Çin hükümeti 27 trilyon dolarlık ödeme pazarı
Çin hükümeti 27 trilyon dolarlık ödeme pazarını dünyaya açıyor

Çin hükümeti 27 trilyon dolarlık ödeme pazarını dünyaya açıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Çin hükümeti 27 trilyon dolarlık ödeme pazarını dünyaya açıyor. Çin hükümeti ve Çin’in merkez bankası olan Çin Halk Bankası (PBoC), tarihte ilk kez 27 trilyon dolarlık ödeme pazarını dünyaya açtı. Yabancı firmalar şimdi yerel servis sağlayıcılara karşı rekabet ederek Çin içinde faaliyet göstermek için lisans başvurusunda bulunabiliyor.

Çin hükümeti yabancı firmalar için özgürlük sağlıyor

Çin’de, yerel şirketler internet ve finans endüstrileri üzerinde tam bir hakimiyete sahiptir. Alibaba’nın AliPay’inin ödeme pazar payının yaklaşık yüzde 70’ine sahip olduğu söylenirken, Tencent’in Tencent Pay’i kalan yüzde 30’luk pazar payına sahip olduğu belitiliyor. AliPay’ın lansmanından ve Tencent Pay’in kuruluşundan bu yana, iki holdingin yerel ödeme piyasası üzerinde kontrolü var.

Ancak, yurtdışı firmalar yakında yerel ödeme uygulamalarına alışkın olan kullanıcılara hizmet sunarak, Çin içinde faaliyet gösterebilecek. Bundan sonraki süreçte ABD merkezli Kare, Twitter CEO’su Jack Dorsey liderliğindeki bir ekip tarafından geliştirilen bir ödeme uygulaması olan  KakaoTalk ve Güney Koreli bir ödeme uygulaması olan KakaoPay, PBoC’ye kayıt yaptırıp lisans almaları halinde Çin’de faaliyet gösterebilir.

“İç piyasa çok güçlü, yerli oyuncularla oldukça doymuş.”

Hong Kong merkezli ING Groep NV’deki bir ekonomist olan Iris Pang konuya yönelik şu açıklamları yaptı:

İç piyasa çok güçlü, yerli oyuncularla oldukça doymuş ve yabancı şirketlerin pastadan pay alması oldukça zor. Fakat sınır ötesi ödeme pazarında rekabet etmeleri için bir şans var.

PBoC ve Çin hükümetinin, yabancı firmaların ödeme pazarında faaliyet göstermesini sağlama kararı, serbest piyasa felsefesiyle tanınan Amerikan eğitimli bir ekonomist olan yeni PBoC başkanı Yi Gang’un atanmasının ardından geldi.

Çin, sigorta ve ödeme sektörünü serbest bırakacak

The Wall Street Journal (WSJ) bu ayın başlarında, Çin hükümetindeki üst düzey yetkililerin, KOBİ’lerin yabancı şirketlere yerel finans sektörünü hedefleme fırsatı vereceğini belirttiklerini bildirdi.  WSJ raporunda, Çin hükümetinin yabancı şirketleri sigorta ve ödeme pazarına getirmeyi planladığını ve iki sektörü serbest bırakacağını belirtti.

Cornell Üniversitesi profesörü ve Uluslararası Para Fonu’nun eski Çin yöneticisi Eswar Prasad konuya yönelik şunları söyledi:

Liu He ve Yi Gang’ın mali piyasa reformları ve liberalleşmeye olan ihtiyacı daha iyi bir düzenleme ile bir araya getirdi.

Çin Merkez Bankası Başkanı: “Bitcoin özgürlük sağlıyor.”

19 Mart’ta Güney Koreli medya kuruluşu TokenPost’a göre, yeni Çin merkez bankası başkanı Yi Gang’ın “Bitcoin, onu kullanan herkese özgürlük sağlayan bir para birimi” olduğunu belirtti ve kripto para biriminin şeffaf olduğunu vurguladı.

Yi Gang’dan gelen Bitcoin yönündeki iyimser bakış açısı, liberal ekonomi felsefesi ve Çin finans sektörünü serbestleştirme planları göz önüne alındığında, analistler tarafından bu açıklamalar bekleniyordu. Potansiyel olarak, Yi Gang’ın atanması ve Başkan Xi Jinping’in yeniden seçilmesi, kripto paranın düzenlenmesine ve ticaretin yasallaştırılmasına yol açabilir.

Çin, kripto para birimlerini kontrol etmek istiyor

Yerel bir analist olan Wei Chun konuya yönelik şunları söyledi:

Çin hükümeti kripto para birimi ve madencilik operasyonları üzerinde yaptığı uygulamaya rağmen, Blockchain teknolojisine karşı olumlu bir tutum sergiliyor. Çin, kripto para birimlerini kontrol etmek istiyor. Elbette ki Çin bu kontrol gücüne sahip olacak. Ayrıca düzenleyiciler tarafından kripto paralara yönelik tekrarlanan yaptırımlar, vatandaşlarını kripto paranın finansal riskinden korumak ve sermaye çıkışını sınırlamak anlamına geliyor.

Ccn

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin