okyanus plastikleri
Blockchain küresel okyanus plastikleri sorununa da çare oluyor

Blockchain küresel okyanus plastikleri sorununa da çare oluyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Temizlik ve cilt bakım ürünleri üretici ve satıcısı çok uluslu SC Johnson, daha az imkâna sahip Endonezya kıyıları boyunca geri dönüşüm oranını artırarak küresel okyanus plastikleri tehdidiyle mücadele etmek için plastik atık geri dönüşümü girişimi Plastic Bank ile öncü olacak bir ortaklık yaptıklarını duyurdu.

Plastic Bank, şu anda Haiti’de başarılı bir konsept kanıt programına sahip. Şirket, plastik alıcıları ve bireysel plastik atık toplayıcıları arasında arabirim kurmak adına IBM’in Hyperledger Fabric protokolü üzerinde çalışan özel bir kripto para çözümünü kullanıyor. Bu sistem ise okyanustaki atık plastiğin toplayan bireysel plastik atık toplayıcılarına kazanç yolunda güvenilir bir yol sağlıyor.

Okyanus plastikleri sorunu  ve Endonezya

Ocean Conservancy ve McKinsey İş ve Çevre Merkezi tarafından hazırlanan 2015 raporu, Çin, Tayland, Endonezya, Filipinler ve Vietnam’ı, okyanus plastikleri atıklarının yüzde 55’inden fazlasında sorumlu olan beş ülke olarak sınıflandırıyor. Rapora göre, bu beş ülkenin plastik toplama ve geri dönüşüm oranlarını yüzde 80’e çıkarması küresel okyanus plastiği sızıntı oranını yüzde 23 oranında azaltacak.

Bu amaç için pek çok yöntem denenmiş olsa da, kesin çözüm konusunda nihai bir başarıya ulaşılamadı. Çünkü okyanus plastiği sızıntısından doğrudan sorumlu olan alanların önemli bir kısmı, sınırlı altyapı ve güvenlik sorunlarına sahip olan fakir bölgeler. Durum böyle olunca da nakit gelir elde eden geri dönüşümcülerin soygun veya hırsızlık tehdidiyle karşı karşıya kalma riskleri artıyor.

Özellikle Endonezya bu konuda endişe duyulan ülkelerin başında geliyor. Çünkü ülke dünyanın en yüksek deniz biyoçeşitliliğine ev sahipliği yapıyor. Plastik sızıntısı ile tehdit edilen mercan resifleri bölgede milyonlarca insanı barındıran besin zincirinin merkezinde yer alıyor.

SC Johnson’ın ortalık kurduğu Plastic Bank Blockchain çözümü ile plastik toplamayı cazip hale getirecek

Plastic Bank, şimdi Endonezya’da yoksulluk içinde yaşadığı tahmin edilen 28 milyon insanı plastik toplama konusunda etkili bir şekilde teşvik etmek istiyor. Bunun için ise bireysel plastik toplayıcılarına topladıkları plastik miktarına göre bir mobil uygulamaya bağlı nakit yerine geçecek dijital tokenler ile ücret ödeyeceği bir Blockchain çözümü kullanıyor.

Şirketin kurucu ve CEO’su David Katz, Plastic Bank’ın Endonezya ortaklığının SC Johnson ile olan öneminden bahsetti:

SC Johnson ile olan bu ortaklık Endonezya’da türünün ilk örneği. Yoksulluk içinde yaşayan insanlar için daha fazla fırsat yaratmaya yardımcı olacak. Ve plastik toplayıcılarına önemli bir gurur kaynağı sunacak. SC Johnson, Endonezya’da bu türden bir programı, yoksulluk seviyesinin altında yaşayan yerel sakinleri de içeren geniş bir sosyo-ekonomik demografiye fayda sağlayacak ilk ölçeklendirme şirketi olacak.

Geri dönüşüm merkezi Mayıs 2019’da faaliyete geçecek

SC Johnson tarafından yayınlanan bilgiye göre, yılda en az 100 metrik ton plastik kapasitesine sahip toplama merkezleri, Mayıs 2019’da faaliyete geçecek. Okyanus plastiği sızıntısının ortadan kaldırılmasına yönelik teşvikler sağlamanın yanı sıra program kapsamında Endonezya’daki yerel toplulukları ve ayrıca plastik kirliliğin çevresel ve sosyal etkileri ve geri dönüşümün getirdiği fırsatlar konusunda da eğitimler verilecek.

ccn

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin