Blockchain teknolojisi
Blockchain teknolojisi: Google nasıl etkileyeceği merak konusu

Blockchain teknolojisi ile kurulan bir arama motoru Google’ın yerine geçebilir mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Geçtiğimiz hafta, Google’ın Blockchain teknolojisi tabanlı girişimlerin en aktif destekçileri arasında yer aldığı bildirildi. Google, 2012 yılından beri blok zincir sektöründe toplamda 1.2 milyar doları bulan140 yatırıma imza attı. Bu yatırımlar değerlendirilirken, akıllara takılan soru ise, Google’ın neden arama faaliyetlerine doğrudan Blockchain inşa etmediği veya eklemediği.

Şu anki veriler değerlendirildiğinde, Google’ın arama pazarında tekel gibi hareket ettiğini görüyoruz. Google, masaüstü bilgisayarlar armalarının yaklaşık yüzde 80’ini ve  mobil aramaların yüzde 95’ini kontrol ediyor. Bunun yanında Google üzerinden saniyede ortalama 40.000 arama gerçekleştiriliyor. Bu, günde 3,5 milyar arama ve yılda ise 1,2 trilyon aramaya denk geliyor. Tüm bu rakamlar, Google hizmetinin, “dijital dünyaya geçit denetçisi” olarak etkili bir şekilde hizmet ettiğini gösteriyor.

Bir çok görüşe göre ise bu önemdeki bir rolün, tek bir şirkete emanet edilmesi durumu oldukça endişe verici. Endişelerin kaynağı ise, bu tür bir sorumluluğun tek varlık üzerinde olması şeffaf olmayan çalışmalar gibi sıkıntılı durumlara yol açabilmesidir.

Merkezi veri ambarlarının rekabet edemediği bilgileri depolamak için bir merkeze bağlı olmayan Blockchain teknolojisi tabanlı bir sistem kullanmanın doğal güvenlik ve verimlilik avantajları bulunur.

Artık bir bilimkurgu parçası ya da saçma bir televizyon şovunun parçası değil, merkezi olamayan bir internete sahip olmak kaçınılmaz bir gerçek haline geliyor. Ortaya çıkan yeni blok zincir girişimleri, bu yeni merkezi olmayan ekosistemin farklı bileşenlerini inşa ettiklerinden, dağınık bir ekonominin tam potansiyelini oluşturmaya başlıyorlar.

Bu bahsettiğimiz şirketlerden biri olan Presearch firması, “topluluk üyelerine, platform kullanımı, katkıda bulunma ve platform tanıtımı için Presearch Token ile ödüllendiren açık, merkezi olmayan bir arama motoru geliştiriyor.”

Google’ın aksine, Presearch’in merkezi olmayan arama modeli, açık ve şeffaf sıralama faktörlerini kullanacak ve içerik yaratıcılarının oyun sahasına erişmesini sağlayacak. Böylelikle de kullanıcılar, hangi verilerin kullanılacağına karar verebilecekler. Hizmet, toplumun (kullanıcıların) geliştirme fırsatlarını oylamaya ve finansmana katılma becerisine sahip olmasını sağlayacaktır. Bu ölçekli bir proje, arama pazarını önemli ölçüde bozacak gibi duruyor.

Merkezi olmayan sistemleri oluşturmak için Blockchain teknolojisi gücünden yararlanan kuruluşlar, diğer alanları da sekteye uğratmaya hazırlanıyor.

Gezegenler arası dosya sisteminin  kısaltılmışı olan IPFS, finans teknolojisi topluluğu tarafından önemli miktarda ilgi gören bir sistemdir. Son zamanlarda yayınlanan bir Wired makalesinde, IPFS’nin amacı, web tarayıcılarının ziyaret ettikleri sayfaların kopyalarını saklaması ve ardından web sunucuları olarak iki yönlü kullanmaktır. Bu şekilde bir sistem ile eğer orijinal sunucu kaybolursa, sayfayı ziyaret eden kullanıcılar bunu tüm dünyayla paylaşmaya devam edebilir. Wired makalesinde konu ile ilgili şu ifadeler yer alıyor.

“bu modelde yayıncılar daha dayanıklı olurlar  ve okuyucular önem verdikleri içeriği desteklerler. Sonuçta, IPFS ekibi ve diğer gruplardan oluşan bir topluluk, herhangi bir merkezi sunucunun çalışmasına gerek duymayan Facebook çizgileri boyunca interaktif uygulamaların oluşturulmasını mümkün kılmayı umuyor.”

Daha fazla tüketici ve işletme, merkezi olmayan ekonomiye girdikçe, hangi projelerin hızlı bir şekilde yaygınlaşacağını görmek ilginç olacaktır. Sonuç olarak tüm dünyadaki arama motorları, blok zincir gibi öncü teknolojileri büyük kitlelere kazandırma konusunda hatrı sayılır sermaye yatırımları yapıyor.

ccn

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin