BIS Başkanı, merkez bankası kripto paraları hakkında kritik açıklamada bulundu
BIS Başkanı, merkez bankası kripto paraları hakkında kritik açıklamada bulundu

BIS raporu: Merkez bankalarının yüzde 70’i dijital paraları araştırıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

8 Ocak’ta “the Bank for International Settlement” (BIS) tarafından yayınlanan yeni bir rapor, dünya çapındaki merkez bankalarının yüzde yetmişinin merkez bankası dijital parası (CBDC) ihracına ilişkin araştırmalar yaptığını ortaya koydu. Bununla birlikte, uygulama ve motivasyon konusundaki somut planlar arasında önemli ölçüde değişiklikler var.

BIS, İsviçre merkezli, dünya merkez bankalarının 60’ından oluşan bir kuruluş. Bugüne kadar ise hem merkezi olmayan kripto paralar hem de CBDC’lere yönelik çok sayıda geniş çaplı raporlar yayınladı. Son olarak yayınlanan rapor ise öncekilerden farklılık gösteriyor. Çünkü yasal arz durumu devlet düzenlemesine veya yasaya bağlı olan bir merkez bankası tarafından olacak dijital paraları içeriyor.

BIS’in son raporu merkez bankası dijital paraları ayrıntılı şekilde ele alıyor

BIS’in belirttiği gibi, CBDC’ler “toptan satış” – yani, bankalar arası ödemeler ve menkul kıymet ödemeleri – veya “perakende satışlar” gibi toptan satışlar için kısıtlı erişimli dijital tokenler olarak sınıflandırılıyor.

İkinci kategori, BIS tarafından “genel amaçlı” ve “hesap temelli” olarak – yani yaygın olarak satılan ve perakende işlemlere yönelik olanlar – veya “genel amaçlı” ve “token veya değer temelli” olarak alt bölümlere ayrılıyor.

BIS ‘anketi, 41’i gelişmekte olan piyasa ekonomilerine (EME’ler) dayanan ve 22’si gelişmiş ekonomilerde olmak üzere dünya genelinde 63 merkez bankasını kapsayan ve birlikte dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80’ini ve ekonomik çıktısının yüzde 90’ını temsil ediyor. Bunların yüzde 70’inin ise zaten CBDC araştırmasında, 2017’ye göre hafif bir artışa bağlı olduğu anlaşıldı.

CBDC araştırmasına katılan bankalar arasında, yaklaşık yarısının, deneyimlere ve uygulamalı ispat kanıtı çalışmalarında artış -2017 yılına göre yüzde 15’lik bir artış- olduğu bildirildi. Bu ispat kanıtlarının (PoC) çoğu, doğasında özellikle analitik olmasına ve somut CBDC düzenleme planlarını göstermemesine rağmen sadece beş merkez bankası CBDC pilot projelerini yürütmekte ilerleme kaydetti.

İsveç ve Paraguay CBDC’ler konusunda son aşamada

BIS’in raporu, İsveç’i ve Uruguay’ı, genel bir CBDC’nin nakit paraya tamamlayıcı olarak çıkarılmasının aktif bir şekilde ele alınmasının ileri aşamada olduğu iki istisnai yargı alanı olarak ayırıyor.

İsveç’in durumunda, ülkenin Riksbank’ı 2017’nin başından itibaren bir e-Krona projesi üzerinde çalışıyor. İsveç’in şu anda bir ön ödemeli değer, faizsiz ve izlenebilir e-Krona’nın pilotu olan bir sonraki aşamasının ilerisinde olduğu bildiriliyor.

Uruguay’da, ülkenin merkez bankasının genel amaçlı bir CBDC için pilot bir programı zaten tamamladığı bildiriliyor. Nakit akışının düşüşü ile birlikte, merkez bankası Kasım 2017’de, özellikle DLT tabanlı olan bir e-Peso pilot programı başlattı. Pilot çalışmanın Nisan 2018’de başarılı bir şekilde sonuçlandırılmasına göre, banka artık denemeleri ve olası ihracı değerlendiriyor.

Geçtiğimiz Kasım ayında, Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanı Christine Lagarde, uluslararası toplumu CBDC’leri dikkate almaya çağırdı; finansal katılım, güvenlik ve tüketicinin korunması ve ödemelerde gizlilik gibi kamu politikaları hedefleri için çalışabileceklerini savundu.

cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin