Ripple ile ilgili bilmeniz gereken 8 gerçek!
Ripple ile ilgili bilmeniz gereken 8 gerçek!

Ripple ile ilgili bilmediğiniz 8 gerçek!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Ripple, 2017 yılının en yüksek performans gösteren dijital paralarından biri oldu. Ripple, Bitcoin’e karşı da büyük bir rakip olmasına rağmen pek çok insan tarafından iyi anlaşılamamış durumda. Bu doğrultuda, Ripple’ı tanımanıza yardımcı olacak, Ripple ile ilgili bilmediğiniz 8 gerçeği sizler için sıraladık.

1- Ripple, bir kripto paranın resmi adı değil

Kripto para olarak Ripple’a atıfta bulunulduğunda aslında XRP kastedilmekte. Teknik olarak “Ripple satın alma” gibi bir şey yoktur. Ripple Labs, XRP tokenini yaratan şirketin adıdır.

2- Ripple, üç farklı ürün sunar ve sadece biri XRP’yi kullanır

Birçok Ripple sahibi, belki de bunun farkında değil ama şirketin amiral gemisi olarak nitelendirilebilecek ürünü xCurrrent, XRP’yi kullanmıyor. xCurrent, bankaların birbirleriyle işlem yapabilmeleri ve yalnızca kripto para birimlerinde değil, herhangi bir para birimi arasında uyum sağlamaları için tasarlandı. XRP’yi xCurrent sistemi yoluyla kullanan ürün xRapid olarak bilinir ve henüz yaygın olarak kullanılmaz.

Ripple ile ilgili bilmediğiniz 8 gerçek!
Ripple ile ilgili bilmediğiniz 8 gerçek!

3- Ripple madencilikle elde edilemez

Bitcoin’in dolaşımdaki adedi, “madencilik” adı verilen süreç nedeniyle artmakta. Ancak Ripple farklıdır. Toplam tedarik sınırı olan 100 milyar adet XRP zaten oluşturuldu. Fakat henüz birçoğu dolaşımda olmasa da ilerleyen dönemde olacak.

4- XRP’lerin yalnızca yüzde 40’ı dolaşımda

100 milyar adet XRP var olmasına karşın bunların çoğu henüz dolaşımda değil. Ripple Labs, bu yazının yayına girdiği sırada 60 milyar XRP’ye sahip. 6,25 milyarına doğrudan sahip ve kalan 55 milyarı da gelecekteki dağıtım için hesaplarında bulunduruyor. Önümüzdeki birkaç yılda, dağıtım için aylık olarak 1 milyar XRP kullanıma sunulacak.

5- Ripple, bir ödeme aracı olmak zorunda değil

Kripto paralara henüz tam anlamıyla aşina olmayan insanlar arasında yaygın bir yanlış anlama var: Tüm dijital paraların ödeme parası olarak tasarlanması fikri. Durum böyle olsaydı, sadece Bitcoin ya da birkaç kripto para ihtiyaçlarımızı karşılayabilirdi ve daha fazlasına ihtiyacımız olmazdı.

Ancak Ripple da dahil olmak üzere birçok kripto para, ödeme parası olarak tasarlanmadı. Diğer bir deyişle, en sevdiğiniz satıcının yakında XRP tokenlerini kabul etmesi mümkün değil ve Ripple Labs bundan memnun değil. Bunun yerine, Ripple bir ödeme yöntemi olarak tasarlanmış bir kripto paradır. Diğer bir deyişle, mevcut para transferi yöntemlerini değiştirmeyi amaçlayan bir teknolojidir.

Ripple ile ilgili bilmediğiniz 8 gerçek!
Ripple ile ilgili bilmediğiniz 8 gerçek!

6- Ripple’ın ağı Bitcoin veya Ethereum’un ağından daha hızlı

Ortalama bir Bitcoin işleminin tamamlanması 10 ila 30 dakika arasında sürmekte. Ripple anında bir para transferi olmayı amaçlamakta. Ripple resmi internet sitelerine kıyasla 4 saniyeden daha az işlem süresine sahiptir.

Ethereum’da işlem süresi, Bitcoin’den çok daha hızlıdır ve genellikle yaklaşık iki dakika sürer. Hıza ek olarak, Ripple ağı diğer önde gelen dijital paralelliklerden daha büyük hacimli operasyonlar gerçekleştirebilir. Bitcoin ve Ethereum, saniyede yaklaşık 3 ila 15 işlem gerçekleştirebilir ve bu da bir ölçeklenebilirlik sorunu oluşturur. Bu nedenle American Express, Santander ve MoneyGram gibi birçok büyük finans şirketi, Ripple’ın teknolojisini test ediyor.

7- Ripple’da işlem ücreti oldukça düşük

Diğer dijital para birimlerinin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri işlem maliyeti. Bitcoin’de işlem ücretleri 2017 sonunda 20 dolardan fazla, 2018 başında ise 1,15 dolar. Ripple’de ortalama işlem ücreti şu an 0,01 sentten azdır.

8- Ripple ile ilgili merkezilik sorunu

Dijital paranın babası olan Bitcoin, otoriteye bağlı olmamak vurgusuyla ortaya çıktı. XRP, ise merkezsizlik vaat etmiyor. Aksine XRP, doğrudan Ripple tarafından kontrol edilen ve merkezi bir yapıya sahiptir.

En güncel haberleri Facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz.

No1geekfun

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin