featured

Bitcoin Sayısı Milyonerlere Dahi Yetmiyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Dünya üzerinde 7,6 milyar insan yaşıyor. Araştırmalara göre bir milyon tl’nin üzerinde servete sahip milyoner zenginlerinin sayısı 30 milyonun üzerinde. Bu rakam yalnızca 21 milyon adet üretilebilecek olan toplam Bitcoin sayısının çok üzerinde. Rakamlar böyle olunca, Dünya üzerindeki her bir milyoner bir adet Bitcoin (BTC) almak istese bile alamayacak.

Satoshi Nakamoto takma adıyla bilinen bir kişi ya da bir grup bilgisayar uzmanının tasarladığı Bitcoin, 2009 yılında üretilmeye başladı. Üretildiği ilk aylarda yalnızca birkaç sent değeri vardı ancak yıllar ilerledikçe Bitcoin değeri artmaya başladı. 1 BTC: birkaç dolar kurundan işlem görmeye başladığında çok az bir kitle tarafından biliyor olsa da, bazı kesimler tarafından değer artışını tamamladığı, bazı kesimler tarafından ise henüz artışa yeni başladığı ön görülüyordu.

Artışa yeni başladığını ön gören kitle haklı çıktı ve yıllar içinde Bitcoin kur’u, birkaç doları, 100 doları, bin doları ve nihayet 4bin dolar kurunu aştı. Günümüzde ise 1 bitcoin fiyatının önümüzdeki aylarda 5bin dolar, gelecekte 10bin dolar, 100 bin dolar ve hatta 500 bin dolar olabileceğini ön görenler dahi oldu.

Algoritması gereği sınırlı sayıda üretilebilecek olan Bitcoin’in üretim aşaması sonlandığı gün toplam piyasadaki adedi 21 milyon olabilecek. Ne 1 fazla, ne 1 eksik, tam 21 milyon adet Bitcoin. Günümüz verilerine baktığımızda şu ana dek üretilmiş ve piyasaya sürülmüş işlem gören Bitcoin adedi, 16 milyon 500 bin adettir. Bunu dünya üzerinde var olan çıkarılmış Altın’a, henüz üretilmemiş olan 4milyon 500 bin adet Bitcoin’i ise, dünyada yer altı kaynaklarında var olan ancak henüz çıkarılmamış Altın’a benzetebilirsiniz. Nasıl ki, var olan tüm Altın rezervleri çıkarıldığında artık yeni bir gram dahi altın üretmek mümkün değil ise, piyasadaki Bitcoin adedi de 21 milyona ulaştığında yeni bir tane dahi Bitcoin üretmek mümkün olmayacak.

Dünya üzerinde bu gün şartlarında tam 30 milyon milyoner zengini olduğunu varsayarsak ve herbiri yalnızca bir adet Bitcoin almak istese dahi, bu gün bile bunu yapabilmeleri mümkün değil. Milyoner başına ancak 0.55 adet Bitcoin satınalabilirler. Bu durumda hiçbir zaman her zengin Bitcoin’e sahip olamayacak.



Peki nasıl oluyor da Bitcoin bu kadar değerlenebiliyor? 

Alsında bu soruya ilk ve en önemli cevabı haber başlığı veriyor. Bitcoin sınırlı sayıda olduğundan, her geçen gün artan arz-talep, Bitcoin fiyatının artışını sağlıyor. Bu kural yalnızca Bitcoin’e has bir kural değil, bunu dünya üzerindeki her bir meta için değerlendirebilirsiniz. Adedi sınırlı olan ve talep gören her meta değerlidir. Tıpkı yukarıda verdiğim Altın örneği gibi…

Arz ve talebi arttıran başlıca birkaç neden bulunmakta. Bunların ilki, Bitcoin’in Dünyanın birçok yerinde bir ödeme yöntemi olarak kabul edilmesi. Ülkemizde de bir çok işletme tarafından kabul edilmektedir. Diğer neden ise, Bitcoin’in artan değerinden kaynaklı yatırım aracı olarak kullanılmasıdır. Almış olduğunuz Bitcoinlerinizi herhangi bir ticarette ödeme aracı olarak kullanmasanız dahi, artan kur farkından dolayı bir yatırım aracı olarak kazanç elde edebilirsiniz. Trade yani alım-satım ise Bitcoin’e arz-talep için farklı bir etkendir. İleriye dönük yatırım aracı olarak kullanmasanız dahi, günlük kur iniş çıkışlarından dolayı trade yaparak kazanç elde edebilirsiniz. Bir başka neden ise, ülkelerin artık Bitcoin’i yasal olarak tanımaları ve tanımaya hazırlanan ülkelerin sayısının artmasıdır.

Arz ve talebin artması ile ilgili daha bir çok etken sıralanabilir ancak Bitcoin’in arkasında yatan Blockchain teknolojisinin, her geçen gün teknoloji firmaları ve devletler tarafından aktif olarak kullanılması da Bitcoin’e olan ilginin artmasını sağlayan bir diğer neden olabilir.

Bitcoin üretimi

Bitcoin üretimi işlemine Bitcoin Madenciliği (mining) adı verilir, üreten kişilere de madenci (miner) adı verilmiştir. Bitcoin tamamen Anonim bir dijital para birimidir, üretimi de tamamen anonimdir. Donanımlı bir bilgisayara ve açık kaynak kodlu Bitcoin Blockchain yazılımına sahip her bir birey Bitcoin üretebilir. Bitcoin üretme işlemine ise Bitcoin kazmak adı verilir. Günümüz şartlarında üretimin zorluk derecesinin oldukça artmasından dolayı bitcoin madenciliği çok karlı bir eylem olarak görülmemektedir. Aynı zamanda ciddi teknik bilgilere sahip olmak gerekir. Her geçen yıl zorluk derecesi artmasından dolayı toplam Bitcoin üretiminin 2100 yılını geçeceği ön görülmektedir. Bazı uzmanlar, 2140 yılında 21milyon adet Bitcoin’in üretilmiş olacağı görüşünde birleşiyorlar.

Özetle: 

Bitcoin’in her geçen gün artan popülerliği, yükselen değeri ve artan takipçi sayısı, onun ulaşılamaz bir meta haline gelmesini sağlayabilir. Şayet 1 adet Bitcoin üzerine konuşmak gerekirse, daha şimdiden Dünyanın tüm zenginlerine yetecek kadar Bitcoin sayısı bulunmamaktadır. Aralarında artık kurumsal yapıların da olduğu yüzmilyonlarca Bitcoin yatırımcısı olduğunu göz önüne alırsak, ne kadar zengin olularsa olsunlar bu gün her bir zenginin birer Bitcoin’e sahip olması artık imkansızdır.

Ancak bir Bitcoin, 100 milyon satoshiden oluşmaktadır. Dolar ve sent, TL ve kuruş gibi düşünebilirsiniz. Bu gün 1 satoshi: 4bin dolar / 100milyon = 0,00004$ değerindedir. Gelecekte bitcoin değeri ne kadar artarsa artsın, insanlar bu defa satoshi alabiliyor olacaklar. Bu durumda Dünyadaki herkese yetebilecek kadar satoshi her zaman bulunabilecektir.

Bu yüzden üzülmeyin, gelecekte 1 bitcoin alamasanız dahi, en azından birkaç satoshi alma şansınız olabilir 🙂

Steve Jops’ın söylediği güzel bir söz aklıma geldi: “Noktaları ileriye bakarak birleştiremezsiniz, sadece geriye bakarak birleştirebilirsiniz!”.

Ben de diyorumki : ”Bu defa noktaları ileriye bakarak birleştirin”

Sinan Dündoğan

Kripto Para Haber / Kurucu
Kripto Para Araştırmacısı


Yasal Uyarı: Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kar ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 




Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin