri anlamına gelir.

O halde soruya şöyle bir cümle ile cevap verebiliriz; ”Bitcoin’in yasaklanması artık mümkün değildir”

Sinan Dündoğan

Kripto Para Haber

Kurucu / Girişimci


Yasal Uyarı: Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kar ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin