Herkes Bitcoin’den söz ederken ünlü internet girişimcisi bu altcoin’e işaret etti! “9 kat artacak”
Herkes Bitcoin’den söz ederken ünlü internet girişimcisi bu altcoin’e işaret etti! “9 kat artacak”

Bitcoin Cash: Tek bir madencilik havuzu hashrate’nin yüzde 50’sini kontrol ediyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Coin Dance‘ye göre Bitcoin Cash madenciliği merkezileşmesi, yalnızca bir havuzun hashrate’sinin yarısını kontrol ettiği bir seviyeye ulaştı.

Kripto istatistik servisi, Çin merkezli bir özel varlık olan BTC.TOP madencilik havuzunun, bugün bir noktada tüm Bitcoin Cash ağının yüzde 50,2’sine kadar çıktığını keşfetti. BTC.com (257 PH/s), ViaBTC (215 PH/s), AntPool (125 PH/s) ve Bitcoin.com (187 PH/s) dahil olmak üzere diğer rakip havuzlara karşı saniyede 679 Peta-Hash hashrate’sine katkıda bulunduğu görüldü.

Bitcoin Cash ve merkezileştirme

Dikkate değer bu artış, varyans nedeniyle gerçekleşmiş olabilir. Ancak aynı zamanda,yüzde 51’lik bir saldırı senaryosu ile Bitcoin Cash ağını da tehdit etme ihtimali de bulunuyor. Roger Ver liderliğindeki Blockchain projesi, Bitpico olarak bilinen isimsiz bir geliştiricinin emriyle yapılan bir “stres testinden” başarısız olduğu için eleştirilmişti. Kanıtlar, tüm Bitcoin Cash Node’lerinin yüzde 98’inin, coini ele geçirme ve güvenlik tehditlerine maruz bırakan aynı sunucu rafında oturduğunu gösterdi.

2018’in başlarında, Microsoft’un kimlik dairesi şefi Alex Simons, Bitcoin Cash ekibi tarafından yapılanlar gibi artan blok büyüklüğünün, Lightning Network gibi ikinci katman ölçeklenebilirlik çözümlerinden daha fazla yerel yönetim tehdidinde bulunduğunu tespit etti.

Bazı Blockchain toplulukları zincir içi işlem kapasitesini arttırırken (örneğin, blok büyüklüğü arttığında), bu yaklaşım genellikle ağın merkezi olmayan durumunu azaltır. Ve sistem, dünya ölçeğinde üreteceği saniyede milyonlarca işleme ulaşamaz.

Bitcoin Cash için sırada ne var?

Herhangi bir merkezi olmayan Blockchain projesinin merkezi yönü, sistemi merkezi kontrole karşı koruma yeteneğini ifade eder. En kötü senaryoda, kötü niyetli madencilik kuruluşları, istikrarlı bir koalisyon oluşturmak için hashrate güçlerini birleştirebilirler. İşlemlerin onaylanmasını engelleyebilir; yeni bir zincir oluşturarak veya eski blokları değiştirerek, onaylanmış işlemleri geri almalarına veya geçerli bir tokeni iki kez harcamalarına bile izin verebilir.

Örneğin, Bitcoin Gold, 2018’de saldırganların BTG tokenlerini birkaç gün boyunca iki kez harcandığı yüzde 51 saldırısına maruz kalmıştı. Saldırıda BTG/USD döviz kuruna göre, 18 milyon dolarlık Bitcoin Gold tokeni çalındı. Ağustos 2016’da, iki Ethereum tabanlı kripto projesi olan Krypton ve Shift, ağlarına da yüzde 51 saldırısı gerçekleşmişti.

Bazı durumlarda, istemeden yüzde 50 hashrate bariyerini geçen madencilik havuzları, diğer madencilik havuzlarına yeniden dağıtmak amacıyla bilgisayar güçlerini gönüllü olarak azaltmıştır. Örneğin, GHash.io, Temmuz 2014’te Bitcoin’in bilgi işlem gücünün yüzde 50’sini aşmıştı. Ancak bir topluluk tepkisi ile karşı karşıya kaldıktan sonra işlem gücünü yüzde 40’a düştü.

BTC.TOP’ın yapabileceği şey, GHash.io’nun zamanında izlediği politika olmalı. Bitcoin Cash ağına olan güveni yeniden sağlamak için bir miktar bilgi işlem gücünden vazgeçebilirler. Geri ölçeklenmezse, dijital para, yatırımcıların algısı tükendikçe aşırı derecede zarar görebilir.

ccn

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin