islami finans bitcoin
İslami finans uzmanı: “Helal Coin zaman ve farkındalık meselesi"

İslami finans uzmanı: “Helal Coin zaman ve farkındalık meselesi”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Malezya’da bulunan bir İslami finans uzmanına göre, Şeriat’ın kriptoyu kabul edilebilirliği konusu bir zaman ve farkındalık oluşturma meselesine dayanıyor.

Kripto paralar hakkında şüphe belirsizlikten kaynaklanıyor

İslami ekonomi odaklı yayın yapan Salaam Gateway’in 2 Ağustos tarihli yayınında başlıca Şeriat danışma firmalarından biri olan Amanie Advisors CEO’su Suhaida Mahpot, İslam ülkelerinde kripto paralara yönelik mevcut şüpheciliğin kesin bir reddetme olmadığını, aksine belirsizliğin bir sonucu olduğunu söyledi.

Amanie’da Şeriat uyumlu finansman konusunda 11 yıllık deneyime sahip Mahpot, mevcut durumu Malezya’nın Amanah Saham Bumiputera (ASB) ve Amanah Saham Nasional (ASN) olarak bilinen tartışmalı iki yatırım türü ile kripto paraları karşılaştırdı.

İslami finans uzmanı Kripto para ile sonunda izinli hale getirilen Malay ASB ile karşılaştırıyor

Mahpot, 1990’daki kuruluşundan bu yana yıllar boyunca ASB’nin anlayışı ve algısının değiştiğini ve 2012’de “harus” olarak değerlendirilmesine karar verildiğini iletti. Harus, inancın öğretileri tarafından yasaklanmadığı veya teşvik etmediği durumlar için kullanılan bir terim.

Önceleri,  ASB’ye karşı iki büyük görüş vardı. Mahpot, bunlarının birinin ASB’nin harus olduğu ve diğeri nihayetinde haram olarak reddedildiği görüşleri olduğunu belirtti.

Mali uzman, şu an kullanımına izin verilen ASB ve ASN yatırımlarını, Müslümanlar için daha önce yasaklayan aynı düzenleyici otorite olan Selangor Fatwa Komitesi tarafından kullanımına izin verildiğini belirtti. Selangor Fatwa Komitesi, daha önce bu yatırım türlerini riba (faiz) işlemlerini bünyesinde barındırıyor gerekçesiyle yasaklamıştı.

“Aynısı dijital para birimleri için de geçerli” diyor Mahpot. Finansal kurumların ve İslam âlimlerinin kripto para birimleri ve yararları hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyduklarını vurgulayarak şu şekilde devam ediyor:

Kurumları, dijital para birimlerinin nasıl kabul edilebileceği ve kripto para birimini kullanmanın şeffaflığının daha geniş bir topluma nasıl fayda sağlayacağı konusunda daha fazla eğitmemiz gerekiyor. Belki de, bu zihniyet zamanla değişecektir.

2019 yılının başlarında Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın kripto para oluşturma konusunda işbirliği yapmak için ortaklık yaptığı duyurulmuştu.

Konuyla ilgili diğer bir gelişme ise; 2018 yılında, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli ADAB Solutions projesi, “Şeriat hukuku ilkelerine göre” faaliyet göstereceğini iddia ettiği Birinci İslam Kripto Borsasını başlatmayı planladığını açıklamıştı.

cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin