Dört büyük ülke daha merkez bankası destekli dijital para çıkaracak.
Dört büyük ülke daha merkez bankası destekli dijital para çıkaracak.

Kanada, İngiltere ve Singapur Merkez Bankaları: “CBDC sınır ötesi ödemelerde riskleri azaltıyor.”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kanada, İngiltere ve Singapur Merkez Bankaları tarafından 15 Kasım’da ortaklaşa yayınlanan yeni bir rapora göre, merkez bankaları tarafından çıkarılan dijital para birimleri CBDC sınır ötesi ödemeler için karşı taraf risklerini azaltıyor.

CBDC, hükümet düzenlemesine veya yasalara bağlı merkez bankası tarafından verilen dijital bir para birimidir.

CBDC sınır ötesi ödemeleri nasıl daha şeffaf hale getirecek?

Ortak rapor, halihazırda ticari bankalararası yükümlülüklerin yerine getirilmesini de ele alıyor. Rapor, geleneksel altyapıya sahip merkez bankalarına dayanan mevcut sınır ötesi ödeme sistemindeki zorlukların ve sürtüşmelerin nasıl ele alınacağını inceliyor.

Rapora göre, geleneksel sınır ötesi ödeme modelinin beş ana dezavantajı var. Birincisi, karşı tarafların kredi ve uzlaşma riskine maruz kaldıkları çapraz ödemeler için zaman kaybı yaşanması.

Fonlar, daha uzun süre bağlandığından bu durum, ticari bankaların likiditesinin etkin dağıtımını da sınırlandırıyor. Diğer önemli zorluklar arasında son kullanıcılar ve bankalar için ödeme durumuna ilişkin şeffaflık eksikliği, yüksek operasyonel maliyetler ve RTGS sistemlerinin siber saldırılara ve diğer tehdit faktörlerine olan artan kırılganlığı olarak gösteriliyor.

Rapor bu nedenle, CBDC’lerin verilmesini içerecek bir yaklaşımı öneriyor ve bunu analiz ediyor.

Birincisi, sınırlar arasında alım satım yapan, yargı sistemine özel W-CBDC’lerin verilmesi. İkinci olarak sınırlar arasında takas edilebilen yargı sistemine özel W-CBDC’ler verilmesi. Ve son olarak evrensel olarak kabul edilen tek bir W-CBDC’nin verilmesi.

Öte yandan, tüm W-CDBC biçimlerinin mevcut yönetim çerçevelerini “bozma” (yani şu andan daha kötü performans gösterme) ihtimaline değinildi. Merkez bankalarının gelecekteki rolü ve gözetimi için fayda ve dezavantajların iyice tartışılması gerektiğine karar verildi.

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Başkanı Christine Lagarde, uluslararası toplumu, CBDC’leri bir kamu politikası olarak ve özellikle “finansal katılımı” savunarak “göz önünde bulundurmaya” çağırdı.

cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin