telegram

Telegram ICO’su yaklaşırken dolandırıcılık yapan siteler de arttı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

En güvenlikli mesajlaşma uygulamalarından birisi olarak kabul edilen Telegram tarafından önümüzdeki ay yapılması planlanan ICO , sahte siteleri de harekete geçirdi. Yatırımcılar büyük bir umutla bu sahte sitelere yatırım yaparak, Telegram’ın ICO’suna yatırım yaptıklarını düşünüyor. Hal böyle olunca da körü körüne para kaybediyorlar.

Sohbet uygulaması Telegram’ın yaklaşan ICO’su, rekor kırmayı planlayarak 1.2 milyar dolarlık bir hedef sözü veriyor. Hatta yeni raporlara göre bu rakam 2 milyar dolara dahi ulaşabilir. Satışların ve yatırımların Mart ayına kadar başlatılması planlanmadığı TechCrunch da dahil olmak üzere birden fazla medya organı tarafından belirtildi ancak bu durum fırsattan istifade etmek isteyen dolandırıcıları durdurmadı. Telegram ICO projesi Telegram Open Network (TON) haberleri, Aralık ayında kamuoyuna duyurulmaya başlanmıştı.

Bu durum sahte yazılımcılara, ihtiyaç duydukları iki şansı –kandırmaca ve meşru bilgi- verdi ve hemen yatırım fırsatı sunan birçok sahte web sitesi ortaya çıktı. Bu web siteleri arasından Gramtoken.io en göze çarpanlardandı. Şu anda çevrimdışı olan web sitesi, proje yol haritası, ekip üyeleri ve daha fazlasını içeren beyaz sayfalardan çıkarılan bilgileri kullandı. Hatta özgünlük hissi vermek için, önceden sızdırılmış olan teknik incelemenin bir kopyasını dahi kullanıcılarına gönderdi. Geçtiğimiz Çarşamba günü sitenin foyası ortaya çıkmadan önce kullanıcılar buraya 5 milyon dolardan fazla para yatırdı. Bu aldatmacayı yürüten web sitesine yatırım yapanların birçoğu hayal kırıklığına uğradı.

NameCheap açıklama yapmadı

Sitenin neden çevrimdışı kaldığı henüz belli değil. Gramtoken.io alan adını barındıran şirket olan NameCheap, harekete geçmiş olup olmadığı konusunda yöneltilen soruları cevapsız bıraktı.. Eğer sitenin çevrimdışı bir hale getirilmesinden Namecheap sorumlu değilse, bu Gramtoken.io’nun arkasındaki kişilerin çok fazla dikkat çekmeden web sitesini kapatmaya karar vermesi sonucunda yaşanmış olabilir. Buna ek olarak, bazı dolandırıcıların sahte Telegram ICO yatırım fırsatlarını insanlara duyurmak için e-postaya yöneldiği de bildirildi. Bir web sitesi olan Ton-gram.io’da, web sitesine bağlı bir cüzdan adresine göre, Ethereum’a 30 binin üzerinde yatırım yapan 70’ten fazla kişi var.

Sadece Telegram kanallarına güvenin

Sosyal medyadaki bazı kullanıcılar, bu siteleri yatırım fırsatları olarak vurgulama ihtiyacı duyarken, aynı zamanda bunun dolandırıcılık olabileceğini de belirtti. Telegram CEO’su Pavel Durov, TechCrunch’a gönderdiği bir e-postada Gramtoken.io’nun şirketiyle ilişkili olmadığını onayladı. Daha önce, Telegram’ın TON projesinin ilk raporları ortaya çıktığında Durov, kullanıcıları yalnızca Telegram’ın yayın kanalından gelen bilgileri dikkate alması için uyarmıştı ancak Twitter’daki bir soruyu yanıtlamaktan başka konuyla alakalı yorum yapmadı.

.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin