FED
FED devlet destekli kripto para fikrine sıcak bakmıyor

FED devlet destekli kripto para fikrine sıcak bakmıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Federal Rezerv (FED) Kurulu Başkanı, rezervin düzenlenmesi için gerekli donanıma rağmen merkez bankası dijital para fikrine hala sıcak bakmıyor.

Fed CBDC‘lere Hayır Diyor

Bitcoin’in fiyatının patladığı ve kripto paraları ana akıma sokmasından bu yana bir yıl geçti. Bu da birçok kişinin kripto paraları paranın geleceği olarak görmesine neden oldu. Blockchain tabanlı, her gün ortaya çıkan varlıkları teşvik eden son derece yüksek şirket sayısıyla, fikrin gerçekleşmesi ise o kadar da zor görünmüyor.

Kripto paraların faydalarını destekleyen savunucuların sayısına rağmen, büyük finansal kuruluşların piyasaya girmeye karar vermesinden önce hala çok uzun bir yol var gibi görünüyor.

Quartz, 27 Aralık’ta, Mayıs 2018 tarihinde Federal Rezerv Kurulu eyalet başkanı olan Lael Brainard’ın, San Francisco’daki Decoding Digital Currency Konferansında konuştuğunu ve burada kripto paralar ve şeffaflık eksikliğini eleştiren bir konuşma yaptığını bildirdi.

Konuşmasında, on yılın en önemli teknolojik yeniliklerinden biri olarak Blockchain’e övgüde bulunurken, kripto para birimlerinin yararlılığı konusunda şüpheci davrandı. Bitcoin gibi kripto paraların yüksek fiyat oynaklığına işaret eden Brainard, bu coinlerin bir değer deposu veya bir hesap birimi olarak kullanılamayacağını söyledi.

Ayrıca, kripto paraların saldırılara ve kara para aklamalarına karşı çok savunmasız olduğunu ve bunun herhangi bir büyük finans kurumunun bu varlıklarla ilgilenmesinin zorlaştırdığını belirtti. Ulusal bir dijital paranın halka borç veren perakende bankaları nasıl etkileyeceği konusundaki endişelerini artıran Brainard, FED’in merkez bankası dijital parası (CBDC’ler) çıkarmanın genel olarak kötü bir fikir olduğunu iddia ettiğini söyledi.

CBDC’lerin altyapısı ise zaten hazır

Merkez Bankası dijital parları konusu, Uluslararası Para Fonu Direktörü Christine Lagarde’nin Kasım ayındaki Singapur Fintech Festivali’nde bu fikre destek vermesinden sonra medya tarafından oldukça ilgi çekici bir konu olarak işlendi.

Lagarde, ulusal kripto paraların getireceği bazı faydaları vurgulayarak, finansal katılım ve mahremiyet ile güvenlik ve tüketicinin korunmasının sorunlarını çözebileceklerini söyledi.

ABD Fed eski valisi olan Kevin Warsh bile, Rezervin yeni başkanı olmaya aday isimler arasındaydı. Bu yılın başlarında, Warsh New York Times’a ulusal para birimini keşfetmek için kaynak tahsis edeceğini söyledi.

Quartz’a göre, Blockchain temelli “Fedcoin”, ABD dolarının şeffaflığını ve verimliliğini artırma potansiyeline sahipti ve Federal Rezerv’e negatif faiz oranları gibi geleneksel olmayan finansal araçlara erişim izni verebilirdi.

Louis Fed’in araştırmacıları Aleksander Berentsen ve Fabian Schar bu fikri daha detaylı incelediler. Şubat 2018’de yaptıkları araştırmalara göre, herhangi bir merkez bankasının kendi dijital para birimini “kolayca” oluşturabileceği sonucuna vardılar.

Bernsten ve Shar, kripto paraların temel özelliklerinin merkez bankaları için bazı sorunlar teşkil ettiğini ve dolayısıyla “izinsiz” bir ağda yayınlanmayacaklarını savundular. Bu dijital para birimleri etkin bir şekilde merkezi olarak yönetilen elektronik paralar olacak.

Ancak, araştırmacılar bu fikrin hayata geçirilmesinin zor olacağını belirtti:

Kripto para hala çok yeni bir teknoloji ve büyük operasyonel riskler barındırıyor. Genel olarak, bir “Fedcoin” veya herhangi bir başka merkez bankası kripto parası çağrısının biraz tecrübesiz olabileceğine inanıyoruz.

cryptoslate

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin