featured

Finans Sektörünün Seyrini Değiştiren Bitcoin Rekor Üzerine Rekor Kırıyor: 6.558$

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Dün Satoshi Nakamoto’nun Dünyaya armağan ettiği, Kripto para sektörü’ne öncülük eden, bir devrim niteliği taşıyan Bitcoin’in yıl dönümüydü. Finans Sektörünün Seyrini Değiştiren Bitcoin Rekor Üzerine Rekor kırıyor: dün 6.450$ rekoruna ulaşan Bitcoin fiyatı, bu gün yükselişini sürdürdü ve 6.558$ olarak yenilendi.

Başlığa dikkat ederseniz ”Finans sektörünün seyrini değiştiren” ibaresi öyle boş atılmış bir başlık değil. Kripto para sektörü ile finans sektöründeki en çok çakışan kavramlardan bazıları, grafik okuma ve alım-satım (trade).

Bir borsa uzmanı, broker, ya da alım-satım yapan bir kullanıcı iseniz, öğrenmeniz gereken ilk şeyin grafik okumak olduğunu bilirsiniz. Bir varlığın fiyat dengesini gösteren birtakım karışık tablolar… Uzmanlar bu tablolara bakarak, bir hisse senedinin, ya da bir döviz biriminin artış ve azalış eğimlerini kestirebilirler. Ayılar, boğalar, kırmızı butonlar, yeşil butonlar vs… Evet bu durum kripto paralar ve Bitcoin için de geçerli tabiiki. Ancak grafiklerle Bitcoin’in ya da bir dijital para biriminin değerinin ne olacağını kestirmek o kadar da kolay değil.

Seyrini değiştiren şey ise, burda grafiklerden çok haberler konuşur. Tabiiki özellikle siyasi söylemler, bir döviz biriminin değerini belirleme de çok etkilidir ancak bu genelde sık aralıklarla yaşanmaz. Bu durum Bitcoin için ise oldukça sık aralıklarla yaşanan bir etkendir.

İşin daha ezber bozan kısmı ise, Bitcoin hakkındaki negatif söylemler O’nun kısa vadeli duraksamasına, pozitif söylemler ise kısa ve uzun vadeli değer artmasına neden olur.

Örnek olarak, Çin’in önce ICO’larla başlayan ve sonra kripto para sektörünü genel ilgilendirecek olan tutumunun Bitcoin fiyatına kısa vadeli bir duraksama yaşatmasını gösterebiliriz. Böylesine negatif bir haberin Bitcoin fiyatını yerle bir etmesi gerekirken ufak bir duraksama yaşatması, negatif haberlerin etkisinin oldukça az olduğuna bir örnektir.

31 Ekim Bitcoin fiyatı rekoru’nun arkasındaki neden:

”Bitcoin neden artıyor?” sorusu sıklıkla karşılaşılan bir soru. Dün, piyasa değerine göre Dünyanın en büyük döviz borsası işletmecisi olan CME Group (Chicago Ticari Takası), bu yılın sonunda dijital para birimi Bitcoin’in vadeli işlem sözleşmelerinin arzına başlayacağını duyurdu. İşte bu haber, Bitcoin’in pozitif anlamda değer artışına direk etki eden haberlere güzel bir örnektir. Bu duyuru, CME grup gibi bir devin, Bitcoin’i bir dijital para olarak benimsemesini içerdiğinden; 1-) Bitcoin yatırımcıları, varlıklarına olan güveni tekrar tazelediler. 2-) Kripto para sektörünü henüz duymamış kitlenin duyması ve duymuş ancak çekimser kalmış kitlenin ise sektöre olan inancının artmasına neden oldu.

Bitcoin Rekoru

Yükseliş, yalnızca dünle sınırlı kalmadı ve bu günde devam etti. Dün kırılan rekorun üzerine Bitcoin, bu gün 6.558$ seviyesi ile rekorunu tazeledi. Bu kurla Bitcoin’in piyasa değerine baktığımızda ise; 109.2 milyar dolar değeriyle tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Son 24 saatte 2.8 milyar dolarlık bitcoin işlem hacmi oluştu.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin