featured
DNA veri pazar için Blockchain teknolojisi

DNA veri pazarı için Blockhain teknolojisi kullanılacak

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Büyük veriler büyük paradır. Google ve Facebook gibi büyük şirketler, kişisel bilgilerinizden milyarlarca dolar kazanmıştır. Tıbbi ve genetik veriler çok daha değerlidir ve genetik test aldığınızda şirketler bu bilgiden para kazanırlar. İnsanların genetik ve DNA verilerini kontrol etmeye yönelik yeni çözüm ise Blockchain teknolojisi.

DNA veri pazarı

Raporlara göre, tüketici genetik testleri geçen yıl görülmemiş bir kamu talebi gördü. AncestryDNA gibi şirketler, bireylerde yaklaşık 10 milyon test gerçekleştirdi. Bu testler için ücret alırken bu verileri de üçüncü parti tıbbi şirketlere satmak için genetik ve DNA verilerini kullandı.

Genomlara olan talebin artması

Genetik ve hastalık arasındaki karmaşık ilişkiyi anlamak için güçlü istatistiksel testler gerekir. Dolayısıyla, genomik sağlık devrimi, yakıtları için birçok genoma ihtiyaç duyar. Aynı zamanda, genomik veriler, özellikle bizim özel sağlık verilerimizle eşleştirildiğinde, bizim hakkımızda (ve akrabalarımız hakkında) kişisel bilgileri ortaya çıkarabilir.

Bireyler, şirketler ve tıbbi tesisler arasında çatışma oluşturan genom verileri ve araştırması için giderek artan bir talep var. Yeni çözüm ise merkezi olmayan bir blok zincirinde tıbbi ve genetik verilerin şifreli değişimini kolaylaştıran kripto simgelerde bulunur. Çözümleri yenilemek için Blockchain teknolojisini kullanmaya istekli birçok yeni işletme de açılabilecek.

Blockchain teknolojisi DNA veri pazarında nasıl kullanılacak?

DNA verilerini satın alma ve satma pazarları, özel şifreleme “kripto para”nın oluşturulmasıyla kurulacaktır. İnsanlar, (şifrelenmiş) genetik verilerini araştırmacılara, nakit olarak verebilecekleri veya hastalık riski raporları gibi hizmetleri alabilmek için kripto para ile bu verileri satabilecekler. Tüm bu işlemler Blockchain’e güvenli bir şekilde kaydedilecek.

Veri şirketleri genetik verilerin yüklemesine ve güvenli bir şekilde depolamasına olanak tanır. Bu veriler daha sonra izin alındıktan sonra doktorlarla paylaşılabilir. Özellikle Blockchain’de sıralayıcı sağlayıcılar kullanılacak ve müşteriler üçüncü taraf sağlayıcılardan DNA verilerini isteyebilecek. Kullanıcılar, üçüncü bir tarafın bazı genomik verilerini satın almak istediğinde kişiye bildirim gidecek. Bu işlemler DNA kripto simgeleri ile kolaylaştırılacak ve kamu defterine kaydedilecek.

Bitcoinist

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin