devlet destekli kripto para
Devlet destekli kripto para Avrupa’nın gözde ülkesinin gündeminde

Devlet destekli kripto para Avrupa’nın gözde ülkesinin gündeminde

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Reuters, İsviçre’nin resmi olarak devlet destekli kripto para çıkarma olasılığının yüksek olduğunu bildirdi. Hükümet, yasa koyucu komisyondan bir çalışma talep ederek, “e-Frank”  olarak adlandırılabilecek olan kripto paranın artıları ve eksileri hakkında tespitlerde bulunmalarını istedi.

İsviçre devlet destekli kripto para E-frank’ı değerlendirmeye aldı

İsviçre Federal Konseyi, devlet destekli kripto para için neden resmi bir inceleme istendiğini açıkladı:

Federal Konsey, e-frank’ın kullanılmasıyla birlikte, ortaya çıkabilecek hem yasal hem de parasal olan başlıca sorunların farkındadır. Konsey aynı zamanda E-Frankı risk ve fırsatlar açısından incelemek ve e-Frankı’nın hukuki, ekonomik ve mali yönlerini açıklığa kavuşturmak için teklifin kabul edilmesini ister.

Bu son gelişme, İsviçre’nin kripto paralar hakkında fikrini değiştirdiği şeklinde yorumlanabilir. Zira bir aydan kısa bir süre önce, merkez bankası, kripto’nun iç istikrarsızlığı hakkında açıklamalar yapmıştı.

Ülkenin ulusal bankasından Andréa Maechler’ın uyarısı şu şekildeydi:

Merkez bankası dijital paraları halkın geneli için, nakitsiz perakende ödemelerde kullanılmak üzere verimli bir sistem sağlamak için gerekli değildir. Bu durum, herhangi bir avantaj sağlamadığı gibi finansal istikrarla ilgili olarak hesaplanamaz riskler de doğurabilir.

Yine de, sürecin bundan sonraki aşaması meclisin alt komisyonunu ilgilendiriyor.  Komisyon, bu talebin yürütülebilirliği konusunda nihai olarak karar verecektir. Bu tarz bir projeyi gündemine alan ülkelerin çoğu, devlet destekli kripto parayı, ekonomik yaptırımlar ya da yurt içinde hükümet kontrolünün ötesindeki bir para birimine karşı büyük ilgi gören kripto paralarla mücadele etmenin bir yolu olarak görüyorlar. İsviçre’deki durum göz önüne alınırsa;  yaptırım, gibi bir durum söz konusu olamaz ve hükümet ise kripto devrimine hemen hemen sıcak bakmaktadır.

İlk devlet destekli kripto para Venezuela’dan çıkmıştı

Venezuela, devlet destekli kripto paraların en yeni ve en kötü örneklerinden birine sahip. Aynı zamanda bu fikri hayata geçiren tek ülke. ABD politikasının mevcut yönetime karşı olmasına karşın açık bir meydana okuma ile Petroyu çıkardı. Maduro hükümeti, devlet destekli kriptoyu başlatmak için bir ERC-20 token platformu kullandı. Aynı zamanda Maduro kripto paranın nihayetinde petrol dayalı bir varlık olacağını savunarak, kripto para hakkında güven vermeye çalıştı. Buna ek olarak, hükümet Venezuela halkının kripto paraya adaptasyonunu sağlamak için özel girişimler ve teşvikler de açıkladı. Ülkede oldukça sıkı kontrol edilen medya ise beyan edilen rakamlar ve gerçekleri karşılaştırınca, Petro’nun başarılı olduğunu kanıtlamakta zorlanıyor. Diğer yandan, Trump yönetimi de ABD vatandaşlarını Petro bulundurmamaları konusunda uyarmıştı.

Bölgesel olarak İsviçre’ye daha yakın olan İsveç de benzer adımlar atmıştı. Riksbank tamamen parasız bir toplumu teşvik etmek için bu konuda oldukça hevesli görünüyor. İsveçliler de bu konuda oldukça istekli görünüyorlar. Kaçınılmaz gibi görünen kripto devrimine katılmak adına ve ülke vatandaşlarını finansal piyasalarda ve harcama alanında göz önünden ayırmamak adına devlet destekli kripto para çıkarmak uygun bir çözüm olabilir.

Sonuç olarak, bir İsviçre kripto parasını tedavüle çıkarmak, bu alanda kesin bir sonuç olarak görülmemelidir. İsviçre Sosyal Demokrat Parti genel başkan yardımcısı Cédric Wermuth gibi etkili politikacılar çalışmayı teşvik etseler de, bu düşünce şu an için yasama engelleriyle karşı karşıya kalır gibi duruyor.  Son olarak Reuters’in belirttiği gibi, “İsviçre’de, teklif onaylanırsa, İsviçre maliye bakanlığı tarafından bir çalışma yapılacak. Teklifin yayınlanacağı zaman için ise herhangi bir tarih verilmemiştir.

news.bitcoin

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin