JPMorgan
JPMorgan

JPMorgan: “Bitcoin gelişmeli, Blockchain bir tehdit değil.”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

JPMorgan’ın Blockchain’e yatırım yapmış olduğunu öğrenmek bazı kişileri şaşırtabilir. JPMorgan’da Blockchain liderine dönmüş bir bankacı olan Umar Farooq, bankanın Blockchain’i nasıl kullandığını ve Bitcoin’den uzak kalmadığından bahsetti. New York’ta, bu hafta başında kripto para birimleri için düzenlenen “Yahoo Finans Tüm Marketler Zirvesi”nde konuştu.

Blockchain ile “aktif etkileşimden” bahsetti, bankanın tüm bölümlerinden kişiler; problemlerin çözümü olarak ledger cüzdan dağıtım sisteminin gittikçe daha muhtemel bir çözüm olduğunu düşünüyor. Farooq, bu işin başında ve Bitcoin hakkında düşündüğünüzden daha açık fikirli olabilir.

Sektör Blockchain’in iyi, Bitcoin’in kötü olduğunu söylüyor olsa bile JPMorgan, hisse bazında Amerika’nın en büyük bankası, artık Dünyayı böyle görüyor: “Hepimiz Blockchain’in iyi olduğunu düşünüyoruz. Ben kripto para kötü diyecek kadar ileri gitmem ama bazı sorunları olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

Farooq, asıl problemin müşterini tanımak (MT) ve kara-para aklamayı engelleyici (KPE) kuralları bilmek olduğunu ifade etti ve ekledi:

Bankacılık sektöründe, merkez bankaları ve regülatörler dahil olmak üzere, konuştuğum herkes potansiyelin farkında ama temel sorunları çözmenin peşinde. Ben kripto paralar kötü demiyorum ama bence biraz gelişmeye ihtiyacı var.

Görmezden gelinen aşikar gerçek

Aşikar gerçeklerden konuşmaktan çekinmeyen Farooq, patronu Jamie Dimon’ın geçmişte Bitcoin hakkında yaptığı bazı küçümseyici uyarıların olaya biraz perspektif sunduğunu ifade etti.

Farooq:

Bence geri çekildi ve bazı yorumlarını açıklığa kavuşturdu. Her zaman kriptopara ve blockchain’i ayırırken çok tutarlıydı. Kriptopara bazında, banka sektörünün şu an bu sorularla karşılaştığını göz önünde bulundurursak, o zamanlar yaptığı yorumlar bence oldukça alakalıydı. Eğer regülatörler ile konuşursanız, onlar da muhtemelen benzer düşüncelere sahip.

JPMorgan’ın yakın gelecekte yatırımcıları çekmek için bir Bitcoin ürünü (ledger cüzdandan bahsediliyor) piyasaya süreceğini söyleyecek kadar ileri gitmedi ve ekledi: “Bu noktada herkes bir şeyler öğrenmeye çalışıyor.” Politikalar, KPE ve MT (açılımları yukarıda belirtildi) standartlarını yansıtacak kadar geliştiğinde: “Bankamız bunu nasıl yapacağına ciddi gözle bakacaktır.”

Radikal etki

Bu sırada, market daha yeni yeni gelişmeye başlarken, JPMorgan geçtiğimiz iki yıl boyunca Blockchain teknolojisini keşfediyordu. Ethereum’a dayalı açık-kaynak kodlu bir topluluk gelişti. Bu olay Jamie Morgan’ı GitHub’a getirdi. Jamie Morgan şu an için bu teknolojiyi bir tehdit olarak görmüyor.

Farooq, Blockchain teknolojisinin özellikle kişiler arası güven sağladığı için, bazı banka işletmelerine radikal bir etki yaratmasını bekliyor. “İşin içerisinde güven veren bir şeye her zaman yer vardır.” dedi. Bankasının, müşterileri için altyapı veya veri yönetimi yapabileceğini ekledi. “Her zaman bir rolümüz olacak. Kısa vadede varoluşsal bir tehdit değil” dedi.

Blockchain, JPMorgan’ı kavradı. Kanıt olarak 1,500 kişilik bir Blockchain sanal mesajlaşma odası gösterilebilir. Takımının ufak ufak başladığını ve şimdi ise işletmesinin her kısmında Blockchain temsil ediliyor dedi. Takımı, bir problemle karşılaşıldığında, Blockchain’in uzlaştırmak ve veri transferi yapmak için kullanabileceğini söylüyor. Günümüzde, bu Blockchain grubu birçok iş sektörüne dahil olmuş durumda. Örnek olarak karşılıklı ödemeler, büyük marketler ve emanet işlemleri verilebilir.

Blockchain’e temel yaklaşım politikamız, çözmek istediğimiz müşteri sorunlarını fark etmek. %80 oranında Blockchain cevap olmuyor ve bir altyapı sorunu olmakla sonuçlanıyor ama biz diğer %20’ye odaklanıyoruz. %20’lik kısımda Blockchain çok iyi bir çözüm yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Yakın zaman da gelecek birkaç çözüm yöntemimiz var.

CCN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin