Hindistan Maliye Bakanı'ndan çarpıcı
Hindistan Maliye Bakanı'ndan çarpıcı "kripto yasağı" açıklaması geldi!

Hindistan merkez bankası kripto para birimlerine niçin güvenmiyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Bitcoin yeni zirvelere tırmanırken ve Elon Musk gibi önemli kişiler tarafından benimsenirken, Hindistan’ın merkez bankasının kripto para birimlerine güveni ve inancı yok gibi görünüyor.

Geçen hafta Hindistan Merkez Bankası (RBI) yöneticisi Shaktikanta Das, merkez bankasının “kripto para birimi hakkında bazı önemli endişeleri” ve bunun finansal istikrar üzerindeki etkisi olduğunu söyledi. Das ayrıca endişelerini parlamentoda özel dijital para birimlerini yasaklayan bir tasarıyı masaya yatırması planlanan Hindistan hükümetine ilettiğini söyledi.

Das’ın bu endişesinin Hindistan’daki kripto alanı için büyük sonuçları olabilir. Sadece bir yıl önce, Hindistan kripto para borsaları, finans kurumlarından dijital para birimlerini desteklememelerini isteyen bir RBI genelgesinin etkisi altında sarsılıyordu. Bu genelge mahkeme tarafından bozulmuş olsa da, Hindistan’da kripto para birimleri üzerindeki yasağın gölgesi hala büyük görünüyor.

Küresel finans kuruluşlarından onay almasına rağmen, Bitcoin neden Hindistan’da hala şüpheyle görülüyor? Das’ın endişeleri meşru mu?

Bitcoin volatildir

Elbette, kripto para birimlerinin onları egemen para gibi kontrol edemedikleri için merkez bankalarının rakibi olduğu iddiasında bir doğruluk payı var. Ancak, RBI başkanının dile getirdiği endişeler tamamen temelsiz değildir.

Örneğin, en önde gelen dijital para birimi olan Bitcoin, başlangıcından bu yana, on yıl boyunca tüm varlık sınıflarını geride bırakarak mükemmel getiri sağladı. Ancak spekülatif bir yatırım olmaya devam ediyor.

Bitcoin değerini herhangi bir varlıktan veya kazançtan almaz. Dolayısıyla, değer tamamen bir yatırımcının bunun için ne ödemeye istekli olduğuna bağlıdır. Sonuç olarak, fiyatı kolaylıkla yön değiştirebilir. Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın 1,5 milyar dolarlık bitcoin satın aldığını açıklamasının ardından Bitcoin’in fiyatı 8 Şubat’ta önemli ölçüde yükseldi. Ancak Musk, Bitcoin fiyatının yüksek göründüğünü söylemesinin ardından birkaç gün içinde %10 düştü.

Volatilite Bitcoin için yeni değil. Geçtiğimiz yılın Şubat ve Mart aylarında, Covid-19’un yayılması ve ekonomik yavaşlamanın borsaları salladığı zamanlarda bile Bitcoin keskin bir düşüş yaşadı.

Aşırı dalgalanma, dijital para birimlerinin en iyi ödeme yöntemi olmadığı anlamına da gelir.

Kısa sürede büyük ölçüde dalgalanan değeriyle, mal ve hizmetlerin günlük olarak dövizle alınıp satıldığı ekonomiyi istikrarsızlaştırabilir. Ödemenin değeri sık sık değişirse, alıcılar ve satıcılar için büyük belirsizlik yaratabilir.

Kara para aklama ve güvenlik endişeleri

Hindistan merkez bankası için bir diğer önemli endişe, kripto para birimlerinin yatırımcılarına sunduğu anonimliktir. Bitcoinlerin kaydı açık bir defterde tutulurken, sahibinin kimliği gizlenir. Bu, finans kuruluşlarının para akışını izlemesinde sorunlar yaratabilir. Ve bu nedenle kripto para birimleri yasadışı para transfer etmek veya vergilerden kaçmak için kullanılabilir.

Kripto para biriminin kötüye kullanılmasının yanı sıra, güvenlik de ciddi bir endişe kaynağıdır. Dijital paraların defterine veya anahtarına müdahale etmek imkansız olsa da, geçmişte Hindistan’da ve tüm dünyada gerçekleştiği gibi borsa cüzdanından çalınabilirler. Delhi merkezli bir kripto para birimi borsası, çalışanı için cüzdandaki bitcoinleri hacklediği ve çaldığı için şikayette bulundu.

Bu nedenle, Bitcoin diğer varlık sınıflarından daha iyi performans göstermeye devam etse ve belirli avantajları olsa bile, kripto para birimleriyle ilgili endişelerin, özellikle bir düzenleyici için göz ardı edilmesi zordur.

qz


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin