Blockchain ile Suriyeli mültecilere dijital bir kimlik kazandırıyor
Blockchain ile Suriyeli mültecilere dijital bir kimlik kazandırıyor

Blockchain ile Suriyeli mültecilere dijital bir kimlik kazandırıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Blockchain ile Suriyeli mültecilere dijital bir kimlik kazandırıyor. Bu, Blockchain öncülerinin teknolojiyi tasarladıkları zamanda bahsettikleri sosyal etki türüne benziyor. Tıpkı Suriye vatandaşların korkunç bir kimyasal saldırı nedeniyle dünyanın dikkatini çektiği gibi…

Mülteciler, Ethereum Blockchain’inin hard forkunu içeren bir projenin parçası

Savaştan zarar gören ve ülkelerinden Ürdün’e sığınmak için kaçan mülteciler, verilerini özel tutmak için son teknoloji olan Blockchain teknolojisini kullanan insani bir programa dayandılar. Program Building Blocks olarak adlandırılıyor ve bazı endüstri ortaklarının yanında BM’in Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından geliştiriliyor.

Hikaye MIT Technology Review tarafından anlatılıyor. Azraq Mülteci kampının dikkat çeken noktalarından biri, Suriye sınırından sadece korku dolu hayatlarını geride bırakıp Ürdün’e yerleşen on binlerce Suriyeli göçmenden oluşması. Mülteciler, Ethereum Blockchain’inin hard forkunu içeren bir projenin parçası. Blockchain teknolojisine sahip bireyler günlük işlemler için WFP tarafından sağlanan yardımlarını kullanıyor ve kişisel verileri güvende tutuluyor.

Dijital kimliğin sosyal ve ekonomik faydaları

MIT Tech konuşmasında, yerel Ürdün süpermarketini ziyaret eden bir mültecinin örneğini veriyor. Burada, kasada ödeme işlemi için temelde ödeme sırasında kamera ile bir selfie çekilerek ödeme yapılır. Bu uygulamaya “EyePay” denir. Çünkü gözlerin görüntüsü ile kişiyi tanımlıyor.

Bu uygulamanın yararları hem toplumsal hem de ekonomik. Bunun etkisi gelecek nesillerin hayatlarını şekillendirebilir. İnsani bir perspektiften bakıldığında, savaştan zarar gören ülkelerinde her şeyi geride bırakan bu bireylere, hayatlarını yeniden inşa etme şansı veriliyor.

Blockchain ile Suriyeli mültecilerden resmi bir kimlik formu olmayanlara dijital bir kimlik kazandırıyor

Kriz, bu mültecileri işgücüne girme ya da belki de yatırım yapma konusunda dışarıda bırakıyor. Müşteriyi tanımak ve kimlik doğrulama standartlarının ilerlemesini neredeyse imkansız kılıyor. Ancak, kamusal enerji tasarrufu sağlayan program, resmi bir kimlik formu, ikamet izni olmayan vb. kişilere dijital bir kimlik kazandırıyor.

Programın arkasındaki mimar Houman Haddad, bu Suriyeli mültecilerin bir gün, satın alma tarihlerinin, kimliklerinin ve mali hesaplara erişimin bir blok zincir yakıtlı kimlik sistemi üzerinden kaydedilmesinden oluşan tek bir dijital cüzdan da işlem yapabilmelerini umuyor.

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Ccn

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin