featured

Her İnişin Bir Çıkışı Vardır. Bitcoin’in Bugüne Kadar Göstermiş Olduğu Performans

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Hep akıllarda bir soru.. “Bitcoin aldık diyelim, Ya düşerse ?” – Her inişin bir çıkışı vardır diyoruz ve yazımıza başlıyoruz.

Çok değil yakın bir geçmişte Bitcoin rekor kırarak 5,000$ ulaşmıştı. Sonrası malum.. Uzak doğudan esen sert rüzgarlar nedeniyle ani bir düşüşle 3,000$ sınırına gerilemişti.




Söz konusu dijital paralar ise, bu gibi ani düşüşler ve yükselişler oldukça sık görülen bir durum.  -+ %10, -+%20 ve dahası şaşırtıcı gelmesin sizlere.

2013 NİSAN AYI ? İlk Darbe

Düşünün herşey iyi gidiyor. Yatırımınız her gün 1-2 dolarda olsa artıyor. Bitcoin değerleniyor. Piyasa bilinçleniyor. Yeni bir Kral doğuyor ! Çoktan doğdu da henüz bilmeyen çok.

Sanki bir darbe olmuş gibi Bitcoin fiyatı 12 saat içinde %71’lik bir düşüş ile 233$’dan 67$’a gerilemişti ve bu durumun toparlanması yedi ay sürdü.

Darbelere karşıyız ! Ülkeleri geri götürdüğü gibi bitcoinini de yerlere serdi.

2013’ten önce hiç 15$ sınırını geçemeyen Bitcoin (ahh ahh keşke o zamanlar ne var ne yok satıp alsaydık) giderek artan medyanın ilgisiyle, tanıtımıyla yaygınlaşarak 200$’a kadar çıktı.

Her çıkışın bir inişi vardır lafı da boş değilmiş ki böyle bir artış sonrasında %71’lik bir düşüş yaşadı.

2013 Kasım Uçuşa Hazırlanın

Yaşanan darbe süreci, Bitcoinin fiyatının bir süre bir süre 120$ dolaylarında tuttu. Ancak  kim tutar küçük enişteyi ! Yıl sonuna gelindiğinde, kasımın sonlarında, “uçuşa geçerek” 1,150$’ı gördü. Aralığın ortalarına gelindiğinde ise fiyat 1,150$’ın yarısının bile altına düştü ve tekrar 1,000$ sınırını görene dek 4 yıl boyunca o civarda kaldı. (Buz devri ve altcoinlerin ortaya çıkışı)

2013 yılında yaşananlar tüm dünyada hem devletlerin bitcoini ciddiye almasına neden olurken, Coinbase gibi borsaların Bitcoin satın alma işlerini daha kolay hale getirmesine de vesile oldu. Özetle; Aslan bir kükredi, tüm dünya dize geldi ! (Ahh ahh keşke o zaman alsaydık part 2)

MT. GOX Darbe Girişimi

Aralık 2013’te yaşadığı düşüşün ardından kendini toparlamaya başlayan Bitcoin’e bir darbe de Mt.Gox’tan gelmişti. Bu darbe sıradan bir fiyat düşüşüne neden olmanın ötesinde, neredeyse Bitcoin’i tamamen ortadan kaldıracaktı. Bitcoin ocak ve şubata doğru istikrarlı bir şekilde artarken şubat ayında aniden 867$’dan 439$’a düşerek neredeyse %50’lik bir düşüş yaşadı. Tabiki bu da bir girişim olarak kaldı.

Neydi bu Mt.Gox olayı ? Büyük bir hack saldırısı sonucu piyasadan 850,000 adet Bitcoin çalınmasıydı. Şuan ki yaklaşık değerini düşünmek bile istemiyorum.. Zenginin parasını konuşmak bize düşmez =)

2017 Güneş Çarpıntısı

2016 yaz aylarında 600 $ seviyelerinde gezen bitcoin, sessiz sedasız yıl sonuna kadar 1,000 $ a geldiğinde henüz yeni başlıyoruz dermiş gibi 2017 yılında rekor denilebilecek seviyeye geldi.. Tamı tamına 3,000 $ ! Ancak sıcak havalardan olsa gerek temmuzun ortalarında %36’lık bir düşüşle 1,869$’a geriledi. (Ahh ahhh yine alamadık, keşke alsaydık part 3)

Bitcoin’in artan popülerliğine ve cazibesine rağmen, kripto para topluluğu arasında bir “iç savaş” mevzubahisti. Madenciler ve kullanıcılar farklı tarafları tuttuğu için 1 Ağustos hard fork‘u pek çok yatırımcıyı Bitcoin’in geleceği konusunda endişelendirdi.

Bu süreç sonrasında Bitcoin Cash isimli (yavru ceylan) yeni bir kripto para oluştu ancak orijinal Bitcoin’e uzun süreli bir hasar vermedi.

ÇİN’İN MÜDAHALESİ

Bitcoin fork olayının kapamasından sonra piyasaya; Burada kral benim dedi ! ve kaldığı yerden devam etti. Bu sefer ki hedef daha büyüktü. Eylülün başlarında 5,000$ sınırını gördü.

Çin Hükümetinin önce ICOları yasaklaması daha sonra bitcoin borsalarına olan yaptırımları sonucu piyasalarda Tsunami etkisi yarattı.
2,700 $ a kadar gerileyen bitcoin tekrar gerçek kralın kim olduğunu gösterircesine önce toparladı sonra da tekrar 4,000 $ seviyesine geldi.

Kripto para sektöründe 1 günde 11 milyar dolarlık işlem hacmi de işte tam olarak bu dönemde gerçekleşti.

 

Günün Anlam ve Özeti

Dijital para piyasası sabırlı olunması gereken bir yer. İnişlerin ve çıkışların fazla olduğu bir dünya. Bknz. Bitcoin Örnekleri.

İşin asılı bir şeyin değerlenmesini istiyorsan eğer önce fiyatının düşmesini sağlamalısın. Meyada çıkan haberler, spekülasyonlar, dedikodular bu piyasayı çok ciddi etkileyebiliyor.

Geçmişini bilmeyen geleceğini bilemez gibi bir ders bu.. Bitcoinin geçmişteki verilerine baktığımızda inişlerin çıkışların olduğunu görebilmek mümkün iken uzun vadede şuana kadar hep kazandırmış.  Bazen 1 haftada toparlamış bazen ise 1 yılda..

Günün anlam ve özeti ise; Bitcoin ve getirdiği yenilikler geleceğin bir parçası. Siz siz olun bu parçadan ayrılmayın.

cointelegraph


Yasal Uyarı: Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kar ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 



Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin