Rosneft Başkanı: “Globalcoin petrol almak için kullanılabilir.”
Rosneft Başkanı: “Globalcoin petrol almak için kullanılabilir.”

Petrol sektörü Blockchain’e giriyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Dünya üzerinde emtia taleplerine olan artış, bu emtiaların hammaddesini işleyen petrol sektörü gibi endüstrileri de tetikleyerek, kendini güncellemesine neden oluyor. Petrol taşımacılığının en büyük isimlerinden bazıları, sektörün yapısı gereği sözleşmelere sıkı sıkıya bağlı olmasından dolayı, dağıtılmış defter teknolojisine oldukça uygun olan Blockchain entegrasyonu için ücret ödemeye başlıyor.

Petrol taşımacılığı, çoğunlukla tankerler ile yapılırken, bu tankerler, taşımacılık faaliyetlerinde günde ortalama 500 metreyi bulan kuyruklar oluşturuyorlar. Ayrıca milyonlarca petrol varili dünyanın dört bir yanına gemiler eşliğinde taşınıyor. Tüm taşınan petrol ise evrak bazlı bakıldığında, sorumluluğu gemi kaptanına ait olan tek bir kağıt belgeye bağlı. Bu kağıda ise konşimento adı verilir. Eğer petrol sektöründe bulunan bazı şirketler, gerekli düzenlemeleri yapabilirse, tüm sistem Blockchain teknolojisi ile değişebilir.

Petrol sektörü veri girişlerinde konşimentodan Blockchain’e

Bir konşimentoya tek bir tankerde milyonlarca dolarlık ham petrolün sahipliğini gösteren işlemler kaydedilir. Petrol taşıyan gemiler, dünya petrol talebinin yaklaşık olarak yüzde 50’sini taşıyor. Ya da diğer bir deyimle her gün 2,7 milyar dolar değerinde petrol hammaddesini taşır.

Dünya üzerindeki artan petrol talebine bağlı olarak, petrol taşımacılığına olan talep de artıyor. İşte bu artan talebin sağlıklı şekilde karşılanması için gerekli altyapı noktasında Blockchain devreye giriyor. Fakat Blockchain teknolojisinin sağlıklı çalışması için ham petrol taşımacılığı yapan tüm şirketlerin bu teknolojiyi kabul etmeleri gerekiyor.

Büyük petrol şirketleri işe el atıyor

Petrol taşımacılığında konşimento yaklaşımının ise birçok eksikliğine şahit olunuyor. Bu ticareti yapan firmalar arasında en büyük endişe ise, dolandırıcılık girişimleri. Dolayısıyla taşıma verileri için dijital tabanlı sistem kullanan şirketler, Blockchain’e taşınması muhtemel bir petrol sektörü için yapılan görüşmelerde başrolü oynuyorlar.

Aslına bakarsanız, petrol sektörü katılımcılar, yapılan görüşmelerin de ötesine geçerek, eylem aşamasına geldiler. Piyasada sektör lideri konumunda bulunan bazı büyük şirketler, Bloomberg’in haberine göre, fiziksel petrol ticareti için Blockchain ile çalışan bir platform kurmak üzere bir ekip oluşturdu. Bu piyasa katılımcıları arasında ise, BP, Royal Dutch Shell, Statoil gibi çeşitli emtia ticareti yapan büyük şirketler ve ABN Amro ve Soc Gen gibi bankalar yer alıyor.

Mercuria Enerji Grubu genel müdürü Alistair Cross’a göre petrol sektörü evrak sistemi yüzyıllardır güncellenmediğinden dolayı, halen tartışmaları sürmekte olan bu endüstride ciddi değişiklilerin yapılması vakti geldi. Evrak sisteminin dağıtılmış bir kasa defteri teknolojisi olan Blockchain’e geçmesi, şifreleme tabanlı güvenlik, daha doğru veri aktarımı, daha düşük maliyet ve zaman tasarrufu gibi bir avantaj sağlayacaktır.

Örnek vermek gerekirse, yapılan pilot uygulamalar, işlem doğrulama süreçlerini birkaç saatten sadece birkaç dakikaya kadar indirdi. Fakat bunun yanında bazı dezavantajlar da söz konusu olabilir. Veri girişini manuel olarak yapan kişiler, petrol sektörünün Blockchain teknolojisine geçmesi ile birlikte muhtemelen işsiz kalma durumu ile karşı karşıya kalabilirler.

ccn

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin