ethereum hard fork
Ethereum için Ocak sert geçecek: 3 foEthereum Hard Forkları: Ethereum’un kilometre taşlarına kısa bir bakışrku hakkında bilmeniz gerekenler

Ethereum Hard Forkları: Ethereum’un kilometre taşlarına kısa bir bakış

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Dünyanın önde gelen kripto paraları arasında sayılan Ethereum, kripto dünyasında kendine özel bir yer edinmiştir. Nispeten yeni olmasına rağmen (sadece 2015 yılında kabul edildi), Ethereum’un yükselişi dikkat çekicidir ve özellikle akıllı sözleşmelerin özelliği, şu anda kripto alanında işleyişi değiştirmiştir. Bir dizi merkezi olmayan uygulamadan oluşan akıllı sözleşmeler sayesinde, Ethereum ekonominin çeşitli sektörlerinde öne çıkıyor.

Ethereum ’u özel yapan nedir?

Ethereum blockchain birçok özelliğe sahip ve kendi kendine çalışan kodları ve özerk özellikleri sayesinde, blockchain piyasadaki birçok kripto para işleminin operasyonunun temeli haline geldi. Ethereum blockchain’in popülaritesinin ardındaki temel sebep, topluluğa çeşitli merkezi olmayan uygulamalar inşa etmelerinde yardımcı olacak geliştiricilere alternatif araçlar sunma kabiliyetidir.

Tüm bu değerlere rağmen, en büyük altcoin, ölçeklenebilirlik ve hızla değişen kullanıcı gereksinimlerini içeren çeşitli zorluklarla başa çıkmak için bir dizi yükseltme yapmalı. Başlangıçta, birçok kripto para iş ispatı (proof of work-PoW) madenciliği kavramı üzerinde çalıştı; Bununla birlikte, zaman içerisinde yapısal değişikliklerin yapılması ihtiyacı hissedilmeye başlandı. Hal böyle olunca Ethereum’un müşteri ve pazar ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli ayarlamaları yapması gerekti.

Ethereum’un getirdiği en son yükseltme, “Konstantinopolis ve Petersburg hard forkunu” etkinleştirdiği 25 Şubat 2019 tarihinde yapıldı. Bu gelişmenin ardından, Ethereum 2.0’ı (Serenity olarak da bilinir) devreye alma eşiğine gelindi. Ethereum’un dört yıldan biraz daha uzun bir süre boyunca yaşadığı tüm aşamaları kısaca anlayabilmek için Ethereum tarafından aktif hale getirilen güncellemelerin geçmişine kısaca göz atıyoruz.

Temmuz 2015’teki başlangıç aşaması

Ethereum blockchain bir dizi açık testnet alıştırmasından geçtikten sonra Temmuz 2015’te piyasaya sürüldü. Ağın stres testine katkıda bulunan tüm geliştiricilere, Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin‘den 25.000 ETH ödül verildi.

Stres testi sırasında ağ, diğerlerinin yanı sıra trafik yoğunluğunu, ölçeklenebilirliğini, madencilik sorunlarını ve işlem faaliyetlerini yönetme kabiliyeti açısından değerlendirildi. Süreç, 20 Temmuz 2015 tarihinde “Ethereum Genesis Block” madenciliğinin tamamlanmasının ardından sona erdi. İlk Ethereum blockchain’in önemli özelliklerinden bazıları: Block Reward (bir blok madenciliğini tamamlamış kişinin aldığı ödül), GAS (Ether blockchain kullanmaya devam etmek için ulaşması gereken fiyat değeri) ve Canary Sözleşmeleri (Ether blockchain’in sorunsuz çalışmasına yardımcı olacak önleyici mekanizma ile ilgili bir araç).

Homestead yükseltmesi

Bu yükseltme 14 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirildi. Ve Canary sözleşmeleri ile sonuçlandı. Ayrıca, yeni bir programlama dili, kodlar ve MIST cüzdanı blockchain’e eklendi. Bununla birlikte, bu yükseltmeyi daha önemli kılan nokta, Ether 2.1 İyileştirme Teklifleri (EIP), EIP 2.1, EIP 2.2 ve EIP 2.4.  uygulanmasıydı.

DAO

Ethereum’un zaman çizelgesindeki bir diğer önemli olay ise, merkezi olmayan özerk organizasyon (DAO) ile ilgili. Blok zinciri etrafında bir ekosistemin geliştirilmesi için bir proje yapıldı. Proje, token satışında 150 milyon dolar topladı ve Ether ile ilgili birçok blok zincir, projeye fon dağıtımı için bir platform sağladı.

Ancak, şirketin itibarını zedeleyen en büyük olaylardan biri, 20 Temmuz 2016’da gerçekleşen 3.6 milyon ETH soygunuydu. Buna karşılık, Ethereum topluluğu, toplumun tamamının onayı olmasa da parayı geri kazanmak için bir hard fork (planlanmamış) gerçekleştirdi. Çalınan orijinal blok zincir, Ethereum Classic ismiyle geri döndüğünde tartışma, birçoğunun kurucu ile meslektaşlarını ve arkadaşlarını maddi sorunlardan kurtarmak için bir hard fork yapılacağı suçlamasıyla tekrar ortaya çıktı.

Metropolis

Bu, Ethereum yükseltme tarihinin önemli bir aşamasıydı. Bu süreçte ağ, iki aşamadan geçti: Bizans ve Konstantinopolis. Bizans, Ekim 2017’de 4.370.000 blok yüksekliğinde ve toplam dokuz EIP’den oluştu. İkinci aşama Konstantinopolis ise 28 Şubat 2019’da 7.280.000 yükseklikte faaliyete geçti. Şu an itibarıyla, Ethereum Konstantinopolis aşamasında, ilk bölüm olan Petersburg 2019’un ilk çeyreğinde uygulamaya başlandı. İkinci aşama olan İstanbul, bu ayın ortalarında faaliyete geçecek. Yaklaşan İstanbul güncellemesi, ölçeklenebilirlik, madencilik süreci, veri depolama ve protokollerin yürütülmesi gibi Ethereum blockchain ile ilgili bazı önemli zorlukların ele alınmasına yardımcı olacak. Bu yükseltmenin ağı daha kullanıcı dostu hale getirerek, geliştiricilerin kullanıcıların ihtiyaçlarına göre dağıtılmış uygulamalar oluşturmak için güvenilir araçlar sağlaması planlanıyor.

Ethereum Blockchain’in son hedefi: Serenity

Geleceğe baktığımızda, Serenity, Ethereum blockchain’in ulaşmak istediği nokta diyebiliriz. Serenity’deki diğer önemli güncellemeler arasında shading, Beacon Chain ve Ethereum Virtual Machine’den (EVM) Ethereum-flavored Web assembly’e (eWASM) geçiş sayılabilir.

Özetle, Ethereum kripto dünyasında önemli bir rol oynamaya devam ediyor ve topluluk, bir başka önemli yükseltme için sabırsızlanıyor; sektördeki bir numaralı kripto para ve blockchain teknoloji ağı olma hedefine kilitlenmiş durumdalar. Zaman bize bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini gösterecek.

cryptonewsz

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin