blockchain ve kripto para
Bu ülkeler Blockchain ve kripto para sektöründe diğerlerinden bir adım önde!

Bu ülkeler Blockchain ve kripto para sektöründe diğerlerinden bir adım önde!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bazı hükümetler hala kripto para ile ilgili kararsızlıklarını sürdürürken, bazıları ise bu sektör konusunda hiç de memnun değil. Birkaç ülke ise kripto paraları yasal yapılar altına sokarak kabul etmeye karar verdiler. Tüm bu grupların dışında kalan ise Blockchain ve kripto para sektöründeki fırsatları önceden görüp, bu konuda oldukça yol kat eden üç ülke bulunuyor.

Bu içeriğimizde ise kripto para sektörü ile dostça ilişki kuran üç ülkeye bir göz atacağız. Kripto para, dünya genelinde oldukça yeni bir konudur.   Tüm ülkeler, yapılan ödemelerin kendi kontrolünde olmaması fikrini henüz benimsememişken, bazı ülkeler bu konuda inovatif çalışmalara başladı bile.

Bu yazımızda ise hem ülkelerinde hem de mevzuatta merkez bankacılığından merkezsiz Blockchain’e paranın teknolojik hareketini benimsemeye karar veren ülkelerin üçüne mercek tutmaya çalıştık.

Blockchain ve kripto para piyasasını ilk benimseyen ülke Japonya

Bitcoin, kripto para ve Blockchain’e ilk önemli ilgiyi gösteren ülkelerden biri olan Japonya, kripto paraların ekonomilerine adapte edildiği dünya lideri ülkelerden biri haline geldi.

Kripto paralar ile olan İlişki, 2017 Nisan ayında, yetkililerin kripto paraları yasal ödeme aracı olarak kabul etmesi ile resmi hale geldi.  Aynı dönemde Güney Kore ve Çin gibi komşu ülkeler, bir kripto para ve Blockchain yasağı düzenleyerek ters yönde bir adım attığında yeni kurulan bu bağ daha da güçlendi. Ülkeyi ve kripto piyasasını daha da heyecanlandıran merkez ise Tokyo’dur. Ülkenin kripto sektörü merkezi olarak görülen Tokyo, bölgedeki kripto-para endüstrisinin gururu olarak görülmekte ve Asya’nın blok zincir merkezi unvanına sahiptir.

Rakamlara bakarsak, Japonya ‘nın tüm küresel Bitcoin işlemlerinin yüzde 50’lik bir bölümünü oluşturduğuna rastlıyoruz. Geçtiğimiz yıl ise, ülkenin Finansal Hizmetler Dairesi (FSA), kripto para ticareti yapabilmesi için on bir kripto borsasına onay vererek lisans almalarını sağladı.

2017 yılında Japonya Mali Hizmetler Dairesi (FSA) 11 döviz borsası operatörünün Japon pazarlarına girmesini ve bu platformlarda işlem yapılabilen kripto para birimlerini de onaylamıştı. Aynı zamanda hükümet, ödeme hizmetleri yasası (PSA) aracılığıyla sanal para kullanarak günlük ödemeler yapılabilmesi için resmi bir çerçeve oluşturdu.

Japonya’nın Dijital paraları ve Blockchain’i yaygın olarak benimsemesi nedeniyle, birçok yatırımcı ve geliştirici Japonya’ya projeler ve iş yapabilmek için geliyor. Aynı zamanda kitle fonlaması ilk para teklifleri ülkenin önde gelen faaliyetleri arasında yer alıyor.

Japonya’da, ülkenin önemli bir kripto para borsası olan Coincheck‘in saldırıya uğradı. Ve 534 milyon dolar değerindeki kripto paranın çalındığı Ocak ayında Japonya’nın kripto para konusunda daha da fazla ilgi gördüğü bildirildi. Bu, Japonya’nın kripto para ile olan katı ilişkisine yönelik olumsuz bir nokta gibi görünebilir. Aynı zamanda bu güven, saldırıya uğrayan borsanın, kayıp yaşayan müşterilerine geri ödeme yapmak için her türlü çabayı sarf etmesi gerçeğinden kaynaklanıyor olabilir.

Birleşik Arap Emirlikleri

Aşırı zenginliği, harcamayı sevmeleri ve teknolojik inovasyonuyla tanınan bir bölge olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin Blockchain ve kripto para sektörünü desteklediğini görmek bir sürpriz olmasa gerek.

Bölgenin önümüzdeki birkaç yıl içinde birkaç Blockchain hedefi bulunuyor. Dubai, 2020 yılına kadar ilk “Blockchain destekli ülke” unvanına sahip olmayı umuyor. Dubai, kripto paraları ilk benimseyen ülkelerden biri ve hükümet ülkenin kripto parası olan Dubai Coin’i (DBIX) 2016 yılı başında oluşturdu. Bitcoin fiyatlarını karşılayamasa da, BAE’nin sanal para birimlerinden kaçmadığı gösteren bir sembol olarak önemlidir.

İleri dönük yapılan planlardan biri olan, “UAE Blockchain Strategy 2021”nin hükümete yılda 3 milyar dolarlık büyük bir tasarruf sağlaması planlanıyor. Kısacası, girişim, bu tasarrufu dört mevcut hükümet sütununu blok zincir üzerinde geliştirerek gerçekleştirecek. Vatandaş ve yerleşik refahı işlemleri, hükümet verimliliği, gelişmiş mevzuat ve küresel girişimcilik, Blockchain üzerinden yönetilerek, zaman ve kaynaktan tasarruf edilmiş olacak.

Kripto para, ülkenin emlak piyasasında bile kabul edilen bir varlık. Öyle ki elit bir bölge olan “Aston Plaza Development” da 40 Bitcoin tokenine lüks bir daire satın alınabilmektedir.

Cebelitarık Blockchain ve kripto para ile ICO‘lar konusunda uzmanlaşmak istiyor

Bu İngiliz Denizaşırı Toprakları arazisi, dünyanın her yerinde tanınan bir isim olmayabilir. Ancak dijital piyasada şimdiden kendini iyi bir şekilde tanıtmış gibi görünüyor.

İspanya sahillerinde konumlanan Cebelitarık, bu yılın başlarında, tarihlerinde bir ilke imza atarak,  ICO’lar ile ilgili düzenlemeler getirme planlarını açıkladı. Oluşturulacak olan yasa ve yönetmelikler, hükümetin, Cebelitarık Mali Hizmetler Komisyonu ile birlikte çalışması sonucu oluşturulması planlanıyor. Amaç, ülke içinde sanal para döngüsünü izlemek ve kripto tokenlerinin “tanıtımını, satışını ve dağıtımını” düzenleyecek bir alan oluşturmak olarak belirlendi.

Cebelitarık, Japonya ya da BAE gibi kripto para birimlerinde bir krallık değildir. Fakat ülkenin ICO’lar ile ilgili düzenlemeleri yalnızca Blockchain ve dijital para birimleri kavramını değil, daha da tartışmalı bir risk karışımını benimsemektedir.

Eğer Cebelitarık bu alanda düzenlemeleri doğru şekilde yapabilirse, kripto para sektöründeki şirketler için fon yaratma yöntemi konusunda ezber bozan bir ulus olarak diğer ülkelere de örnek olabileceklerdir.

coininsider

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin