Rusya Merkez Bankası'ndan dikkat çeken dijital para açıklaması:
Rusya Merkez Bankası'ndan dikkat çeken dijital para açıklaması: "SWIFT'i ortadan kaldırabilir."

Yeni taslak Rusya’da kripto ödemelerine izin vermeyi hedefliyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Rusya’nın parlamentosunda, ödemeler için kullanımlarını düzenlerken, kripto sahiplerinin haklarını koruma amaçlı bir yasa tasarısı getirildi. Tasarı “dijital para” ve “dijital haklar” gibi terimleri tanımlıyor Aynı zamanda yetkililerin kripto paraları vergilendirme, miras hakları ve iflas iddialarına tabi tutmalarına izin veriyor. Bu bağlamda yeni yasa taslağı, Rusya’da kripto ödemelerine izin vermeyi hedefliyor olabilir.

“Dijital Para”nın yasal ödeme aracı olması

Yasa, Rusya’nın Medeni Kanunu’nun “dijital ekonomideki hukuki ilişkiler” için bir temel oluşturmasını gerektirmektedir. Taslak, Duma Devlet Başkanı Vyacheslav Volodin ve Parlamenter Mevzuat Komitesi Başkanı Pavel Krasheninnikov’un ortak sponsorluğunda gerçekleşti. İnisiyatifleri dijital ortamda finansal işlemleri etkin bir şekilde yasallaştırmaktadır.

Yeni taslak Rusya'da kripto ödemelerine izin vermeyi hedefliyor
Yeni taslak Rusya’da kripto ödemelerine izin vermeyi hedefliyor

Yasa tasarısı №424632-7, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan №419059-7 sayılı yasa tasarısının yürürlüğe girmesinden yaklaşık bir hafta sonra yapıldı. En son versiyonunda, Dijital Finansal Varlıklar üzerindeki kanunu, ICO ve kripto para madenciliğini düzenlemektedir. Ancak kripto paraları, eleştirmenlere göre yasaklamaktadır. Bitcoin gibi kriptoların kaderi, Rusya’daki Merkez Bankası (CBR) tarafından belirlenecek. CBR, kripto paraların, ülkelerinde dolaşımlarına ve değişimlerine defalarca karşı çıkmaya kalkışmıştır.

Rossiyskay Gazeta raporlarına göre; yeni yasada, kripto para birimleri “dijital para” olarak adlandırılıyor. Yazarlarına göre, sanal işlemlerde katılımcıların yasal haklarının korunmasını sağlamak için kriptoları ve diğer “dijital” terimleri yasal olarak tanımlamak gerekir. Taslak, Rusya Federasyonu’nda ödemeler, mevduatlar, transferler ve hesap birimleri olarak kabullerinin zorunlu olmayacağını ifade ediyor. Bununla birlikte, teknik olarak mümkün olduğunda ve riskler hariç tutulduğunda, ödeme araçları olarak kripto para birimlerinin kullanılmasını da sağlıyor.

Pavel Krasheninnikov: “Perspektifte, dijital para bir ödeme aracı olarak kullanılacak, ancak sadece yasa tarafından belirlenen şartlarda ve durumlarda” dedi. Miktarlar kontrol edilecek ve kullanıcıların bilgileri toplanacaktır. Milletvekilleri, bunun yetkili makamların iflas davalarında kripto paralarını takip etmelerine ve ayrıca miras hakları uygulamasına izin vereceğini iddia ediyorlar.

Değişiklikler mayıs ayında uygulanacak

Yeni taslak Rusya'da kripto ödemelerine izin vermeyi hedefliyor
Yeni taslak Rusya’da kripto ödemelerine izin vermeyi hedefliyor

Mevzuatın akıllı sözleşmeler gibi dijital anlaşmaları kolaylaştırması bekleniyor. Dijital onaylar, yazılı ifadeler ve imzalar kadar geçerli olacaktır. Dijital hakların düzenlenmesi, sanal alanda bir vergi mekanizması için temel oluşturur. Aynı zamanda, yasa dışı yollarla elde edilen fonların aklanmasını önlemek için tedbirlerin uygulanmasını da sağlar.

Kabul edilirse, yeni dijital ekonomi kanunu 1 Mayıs 2018 tarihine kadar yürürlüğe girmiş olacak. Tamamlayıcı yönetmelikler dijital hakların farklı yönlerini ve kripto paraların dolaşımını belirleyecektir. Kanun, Rusya Merkez Bankası ve Maliye & Ekonomik Kalkınma Bakanlıklarının katılımıyla geliştirilecektir.

Kripto para birimlerinin yasal statüsü, Moskova’daki düzenleyicilerin tartışmasının odak noktası olmuştur. Maliye Bakanlığı ve TCMB gibi ilgili kurumlar bazen konuyla ilgili tamamen farklı görüşler dile getirdiler. Teklifler, serbest kripto ticaretinin doğrudan yasağı getirmesine izin vermekten ve hatta para vekillerinin yasadışı dolaşımına karşı cezai sorumluluğa kadar uzanmaktadır. Son taslak parlamentoda destek görürse, Rusya’da kripto ödeme yöntemi olarak kabul edilebilir.

Bitcoin

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin