blockchain kullanan sektorler
Blockchain’in en yaygın kullanıldığı 5 sektör: sigortacılık, lojistik, ödeme sistemleri, sağlık hizmetleri ve uluslar arası ticaret

Blockchain kullanan sektörler: Blockchain’in en yaygın kullanıldığı 5 alan

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Blockchain Teknolojisi sadece finans dünyasını değil, diğer birçok sektörü de etkiliyor. Bu teknoloji artık yavaş yavaş günümüzde dünyanın karşı karşıya olduğu birçok gerçek sorunun çözümü haline geldi. Artık Blockchain kullanan sektörler hem maliyetlerini düşüyor hem de çok daha kaliteli ve güvenli bir hizmet veriyor.

Blockchain kullanımı bir sisteme müdahale edilmeksizin şeffaf ve güvenilir olarak çalışmasını sağlayan devrim niteliğinde bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor.

Özellikle yasal konuların ve tedarik zincirinin kritik öneme sahip olduğu şirket faaliyetleri için Blockchain kullanımı paha biçilmez çözümler sunmaktadır.

Bu içeriğimiz ile Blockchain kullanan sektörler arasında bulunan finans ve finans dışındaki 5 sektör hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Blockchain kullanan sektörler arasında Sigorta endüstrisi başı çekiyor

Akıllı sözleşmeler, alıcılar ve satıcılar veya her iki taraf arasındaki ilişkileri güvenli hale getiren yasal mevzuatta bağlayıcılığı olan dijital belgeler olarak tanımlanır. Bazen yasaya uygunluk, güvensizliğe yol açan çok kafa karıştırıcı sorunlara neden olurken, aynı zamanda iki taraf arasında yüksek maliyetlere ve işlemlerde gecikmelere de yol açabilir.

Sigorta sektöründe akıllı sözleşmelerin sağladığı faydaya bir örnek

Sigorta poliçesine sahip olan kişiler hasar durumunda almaları gereken ödemelerin yapılması haftalarca bazı zamanlarda aylarca sürebilir. Bu ödemlerin gecikmesi çoğunlukla manuel olarak yapılan işlemlerden, bürokratik engellerden ve kapsamlı dokümantasyon hazırlama gerekliliğinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca bu süreci yönetmedeki masraflar maliyeti de bir hayli arttırmaktadır.

Ancak akıllı sözleşme kullanan bir sigorta şirketi, sigorta poliçelerini otomasyona bağlayabilir. Koşullar ve şartlar bir defaya mahsus akıllı sözleşmelere girildikten sonra poliçenin yürürlüğe girmesi gereken durumlarda işlem başlatılır ve yapılması gereken bütün işlemler otomatik olarak yerine getirilir.

Bu teknoloji tüm koşulları kapsayabilir. Örneğin doğal bir afet durumunda hava durumu Blockchain kullanılarak izlenebilir. Böylelikle hasar ödemeleri çok daha düşük yönetim maliyetleri ile hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bu durum ise hem müşteri memnuniyetini arttırırken hem de doğal felaketten zarar görmüş kişilerin yararlarını daha kolay sarmasına yardımcı olur.

Blockchain kullanan sektörler uluslar arası ticarette fark yaratıyor

Küreselleşme, bize genellikle ülkemizde yetişmeyen veya üretilmeyen ürünlere daha kolay ulaşmamızı sağlayan bir rahatlık getirmiştir. Bununla beraber küreselleşmenin olumsuz yanları da bulunuyor. Bunlardan bazılarını sayacak olursak; dolandırıcılıkların muazzam bir şekilde artmasına, dokümantasyon aşamasında insanların sıkça hata yapmasına, gecikmelere ve gereksiz maliyetlere yol açmasından bahsedebiliriz.

Blockchain’in, eşler arası ağ tarafından yönetilen iki taraf arasındaki işlemleri kaydeden açık dağıtılmış defterlere dayalı teknolojisi, Uluslararası Ticaret’te belge kullanımını kolaylaştırabilir. Bu senaryoda, alıcılar (ithalatçı) ve satıcı (ihracatçı) arasında, hem alıcıların hem de satıcıların özel olarak kabul edilmiş hükümleri yerine getirdikleri taslak sözleşmeye yardımcı olmak için çok akıllı sözleşmeler aktif olarak yer almaktadır. Böylelikle iki taraf birbirini iyi tanımamış olsa bile bu teknoloji sayesinde bir güven ortamı oluşturulmuş olur.

Aynı zamanda Blockchain teknolojisi sayesinde arabulucu ihtiyacı büyük ölçüde azalır. Ve dolayısıyla maliyetlerde düşmüş olur. Blockchain, tüm iletişimin daha anlamlı hale gelmesine ve etkin bir uluslararası ticaret sürecinin gerçek zamanlı olmasına yardımcı olur. Tekli bir Blockchain, işlemin tüm üyeleri tarafından güncellenen ve doğrulanan bir belgedeki tüm gerekli bilgileri içerebilir. Bu nedenle, sermayenin hızlı bir şekilde aktarılmasını sağlayarak, gereksiz yere bloke edilmesini engeller.

Bu bağlamda ilk gerçek örneği bir ticaret finansmanı işlemi için HSBC ve Hollandalı borç veren ING arasında yapıldığını gördük. Ticaret faaliyetinin konusu ise soya fasulyelerinin Arjantin’den Malezya’ya gönderimiydi. Ve Blockchain’in kullanılması ile akreditif süreci çok daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleşti. Değişimin, eski şartlarda 5 ila 10 gün sürmesi normal olarak kabul edilirken, Blockchain kullanımı sayesinde 24 saat içinde yapıldığı dile getirilmiştir.

Ödeme sistemlerinde Blockchain kullanan sektörler çok daha hızlı işlem yapabiliyor

Blockchain’in en popüler yan ürünü kripto paralardır. Bazı ülkelerde yasal, bazılarında yasal olmamasına ya da hukuki açıdan uygun bir karar beklemeden, kripto para birimleri tüm şehirlerde konuşulur hale gelmiştir. Herkes tarafından kabul edilen gerçek ise iki farklı kişinin cüzdanları arasında işlem yapılan kripto paraların hızıdır. Bu yüzden Ripple’ın teknolojisinin birçok bankada, saniyeler içerisinde sınır ötesi para göndermek için uygulanmakta olmasına şaşırılmamalıdır.

Ödemenin başka bir ülkeye yapılması durumunda, en çok kullanılan geleneksel yöntemlerden Paypal ile gönderim genellikle 2 iş günü sürerken, SWIFT yöntemini kullanmak işlemin en az 3 ila 5 gün sürmesi anlamına geliyor. Kripto para transferi ise birkaç saat içinde Bitcoin’in aktarıldığı, en popüler olanında ise saniyeler içinde hareket etme avantajına sunuyor.

İşlem masrafları açısından bakıldığında da fon transferi için kripto para kullanımının, SWIFT ve diğer bankacılık yöntemleri ile aktarımdan çok daha düşük maliyetli olduğu görülüyor.

Blockchain kullanımı lojistik ve tedarik zincirini tamamlayan bir teknoloji

Giderek artan nüfustan dolayı, malların takibi bireysel ve kurumsal olarak oldukça zorlaşmıştır. Sonuç olarak Blockchain tedarik zincirine getirdiği yenilikler, saydam bir sistem sunması gibi çeşitli avantajlar sunuyor.

Blockchain kullanılarak oluşturulacak olan şeffaf bir sistem, malların takibine, alıcıların arzu ettikleri her an ürünlerin nerede olduğunu bilmesine ve tedarikçinin malın güvenli bir şekilde transfer edilmesini sağlamasına yardımcı olan gerçek zamanlı bir işlem sunar. Böylece geri bildirim müşteri hizmetleri desteği vermeye ihtiyaç duymadan daha iyi bir güven sistemi oluşturulmuş olur.

Blockchain kullanımının diğer bir avantajından bahsedecek olursak, Bir tedarik zincirindeki aracılar bilinebilir ve dolayısıyla daha şeffaf ve merkezi olmayan bir sistem aracı ile müdahale edilebilir. Böylelikle, alıcılardan daha yüksek bir talep yaratılmasında etkili olan maliyetler azalır.

Güzel bir Hint eyaleti olan Kerala, Süt, Balık ve Sebzeler gibi hızlı bozulma özelliğine sahip ürünlerin temini için Blockchain teknolojisini araştırıyor. Blockchain teknolojisi, tedarikin başlangıç ​​aşamasından perakende satış mağazalarındaki son aşamasına kadar taşınma sürecinin dikkatle izlenmesine yardımcı olabilir.

Sağlık hizmetleri Blockchain ile daha şeffaf ve kaliteli hale geliyor

Blockchain, günümüz şartlarına ayak uydurmakta zorlanan sağlık endüstrisinin çalışma şeklini hızla değiştiriyor. Bir klinik veya hastanede Blockchain kullanılarak saklanmayan birçok kayıt bulunuyor. Sağlık sektöründe Blockchain kullanımı, bu özel tıbbi dosyaları gelecekte güvende tutmaya yardımcı olacak bir teknoloji olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca Hastalar bir sağlık kuruluşundan diğerine nakil olduğunda Blockchain teknolojisi sayesinde sağlık sektörü çalışanları hasta verilerinin tüm detayına anında erişebilirler.

Yapay Zekâ ile entegre edilen Blockchain ayrıca, sağlık kuruluşuna erişemeyen kişilerin bir doktorla konuşabilmesini ve sağlık sorunlarıyla ilgili bazı temel bilgileri almalarını sağlar. Docademic, örneğin, hastaların doktorlarla bağlantı kurmasına yardımcı olur. Ayrıca Docademic’in acil durumlar için ön ödeme yapılmasına imkân tanıyan ve ödeme sürecini başlatan MTC adı verilen bir tokene de sahip.

Başka bir farklılık yaratan fikir ise sağlık verilerinin toplandığı ve yetkili kişilerle paylaşıldığı Blockchain merkezli bir sistem geliştiren Linnia’nın kurucusu Diego Espinosa’ya aittir. Bu projede bireysel sağlık kayıtlarının, hangi belgelere bağlı olduklarına göre yalnızca birkaç tanesi tarafından görüntülenmesine izin verilecektir.

Yukarıdaki 5 kullanım durumu Blockchain’in geliştirdiği endüstrilerin çeşitliliğini gözler önüne seriyor. Blockchain teknolojisi kendisini şimdiden en kullanışlı yeniliklerden biri olarak kanıtlamış gibi gözüküyor.

toshitimes

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin