En çok ziyaret edilen kripto para borsaları hangileri? Eylül raporu
En çok ziyaret edilen kripto para borsaları hangileri? Eylül raporu

Marjin ticareti nedir? Kripto paralar ile marjlı işlemler

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Son zamanlarda kripto para ticaretinin yapıldığı platformlarda sıkça görmeye başladığımız marjin ticareti, son olarak Binance kripto para borsasında başlatıldı. Marjin ticareti, yani teminatlı işlemler, forex piyasaları ve vadeli işlem borsalarının vazgeçilmez bir parçası olarak görülür. Geleneksel finansal enstrümanlar için uygulanan bu tür işlemlerin, BitMEX ile kripto varlıklar için uygulanabilir olduğu görüldü. Binance’ın bu pazara girmesi ise bu tür işlemlerin yoğunluğunu daha da artıracak gibi.

Marjin (teminatlı) işlem nedir?

Marjin işlem, aracı kurum olarak faaliyet gösteren platformlardan borç alınan fonlar ile yapılan alım satım faaliyetidir. Yatırımcı, portföyündeki fonu teminat göstererek platformdan borç alır ve yatırım yapılabilir miktarını artırarak diğer bir deyişle kaldıraç kullanarak pozisyon açabilir. Marjin ticareti ile yapılan işlemlerde yatırım yapılabilir miktar platformun izin verdiği ölçüde artırılabilir (kaldıraç oranı) olduğundan, açılan pozisyon sonucu kâr/zarar miktarı da ona göre artış gösterir.

Kripto varlıklar için marjin ticaretinde yukarı bahsettiğimiz tanımlamanın dışında bazı değişiklikler söz konusudur. Geleneksel piyasalardan farklı olarak kripto para platformlarına konu olan marjin ticaretinde kullanılacak olan fonlar, talebe göre belirlenecek olan faiz oranında borç vermeyi kabul eden kripto para yatırımcılarından da sağlanabilir. Ayrıca bazı kripto para borsalarının yatırımcılar için marjin fonu sağladığına da rastlayabilirsiniz.

Marjin ticareti işleyiş prensibi

Bir yatırımcının marjin ticareti yapması için belirli bir teminat miktarını portföyünde bulundurması gerekir. Yatırımcı portföyünde bulunan varlıklar ile izin verilen kaldıraç oranı nispetinde çok daha yüksek miktarlarda pozisyon açabilir. Bu durumda kaldıraç oranı marjin ticaretinin ayrılmaz bir parçası olarak görülür. Kaldıraç oranını ise borç alınan miktarın teminat miktarına oranı şeklinde tanımlayabiliriz. Örnek vermek gerekirse; 1’e 10 kaldıraç kullanımına izin verilen bir platformda 1000 dolar teminat miktarı ile 10.000 dolarlık pozisyon açılabilir.

Teminatlı işlemlerde dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise “margin call” durumudur. Teminat çağırma olarak yerelleştirebileceğimiz bu durum, kaldıraçlı olarak açılan pozisyonun zarar yazması durumunda teminat miktarına ulaşması ile meydana gelir. Örnek vermek gerekirse 1000 dolar teminatla 10.000 dolarlık pozisyon açıldığını düşünürsek; finansal varlık, açılan pozisyona göre yüzde 10 zarar yazarsa, zarar, gösterilen teminat miktarı kadar düşer. Bu durumda teminat ekleme yapılamazsa pozisyon otomatik olarak kapanır. Zaman zaman duyduğunuz tasfiye (likidasyon) olarak adlandırılan işlemler bu şekilde oluşur.

Marjin ticareti ile iki yönlü işlem açılabilir

margin trading on crypto ile ilgili görsel sonucu

Marjin ticaretinin diğer önemli bir özelliği ise iki yönlü işlem açabilme kabiliyeti sağlamasıdır. Yani marjin ticaretinde hem alım hem de satım pozisyonu açabilirsiniz. Piyasada birkaç farklı deyişe sahip bu işlemlerden alım pozisyonu için kısa pozisyon ya da short pozisyon, satım pozisyonları için ise uzun pozisyon- long pozisyon terimleri de sıklıkla kullanılır.

Yatırımcı, pozisyona girmek istediği kripto varlığın yükseleceği ön görüsünde bulunuyorsa, uzun pozisyon açarak standart işlemlerden daha yüksek kâr elde etmeye çalışır. Aynı şekilde varlığın fiyatının düşeceği öngörüsüne sahip yatırımcılar da kısa pozisyon açarak, düşen piyasadan yüksek kârlar elde etme gayretinde olur.

Kripto para piyasalarında marjin ticaretinin avantajları ve dezavantajları

Marjin ticareti, volatilitesi (oynaklığı) düşük olan piyasalarda yüksek kazançlar elde etmek için yapılan işlemlerdir. Zira çok yüksek miktarda fonu işleme bağlamadan yüksek miktarlı pozisyonlar açılmasına imkân tanır. Ayrıca borç alma mekanizması sayesinde elinizde olmayan bir kripto para için hem alım hem de satım pozisyonu açarak daha yüksek kârlar elde etme olasılığı sunar. Bir de teminat olarak gösterilen ana finansal varlığa göre farklı kripto paralara kaldıraçlı yatırım imkânı da tanır.

Elbette yüksek getiri olasılığı beraberinde riski de getirir. Özellikle volatilitesi geleneksel finans piyasalarına göre oldukça yüksek olan kripto para piyasalarında yapılan marjin ticareti çok daha riskli bir hâl alır. Kullanılan kaldıraç oranı ve alınan pozisyona göre yatırım yapılan kripto parada görülebilecek küçük bir değişiklik yatırımcıyı ‘margin call’ – teminat çağırma- seviyesine getirebilir.

Bu yüzden profesyonel düzeyde yatırım bilgisi olmayan, belirli bir işlem stratejisine sahip olmayan kişilerin marjin ticareti yapması, tüm birikimlerinin hızlı şekilde erimesine neden olabilir.

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin