kara para

Bitcoin işlemlerinin sadece yüzde birinden daha azı kara para

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto para piyasası söz konusu olduğu zaman, kara para aklama olgusu da sıklıkla ön plana çıkıyor. Bitcoin ve diğer kripto para birimleri hayatımıza girdiğinden beri muhalif olan kişiler sürekli olarak bu piyasayı eleştirmeye yönelik açıklamalarda bulunuyor.

Bu açıklamaların en önemlisi de bu tür dijital para birimlerinin para aklama gibi amaçlarla kullanıldığı iddiası. Bu söylemlerin doğru olup olmadığını araştırmak isteyen Ellicit ve FDD şirketlerinin analiz ekipleri geçtiğimiz günlerde bir çalışma yaparak ortak bir rapor yayınlandı. Bu rapora göre tüm Bitcoin işlemlerinin sadece yüzde birinden az bir oranının kara para aklamayla alakalı olduğu ortaya kondu.

Oran sanılandan daha düşük

Para akışını ve kara para aklama riskini analiz etme amacıyla hazırlanan raporda, para aklamanın, sadece kripto para piyasasına muhalif olan bazı eleştirmenlerinin inandığı bir sorun olmadığı belirtiliyor. Raporda şu ifadeler kullanılıyor:

İzlenen Bitcoin aklama miktarı İpek Yolu gibi daha küçük ve karanlık pazarlarda görülüyor. Öte yandan AlphaBay, dönüşüm hizmetleri yolu ile aklanan Bitcoin’lerin neredeyse tamamının kaynağı.

Kara para en çok Avrupa’da

Raporda ayrıca, Bitcoin kullanılan yasadışı işlemlerin büyük çoğunluğunun Avrupa’da yapıldığı görülüyor. Avrupa ve Kuzey Amerika’da Bitcoin ile beş kat fazla yasadışı işlem yapılıyor.

Raporda, bu tür yasa dışı faaliyetlerle mücadele etmenin en iyi yolunun daha katı para aklamayı önleme (AML) önlemleri olduğu ileri sürülüyor. Ayrıca yasadışı işlemleri yönetmenin tek yolunun “Caydırıcı önlemlerin uygulanmasını artıran tüm yargı bölgelerindeki finansal otoriteler” olduğu belirtildi.

cointelegraph

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin