stabil coinler
Stabil coinlerin doğuşu: Kripto piyasalarının geleceği stabil coinler mi?

Stabil coinlerin yükselişi: Kripto piyasalarının geleceği stabil coinler mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto piyasasının geri kalanı bir süredir durgun seyrederken, piyasa analistleri her geçen gün büyüyen Blockchain’deki stabil coinlerin işlem sayılarındaki artışa dikkat çekiyorlar. ICOBox’taki uzmanlar ise bu stabil coinler için artı ve eksi yönleri değerlendirdiler ve Bitcoin’in yerine alma konusunda değerlendirmelerde bulundular.

Araştırmada elde edilen verilere göre, sadece üç ay gibi kısa bir sürede dört büyük stabil coin – USD Coin (USDC), True USD (TUSD), Paxos (PAX) ve Gemini doları (GUSD) – Blockchain işlem hacimlerinde 5 milyar dolarlık bir artış sağladı. Eylül ve Kasım ayları arasındaki işlem sayısı ise % 1.032 oranında artış kaydetti. Bunlar, özellikle piyasadaki genel düşüş eğilimi göz önüne alındığında muazzam rakamlar olarak kabul ediliyor.

Stabilcoinler modelleme olarak genel olarak 3’e ayrılıyor

Stabil coinlerin artan popülaritesinin sırrı, temel nitelikleriyle isminin üzerine inşa edilmiş birinci sınıf kalitelerinde yatıyor. Yani bu coinler istikrarlı. Bunlar, belirli bir maddi varlığın (geleneksel para birimleri, altın veya petrol gibi) değerine bağlı olarak, zaman içinde değerlerini koruyacakları beklentisiyle bağlanırlar. Bu coinler, kârlarını diğer kripto paraların volatilitesinden fiat’a dönüştürmek zorunda kalmadan korumak isteyen yatırımcılar için yararlı araçlardır. Bununla birlikte, burada “istikrar” kavramının anlamı bir ölçüde görecelidir. Çünkü oran başka bir varlığın değerine bağlıdır. Aslında bu durum da bir dizi önemli sorunları beraberinde getiriyor.

Günümüzün stabil coinleri çeşitli özelliklere sahip; fiat parayla desteklenen paralar, kripto paralarla desteklenen paralar ve teminatsız coinler.

Fiat paraya bağlı stabil coinler

İlk tip, anlaşılması en basit ve en kolay olan stabil coin türü. Dijital para, bire bir oranındaki fiat para birimine bağlanır ve bankada rezerv fiat fonları bulundurulur.  Kripto para sahipleri kriptolarını istedikleri zaman nakit olarak alabilirler. Peki ya merkezi olmayan yapı bunun neresinde? Şeffaflık var mı? İşte bu konular soru işareti olarak kalıyor. Bu modelde, kullanıcılar fiat rezervlerini elinde bulunduran merkezi otoriteye tamamen güvenmek zorunda. Bu türden bir stabil coine yatırım yaparken, bir sonraki kripto para rallisinin dışında kalabilirsiniz. Bu durum ancak aşağı yönlü bir ralli söz konusu olduğunda avantaj olarak görülebilir. Ayrıca, sabitlenen fiat paranın değer kaybetmeyeceğine dair herhangi bir garanti de verilemez. Böyle bir durumda stabil coinlerinizi bozdurduğunuzda, ilk giriş yaptığınız zamandan daha azıyla ayrılabilirsiniz. Nihayetinde bunlar objektif piyasa gerçekleridir.

ICOBox Uluslararası İlişkiler ve İş Analitiği Başkanı Dima Zaitsev, “Bu düşünceye rağmen, kripto uzmanlarının euro’ya bağlı stabil coinlerde büyük potansiyel gördüklerini” söylüyor. Ve şöyle devam ediyor:

Geçen yaz çıkarılan Ethereum Blockchain tabanlı euro sabitli bir stabil coin EURS’a bir bakalım. Yeni bir coine yatırımların ilgisini çeken dayanak varlıklarının şeffaflığı ve doğrulama süreçlerinin çok aşamalı olmasıdır. Örneğin, günlük ve haftalık bildiriler ile üç aylık denetimlerin yapılması gibi. Bu tür bir yaklaşım kripto coini güvence altına almak ve spekülasyonları önleyerek gerçek varlıkları takip etmek için oldukça önemlidir. Yatırımcıların aldatılmadıklarını görmeleri çok önemli olduğu için bu tür bir şeffaflık projeye olan güveni artırır.

İngiliz girişimi Londra Block Exchange’de (LBX)  euroya bağlı stabil coin konusunu yakın takibe alan bir kuruluş. Bu arada, İngiliz sterlini tarafından desteklenen sabit bir coin çıkarma planlarını açıkladılar.

Kripto para destekli stabil coinler

Kripto paralarla güvence altına alınan stabil coinlerde de bazı sorunlar bulunur. Bunların fark edilmesi ise oldukça kolaydır. Günümüzün piyasa koşullarındaki dijital paralar son derece kararsız finansal varlıklardır. Yani bu stabil coinlere yatırım yapsanız bile volatiliteden arınmış olmayacaksınız anlamına gelir. Bu çeyrek için mümkün olan tek bir çözüm bulunuyor Bu da temel alınan döviz kuru dalgalanmasının etkilerini en aza indirmeye hizmet edecek olan stabil coin için ekstra teminat sağlamak. Ama bu onlara çok fazla sermaye bağlanmasını gerektirecek. Ve hatta fazladan teminat, bir sonraki devasa olası Bitcoin veya Ethereum çöküşünde böyle bir kripto parayı kurtarmayabilir. Kısaca stabil coinleriniz buharlaşabilir.

Hiç bir dayanak varlığa bağlı olmayan stabil coinler

Üçüncü model dayanak varlığı olmayan bir stabil coin modelidir. Aslında, bunlar oranı çeşitli yollarla dengeleyerek kararlılığı sağlanmış olan algoritmaya dayalı varlıklardır. Hükümetin, dolaşımdaki para miktarını artırmasının kârlı olduğu senyöriaj ilkesine benzer şekilde çalışırlar. İhraç eden otorite, ülkenin Merkez Bankası, talepteki artışla birlikte yeni varlıklar oluşturur ve değerlerinin düşmesiyle satın alır. Bunu döviz kuru sorunu kontrol altına almak için etkili bir yöntem olarak kullanırlar.

Birçok piyasa uzmanı, bu geri desteksiz stabil coin modelinin en çekici ve iddialı model olduğuna inanıyor. Çünkü bu coinler tamamen dağıtılmış ve diğer para birimlerinden bağımsızdır. Bu da onları krizlere karşı dayanıklı kılar. Bununla birlikte, bunların dezavantajı, dayanak varlıkların olmamasının, stabil coinlerin çökmesi durumunda sahiplerini tamamen korumasız hale getirmesidir. Emniyet, güvenlik ve gelecek beklentilerini kestirmek neredeyse imkânsız olan bu stabil coinlerin piyasaya sürülmesi son derece zordur.

ICOBox’ın yönetici ortağı Daria Generalova’nın stabil coinler hakkındaki görüşleri ise şu şekilde:

Stabil coinler potansiyel olarak çok değerli bir piyasa çözümleridir. Ancak bu noktada kusursuz olmaktan oldukça uzaklardır. Kripto piyasası, bize alelacele fikir beyan etmek ve eyleme geçmekten kaçınmamızı öğretti. Şu an için, stabil coinlerin geliştirilmesi ve uygulanmasını yakından izlemenin en iyi yolu olacağına inanıyorum. Yapılması gereken en doğru şey bu. Bu noktada, modelin Bitcoin’i bertaraf edip yerine geçip geçmeyeceği konusunda tahmin yürütmek için oldukça erken.

___________________________

Kripto Para Haber, yazıda geçen bilgilerden ve ilgili ürün ya da hizmetlerle ilgili hasar, kâr-zarar ya da kayıptan sorumlu değildir. Kripto Para Haber, yazıda adı geçen şirket, ürün ya da hizmetle ilgili okuyucuların özen göstererek kendi araştırmalarını yapmalarını önerir.

Sponsorlu makaleleriniz için iletişime geçebilirsiniz / contact us  

___________________________

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin