Artık arabalarda kilometre takibi için Blockchain çözüm olacak
Artık arabalarda kilometre takibi için Blockchain çözüm olacak

Artık arabalarda kilometre takibi için Blockchain kullanılacak

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Küresel otomobil devi BMW, başlangıç ​​yenilik programı sayesinde kiralık araçlarda kilometrelerin izini sürmek için bir Blockchain platformu ile pilot uygulamaya başladı. Bu uygulama ile artık arabalarda kilometre takibi için Blockchain kullanılabilecek.

BMW bu sistemle arabaların ne kadar zarar gördüğünü belirleyebilecek

DOVU, şirketin yenilik laboratuvarının bir parçası olarak, BMW Group İngiltere ile çalışan beş adet startup şirketinden biri. Bu startupların BMW ile ortak çalışma girişimi ilk olarak Şubat ayında açıklandı. Özellikle DOVU, BMW’nin filo şirketi olan Alphabet ile birlikte bir sistem geliştirerek, sürücülerin kiraladıkları araçlarda yaptıkları kilometreleri girmelerini teşvik etmeye çalışıyor.

DOVU şirketinin müdürü Alex Morris, bu sistemin amacının, BMW’nin bu araçlarının ne kadar kullanıldıklarını ve bunun arabalara ne kadar zarar verdiğini belirlemek olduğunu belirtiyor. Alex Morris bu sistemdeki sürücü sayısı arttıkça bunun karşılığında sürücülere, veri karşısında token verileceğini de söyleyerek açıklamalarına şunları ekledi:

Yaptığımız şey aslında DOVU platformunda bu döngüsel ekonomiyi inşa etmeye çalışmak. Sürücüler bu sistemde tokenler kazanabilirler, aynı zamanda bu tokenleri bu sistemde harcayabilirler. Örneğin, sürücüler DOVU sistemini kullanarak kazandıkları tokenlerle yedek lastik veya buna benzer şeyler alabilirler. Bu durumda BMW bu token ödülünün listelemesini tamamladı ve bu artık akıllı kontratlarda yer almakta.

Bu uygulamada sürücüleri teşvik etmek için token ödülü de mevcut

Alex Morris BMW’nin bu token ödülleri için parametreleri belirlemeyi tercih ettiğini ve  şimdiki otomatik kilometre sistemlerinin biraz güvenilmez olduğunu ve şirketin ihtiyacı olan bilgileri sağlamadığını söylüyor. Sonuç olarak bu pilot program sürücülerin kiralanmış araçlardaki kilometre hesabını haftalık olarak DOVU Blockchain’ine kaydetmelerini gerektirir. Alex Morris konuya yönelik şu açıklamayı yaptı:

Şu anda kilometreler bir aracın yeniden satış değeri için en önemli faktör. Sorun ikinci el kullanıcılarının  çözebilmesi için biraz problemli gözükmekte. Bu yüzden sürücüleri bunu yapmaya teşvik etmek için token ödülünü ortaya koyduk. Nihayetinde bu çözümün sürücüleri çok heyecanlandırdığını gördük.

Artık arabalarda kilometre takibi için Blockchain çözüm olacak

DOVU’nun topluluk müdürü olarak görev yapan Max Lomuscio’ya göre ortaklığın ilk kısmı olan kavram kanıtı bölümü tamamlandı. Şimdi ise programın ikinci kısmına, sürücülerle gerçek denemeler yapma aşamasına geçildiği belirtiliyor. Bu bölüm Max Lomuscio’ya  göre 6 ila 8 hafta kadar sürebilir. Alex Morris konuya yönelik şu açıklamayı yaptı:

Nihayetinde, bu plan araçlar için kullanılabilecek yaygın bir ödül sistemi haline dönüşebilir. Bu uygulama kendi BMW’niz için kullanabileceğiniz veya ikinci arabanıza geçip daha fazla token kazanıp bunu yine aynı sistem içerisinde harcayabileceğiniz bir cüzdan haline gelebilir.

Bunun ötesinde, girişim akıllı şehir ortamları ile çalışmak istiyor ve kazanç ve harcama kullanım durumlarının toplu taşıma ve bir metropolitan alanın diğer yönlerine nasıl dahil edilebileceğini belirlemek için birkaç şehir yetkilisiyle görüşmeye başladı. Proje daha önce Jaguar’ın girişim sermayesi tarafından desteklenen DOVU’nun 6 milyon dolar değerinde ilk kripto para teklifi sunmasından aylar sonra geliyor.

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Coindesk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin