Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kripto para tanımı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kripto para tanımı

Sıcak Gelişme: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kripto paralara yönelik tanıtım videosu yayınladı!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Youtube kanalı aracılığıyla kripto para birimleriyle ilgili yayınladığı videoda ilginç bir şekilde kripto paralardan uzak durulması gerektiğini vurguluyor. Söz konusu videoyu yazının sonunda izleyebilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kripto parayı tanımladı

3 Ağustos tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Youtube kanalı aracılığıyla “Kripto Para Nedir?” isimli bir video yayınlandı. Söz konusu videoda kripto paralara yönelik şu ifadeler yer alıyor:

Kripto para nedir? Sanal para olarak da bilinen kripto paralar sadece elektronik ortamda bulunurlar. Günümüzde yüzlerce farklı kripto para türemiştir ama en bilineni 2009’da çıkmış olan Bitcoin’dir. Bu ürünlere para desek de gerçek paranın işlevini taşımaktan bir hayli uzaktır. Neden mi? Her gün kullandığımız paralardan farklı olarak kripto paraları basan bir merkez bankası yoktur. Bitcoin ve benzeri kripto paralar matematiksel formüller kullanan bir bilgisayar ağı tarafından oluşturulur. Yani kripto paraların geçerliliğini ve değerini koruyan bir otorite bulunmaz. Örneğin cebinizdeki 50 TL ile mağazanızdan bir elbise alabilirsiniz. Merkez Bankası, 50 TL’niz ile ödeme hakkınızı garanti eder. Ama her mağazada Bitcoin ile elbisenizin ücretini ödeyemezsiniz. Çünkü kimse kripto parayla ödeme yapma hakkınızı garanti etmez ve kripto paraların değerini korumaz. Kripto paralarla işlem yapmak maliyetlidir. Kripto paraların bir ödeme aracı olarak kullanılabileceği yerler oldukça sınırlıdır. Mesela Bakkal Aslı Teyze kripto para kabul etmez. Bakkal Aslı Teyze’de Türk Lirası konuşur.

Fiat paralar ile kripto paraların karşılaştırılması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası videonun devamında fiat paralar ile kripto paraları karşılaştırarak şunları söylüyor:

Gerçek bir para güvenilir bir değer biriktirme aracı ve ölçü birimidir. Paranızın bugün veya gelecekte hemen hemen aynı şeyi alabileceğini tahmin edebilirsiniz. Kripto paraların değeri ise çok çabuk değişir. Kripto para gibi yarınki değeri öngörülemeyen bir şeyi kimse birikim ya da alışveriş yaparken kullanmak istemez. Dijital ortamda bulunan kripto paralar bilgisayar korsanları tarafından çalınabilir. Ayrıca sistemde yapılan hatalı bir işlemi düzeltmek de bugün itibari ile mümkün değildir. Kripto paraların yasa dışı işlemlerde kullanılması da güvenilirliklerini sorgulatan bir başka etkendir. Peki kripto paralar, para değilse nedir? Kripto paralar spekülatif varlıklardır. Diğer bir deyişle onlarla işlem yapmak risklidir. Unutmamak gerekir ki değeri bu kadar değişken olan bir şey her zaman kaybetme olasılığını taşır.

Avrupa’nın kripto para başkenti Türkiye!

Bu açıklamalara rağmen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kripto paraların arkasındaki teknoloji olan Blockchain teknolojisi ile ilgileniyor. Ayrıca Türkiye’de ilk Blockchain merkezi olacak olan İstanbul Blockchain ve İnovasyon Merkezi diğer adıyla BlockchainIST Center faaliyetlerine başladı. Merkez, üniversite düzeyinde Blockchain teknolojisi eğitimi vermeyi amaçlayan bir eğitim kurumu olacak. BlockchainIST Center, 3 Ağustos Cuma günü Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) kampüsünde faaliyetlerine başladı.

Aynı zamanda ING International Survey tarafından gerçekleştirilen bir ankete göre Avrupa’nın kripto para başkenti Türkiye. Ülkede her beş kişiden birinin kripto para sahibi olduğu ifade ediliyor.

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin