ripple
Japon otorite FSA XRP'yi menkul kıymet olarak görmüyor

FSA Japon Kripto borsaları için şartları iyice zorluyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Japonya Finansal Hizmetler Ajansı (FSA), Coincheck benzeri başka bir olay yaşanmaması adına daha sıkı düzenlemeler planlayarak, Japon kripto borsaları hakkında yeni bir çerçeve sunmayı planlıyor. Durum böyleyken, ülkede faaliyet gösteren Kraken gibi büyük firmalar daha serbest yasalar sunan ülkelere taşınıyor.

Japon Kripto borsaları için daha sıkı düzenlemeler yolda

Ocak ayında Coincheck soygununun ardından, 500 milyon dolar değerinde kripto para kaybına maruz kalan ülke, artık Japon kripto para borsası konusunda daha sıkı düzenlemeler uygulacak. Bu bağlamdaki en son gelişme, ülkenin watchdog Finansal Hizmetler Ajansı (FSA) tarafından piyasaya sürülen beş maddeli bir program içeren yeni önlemler biçiminde olduğu görüldü.

Eskiden kripto dostu bir ülke olarak bilinen Japonya, şimdi FSA’ya kayıt olan kripto borsaları için gözden geçirme standartlarını yükseltiyor. FSA, bir diğer Coincheck soygununu ve yatırımcıların çıkarlarını koruyarak para aklamayı önlemek için, regülâsyonları ülkenin döviz piyasasını düzenlemek üzere gündeme getiriyor.

Yerel bir medya kanalına göre, FSA, kayıt işleminin belgelerin yanı sıra ayrıntılı araştırmalar için ön ziyaretleri de içerecek böylece kayıtların gözden geçirilmesinde yeni bir bakış açısı sunmaya çalışıyor.

Nisan 2017 yılında,  Bitcoin ve diğer dijital para birimleri arasında geçerli bir ödeme şekli olarak kabul edildiğinden beri, hükümet bu sektörün büyümesine yönelik olarak çalışıyordu. Şimdi ise Japonya, odağını daha çok ölçüm ve uyum sürecine kaydırmış gibi gözüküyor.

FSA, kripto borsaları için beş maddelik kriterler getirecek

FSA’nın beş maddeli kriterleri uyarınca, hükümete kayıtlı olan Japon kripto borsaları operatörleri daha sert sistem yönetim standartlarını takip etmek zorunda kalacaklar. Bu güvenlik standartları, korsanlık ve yetkisiz transferleri önlemek için çevrimiçi cüzdanlarda ve para transferleri için birden fazla parolada saklanacak para anlamına gelmez.

Kara paranın aklanmasının önlenmesi için ikinci nokta, müşteri bilinirliği (KYC) sürecini takip etmektir. Ayrıca, büyük değerli kripto transferleri, sıkı müşteri kimlik doğrulaması yoluyla takip etmek zorunda kalacaktır.

Üçüncü olarak, varlık yönetimi için müşteri varlıklarını yönetmek ve varlıklarını ayrı ayrı değiştirmek gibi en iyi uygulamaların takip edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, FSA, borsaların çalışanlarını müşterilerinin dijital varlıklarının yetkisiz kullanımına karşı korumak için kurallara sahip olması zorunluluğu getiriyor. Platform ayrıca herhangi bir manipülasyondan kaçınmak için düzenli kontroller yapma yükümlülüğüne de sahip olacak.

FSA ayrıca belirli kripto paraların listelenmesine kısıtlamalar getiriyor. Genel bir kural olarak, anonimlik özelliklerinden dolayı kara para aklama için kolayca kullanılabilecek gizlilik odaklı dijital paralar, devlet tarafından kaydedilen borsalarda kabul edilmeyecek.

Son madde ise, iç yapının ve borsanın işleyişi ile ilgili. Daha şeffaf bir yapı için de hissedarların yönetimde olmasına izin verilmeyecek. İç sistem manipülasyonunu önlemek için, kalkınma ve varlık yönetiminin rolleri de ayrılacaktır.

Kraken gibi büyük sanayi oyuncuları diğer yerlere taşınıyor

FSA, bu yaz gerçekleşmesi muhtemel olan yeni kayıt başvurularını kabul etmeye başladığı zaman yeni çerçeve uygulamaya girecek. Bu standartlar, ajansın ayrıntılı bir değerlendirme yaparak önleyici bir yaklaşımı uygulamaya koymasını sağlayacaktır.

Ancak, sıkılaştırılan düzenlemeler, Kraken örneğinde olduğu gibi, ülke sakinlerine hizmetlerinin durdurulduğunu açıklayan kripto borsalarını Japonya’dan çıkmaya zorluyor.

Geçen ay Kraken kripto borsanın yaptığı açıklama, Japonya sınırlar içerisinde hizmet vermenin firma açısından artık rasyonel olmadığı yönündeydi. Görünüşe göre, yeni düzenlemelere uymanın maliyeti bu kararın arkasındaki baş faktör olarak duruyor.

coingape

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin