Tanınmış oyun şirketi gözünü NFT sektörüne dikti
Tanınmış oyun şirketi gözünü NFT sektörüne dikti

OECD direktörü Medcraft kripto paraları enine boyuna değerlendirdi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

OECD direktörü Medcraft, kısa bir süre önce “kripto paralarla ilgili uluslararası bir tartışmaya” ihtiyacımız olduğuna ve Blockchain teknolojisinin “bir sonraki devrim” i harekete geçireceğine inandığını açıkladı.

Brezilya haber bülteni Criptomoedas Fácil ile G20 oturum aralarında yapılan bir röportajda Medcraft, kripto para biriminde ele alınması gereken birçok konu olduğunu ortaya koydu. Muhtemelen ilk token tekliflerine (ICO) atıfta bulunan bu sorunlardan biri, hem token ihraççıları hem de yatırımcılar için geçerli olan düzenlemeler söz konusu olduğunda çözüme kavuşmamaktadır. Kripto para birimleri küresel olduğundan, kripto küresindeki düzenlemeleri ele almak için küresel koordinasyona ihtiyaç olduğunu savundu.

Bir başka konu ise risk faktörüdür. OECD’nin Mali ve Kurumsal İşler Direktörlüğü Direktörü Greg Medcraft, koordinasyon yoluyla ele alınması gerektiğini söylediği kara para aklamadan da bahsetti. Ayrıca, yatırımcıların ve tüketicinin korunmasının ele alınması gerektiğini belirtti. Çünkü suistimalciler potansiyel yatırımcıları kandırmaya devam ediyor ve projeler genellikle temel bilgileri açıklamıyor.

Daha önce Avustralya Menkul Kıymetler ve Yatırım Komisyonu (ASIC) başkanı olarak görev yapan OECD direktörü Medcraft’a göre, OECD özellikle piyasa bütünlüğü ile ilgilenir. Kripto  para birimi değişiminin hacklendiği durumlarda, kuruluş yatırımcı koruma ilkelerini temel araçlarından biri olarak görür.

OECD direktörü Medcraft: “Blockchain teknolojisi bir sonraki devrim olacak.”

Criptomoedas Fácil daha sonra Medcraft’a Blockchain teknolojisi hakkındaki düşüncelerini sordu. Teknolojiyi “bir sonraki devrim” olarak gördüğünü ve dağıtılmış defterlere sahip olduğumuzu bir araya getirmenin heyecan verici olanaklar yarattığından bahsederek, şöyle devam etti:

Dağıtılmış defterin bir sonraki devrim olduğunu düşünüyorum. Bu aracı değer zincirinin birçok bölümünde gerçekten etkinleştirilirse, tüketiciler ve yatırımcılar için daha ucuz, daha hızlı, daha iyi ürünler elde edilebilir. Bu şeffaflığın, dağıtılmış defterle sağlanan eşler arası desteğin, finansal katılımı destekleyeceğini düşünüyorum.

Bu tür teknolojinin en büyük faydalanıcıları, hükümetler, finansal hizmet sağlayıcıları ve küresel tedarik zincirleri olacağını söyledi. Hükümetler, örneğin oylama sistemlerini geliştirmek ve hizmetlerini gözden geçirmek için Blockchain teknolojisini kullanabilecekler.

OECD direktörü, cevaplarında, Blockchain teknolojisinin üç önemli avantajı olduğunu belirtti: güvenli bir değer değişimi, veri alışverişinin güvenliği ve daha iyi siber güvenlik. İkinci olarak ise, Blockchain teknolojisinin henüz düzgün bir şekilde araştırılmamış olduğuna inanıyor. Medcraft’ın sözlerine göre, teknoloji,  dünya ekonomisini “yeniden şekillendirecek”.

Konuşma daha sonra özel ve halka açık Blockchainlerin kullanımı konusu ile devam etti. Medcraft bu konu ile ilgili de şu sözleri sarf etti:

Her ikisinin de bir bileşimini oluşturmak istiyoruz. Çünkü değer alışverişinde olduğu gibi, kara para aklama ve terörizmin finansmanını engellemek için izlenebilirliğe sahip olmalıyız. Bununla birlikte, izlenebilirliğin, anonimliğin feda edilmesi gerektiği anlamına gelmediğini, yani kolluk kuvvetlerinin para akışını tanımlamak için bir yeteneği olması gerektiğini düşünüyorum.

Medcraft ayrıca Bitcoin kullanımını şu şekilde örneklendirdi:

Bitcoin ile örneğin IP adreslerini izleyebiliyorsunuz. Bir bilgisayardan diğerini izleyebiliyorsunuz. Ancak yapmanız gereken şey kişiden kişiye izleme yapmaktır. Ve bu, Bitcoin işlemlerinin eksik noktasıdır.

Venezuella’nın petrol destekli kripto para birimi Petro (PTR) hakkında sorulduğunda, Medcraft, gelecekte farklı kripto para türlerine sahip olacağına inandığını söyledi. Bunlar arasında kripto paraların merkez bankaları tarafından ihraç edilebileceğini düşündüğünü dile getirdi.  Ayrıca kripto paraların bankacılığı ve Petro gibi varlığa ödeme jetonlarını yeniden yapılandıracağına inanıyor.

Bu varlık destekli jetonlar, rezervlerin nerede saklandığına bağlı olarak umut verici olabilir. İdeal olarak, eğer gerekliyse jetonu malvarlığına dönüştürmek mümkün olacaktır. Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar, sözleri gereği, hiçbir şey tarafından desteklenmeyen ve ileride popüler olmayan “arz ve talep algoritması” na dayanmaktadır.

Ölçeklenebilirlik sorunu

Criptomoedas Facil muhabiri, daha sonra Medcraft’a Bitcoin’in Lightning Network’le ilgili düşüncelerini sordu. OECD yöneticisine göre, Bitcoin dünyaya parayı gerçek zamanda aktarabilme kabiliyetini getirdi. Ancak bu işlemlerin hemen yapılmasını ve hemen hemen hiç bir maliyetin ödenmemesini istedi. Ona göre, Bitcoin ölçeklenebilirlik problemlerine sahip ve çok miktarda enerji tüketiyor. Potansiyel olarak pek çok çözümden biri de Lightning Network olabilir. Ancak Bitcoin’in “şeffaflık ile ilgili sorunları” uygulama ile çözülmez.

Bunun yerine, Stellar’ın bir çözüm yolu olabileceğini belirtti. Sözlerine göre, kripto para teknolojisi, Visa’nın saniyedeki işlemlerini bile aşabilir. Ancak Medcraft, kripto para girişimcilerinin ölçeklenebilirlik problemlerini çözmek için çözümler geliştirdiğini görmenin heyecan verici olduğunu ve kripto alanında şimdiye kadar olanların şaşırtıcı olduğunu iddia etti.

ccn

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin