kripto paraların gerçek değeri
Kripto paraların gerçek değeri teorik olarak nasıl hesaplanır?

Kripto paraların gerçek değeri teorik olarak nasıl hesaplanır?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Finansal piyasalara yatırım yapan kişilerde olduğu kripto para piyasalarına yatırım yapan kişilerinde sıklıkla üzerinde düşündüğü 3 durum vardır. Bunlar; bir varlığı al, sat ya da tut durumudur. Özellikle bu karar,  kripto para piyasaları gibi aşırı oynaklığa sahne olan piyasalarda alınması gereken acil kararlardandır. Ve kimi zaman kripto paraların gerçek değeri üzerine hesaplama yapmak, bu kararın hızlı alınmasında oldukça etkili olabilir.

Analistler, pozisyon alınmak istenen kriptolara ne zaman alınması ve ne kadar süre bir varlıkta kalınması  gerektiğine dair bir takım finansal analiz yöntemlerini kullanarak çalışmalar yaparlar. Kripto paraların gerçek değeri konusunda hesaplama yapmak şüphesiz ki yatırım kararında oldukça faydalı olacaktır. İşte kripto paranın değerinin ne olduğunu ölçmek için analistler tarafından kullanılan teorik sinyallerden bazılarını sizler için derledik.

Kripto paraların gerçek değeri için P/E rasyosu kullanmak

Bir şirketin hisse senedinin değerini bulmanın en popüler yollarından biri, hisse fiyatının firmanın hisse başına kazançlarına oranına bakmaktır. – diğer bir ifade ile yatırımcıların kazancın her bir doları için ne kadar ödemek istediklerini gösteren oran. Yüksek bir P/E oranı, piyasanın gelecekteki yüksek büyüme beklentisine  işaret ederken, düşük bir P/E oranı, hissenin değerinin altında olduğuna işaret ederek,  bir fırsat anlamına gelebilir. Tabi ki fırsat olarak görülebilmesi için farklı dinamiklerde incelenmelidir. Aksi taktirde düşük oran o varlıkla ilgili çok umut vaat edici de olmayabilir.

Kriptoda, ağ-değer-işlem oranı (NVT) analog olarak kabul edilir. Bir kripto para  eğer bir değişim aracı ise, o zaman kullanıcıların işlem yaptığı değere göre fiyatlandırılmalıdır. Bu fikri ortaya atan Willy Woo, Bitcoin için bir NVT oranı izleyiciye sahip.  NVT oranı ise şu anda pazarın aşırı alıcılı olduğunu gösteriyor. Willy Woo’nun web sitesi Bitcoin’i oldukça doğru bir şekilde ralli olarak adlandırılan  20.000 dolara kadar izleyen NVT sinyalinin biraz değiştirilmiş bir sürümünü izlemektedir.

Söylentilerin artması, daha düşük fiyatlara mı işaret ediyor?

Çoğu duygusal  olarak yapılan analiz, yüksek fiyatlarda daha yüksek dönüşümler önerirken, Kanada Western Üniversitesi’nden iki araştırmacı, Sha Wang ve Jean-Philippe Vergne, Bing arama hacimleri ve Alexa web trafiği sıralamasında halkın ilgisinin arttığı dönemlerin, kripto para sepetinin negatif getiri ile sonuçlandığını ortaya koydu. Yükselen arama ilgisi sinyallerinin, mevcut kripto sahipleri için volatilite yarattığını düşünüyorlar. Zürih’teki ETH araştırmacıları, Google aramalarında özellikle aşırı yükselmelerin genellikle saldırı gibi olumsuz olaylarla ilişkilendirildiğini ve fiyat düşüşlerinin öncü bir göstergesi olduğunu tespit etti.

Prag  Charles Üniversitesi’nden Ladislav Kristoufek ise 2013’ten beri Bitcoin fiyatlarına duygu analizi uygulandığını savunuyor. 2015’te bir model geliştiren Kristoufek, Google kripto para aramalarındaki artış eğilimlerinin hem yükselişi hem de çökmeleri güçlendirdiğini (geriye dönük olarak) tespit etti. Bu hassas etki zamana göre değişkenlik gösteren ve döngünün evresine bağlı  bir durumdur.

Kripto paraların gerçek değeri için kara para aklayıcılarının gözlemlenmesi

Londra’da anonim bir finansal analist, Financial Times ile paylaşılan, kara para aklama yaygınlığına dayalı olan Bitcoin değeri için bir model geliştirdi. İsviçreli bir yönetişim gözlemcisi tarafından derlenen düzenli bir raporla ölçüldüğü gibi, küresel olarak daha fazla para aklanıyorsa, Bitcoin gibi vatansız, merkezi olmayan bir değişim aracı daha kullanışlı olmalıdır. Model, 2016 yılının ikinci yarısının “önemli bir değerleme balonu” olduğunu belirtti. Bitcoin’in o zaman  600 dolardan 1000 dolara yükseldiği düşünüldüğünde – 2017 yılı sonunda sadece 20.000 dolara yaklaştı – bu model özellikle zamanında sinyal vermedi.

Network etkisi

Fundstrat araştırma biriminden Tom Lee, bir telekomünikasyon ağının daha fazla üye ekledikçe orantısız olarak daha büyük bir değer elde ettiğini açıklayan bir denklem olan Metcalfe yasasına dayanan bir model kullanmaktadır. Metcalfe Yasası, faks makineleri örneğiyle kolaylıkla gösterilebilir: Kendi başlarına işe yaramayan bu aletler ancak herkes kullanmaya başladığı zaman yararlıdır. Lee’nin, Bitcoin kullanıcılarının sayısı ve kullanıcı başına işlem hacimleri hakkında Blockchain’den toplanan tahminlere dayanarak, 2018 yılının ortasına kadar Bitcoin için 20.000 ABD doları tutarında bir fiyat tahmininde bulundu.

Analize gerek duymayıp al ve bekle stratejisini savunanlar…

Sonuç olarak çoğu zaman sıkıcı olarak görülen bu matematiksel işlemler ile uğraşmaya gerek duymayan kişilerde bulunuyor. Bu kişilerden biri ise Twitter ve Square’in kurucusu Jack Dorsey. Dorsey, Bitcoin’in dünyanın “tek para birimi” haline gelmesi durumunda, bundan faydalanmak için basit bir formül ortaya atıyor. Bu formül ise basitçe şu şekildedir; net servetinizin yüzde 1’i kadar Bitcoin’e yatırım yapın, en az beş yıl boyunca portföyünüzde tutun. Bu finansal reçete, fintech girişimcisi ve PayPal yönetim kurulu üyesi Wences Casares tarafından ortaya atılan bir olgudur. Aynı zamanda Wences Casares, teknoloji elitleri arasında kripto çılgınlığını ilk yayan kişiler arasında kabul edilmektedir.

qz

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

 

Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kar ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin