Veteran yatırımcıdan XRP yatırımcılarına kritik uyarı! “Çıkmaz sokak…”
Veteran yatırımcıdan XRP yatırımcılarına kritik uyarı! “Çıkmaz sokak…”

XRP’nin gerçek piyasa değeri nedir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

XRP,  geçen ay kripto para sıralamasında Ethereum’u geride bırakınca, piyasa oyuncularının bu coinlerin piyasa sermayesine olan ilgileri daha da arttı. XRP’nin ise kitlenmiş olan coinlerinden dolayı varlığın toplam değerinin hesaplanmasında bir tutarsızlık görülüyor. Bu durumda XRP’nin güncel sermaye kullanımı konusunda kripto para topluluğu arasında bir karışıklık meydana getiriyor. Şimdi XRP’nin gerçek piyasa değeri ne olduğunu bulmaya çalışalım.

Bir kripto paranın pazar sermayesini kontrol ederken çoğu insanın yaptığı ilk şey CoinMarketCap’e bakmaktır. CMC, 60 milyondan fazla aylık sayfa görüntülemesiyle en yüksek trafiği oluşturan kripto para sitelerinden biridir. Aynı zamanda kripto para meraklıları için en popüler piyasa kapitalizasyon platformudur.

Son derece güvenilir bir platform olsa da, bazıları platformun XRP’nin pazar değerini doğru hesaplayamadığını iddia ediyor. Tartışmalar ise teknik olarak dolaşımda olmayan, dolayısıyla XRP’nin toplam kapitalizasyonuna dahil edilmeyen emanetteki XRP’nin hesaplanması ile ilgili.

Emanette tutulan XRP miktarı

2017 yılında, Ripple emanet hesabına 55 milyar XRP yerleştirmişti. Bu hamlenin nedeni, toplam XRP arzını azaltmak ve dolaşımda olacak toplam tokenlere yatırımcılar için kesinlik oluşturmaktı. Ripple’nin CEO’su Brad Garlinghouse bunu şöyle açıklıyor:

Emanetteki XRP miktarını, her ayın ilk günü 55 ay boyunca 1 milyar XRP tutarında 55 adet sözleşme oluşturmak için kullanacağız. Her sözleşme süresi dolduğunda, XRP Ripple’ın kullanımına açık olacak.

Ripple’nin resmi sitesindeki istatistiklerine baktığımızda, 18 Aralık 2018 itibariyle son rakamlar aşağıdaki gibi:

Ripple tarafından tutulan toplam XRP: 6.697.617.894

Toplam dağıtılmış XRP: 40.794.121.066

Emanet’teki Toplam XRP: 52.500.000.013

Piyasa Değeri Nasıl Hesaplanır?

Sorun, piyasa değerinin nasıl hesaplandığınla ilgili. Emanetteki tokenleri hesaba katarsanız, toplam piyasa değeri 99 milyar token x XRP fiyatı olarak hesaplanır. Hesaplamaya emanet tokenlerini dahil etmezseniz, bu değer 40.7 milyar jeton x XRP fiyatı olur. İkinci hesaplama, CoinMarketCap’in XRP için 14 milyar dolarlık sayıya nasıl ulaştığını gösterir. Ripple’nin resmi web sitelerinin aksine emanet tokenlerini içeren resmi web sitesi 37 milyar dolarlık bir piyasa değeri gösteriyor.

Hangisinin doğru hesap olduğunu bulmak için pazar sermayesi tanımına bakmamız gerekir. Investopedia’ya göre, piyasa değeri “şirketin hisse senetlerinin toplam dolar piyasası değeridir”. Tedavüldeki payların, emanette tutulan XRP gibi sınırlı hisse senetleri içerdiğini belirtmek önemlidir.

Buna göre, eğer toplam piyasa sermayesi hesaplaması emanette tutulan XRP’leri içeriyorsa, XRP’nin gerçek sermayesi 37 milyar dolar olması gerekiyor. Fakat toplam arz kullanılarak piyasa sermayesi hesaplamak doğru olmaz. Eğer öyle olsaydı Bitcoin’de 21 milyon arzı kullanılarak piyasa sermayesi hesaplanması yapılması gerekirdi. Fakat bu coinler henüz çıkarılmadı. Şimdiye kadar çıkarılan Bitcoin sayısı 17.4 milyon Bitcoin. Bu yüzden bu sayıyı yalnıza tedavüldeki pay miktarı olarak kullanabiliriz.

nulltx

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin