Paranın evriminde kripto paranın tarihi - Kripto Para Haber
Paranın evriminde kripto paranın tarihi - Kripto Para Haber

Ticaretin evriminde kripto paranın yeri

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Takas yoluyla ticaretten, Blockchain’e kadar paranın transfer şekli sürekli değişti. Buzdolabınızda biraz sebze olması güzel olsa da bunu bir para birimi olarak kullanmak muhtemelen aklınızdan hiç geçmedi. Peki kripto paranın tarihi, M.Ö. 9000’lere kadar uzanıyor desek?

Kripto paranın tarihi

Mali sistemler basittir. Ancak yüzyıllar boyunca gerçekleşen her gelişme bazı büyük aksamalara ve çok fazla alışmaya neden oldu. Her yeni sistemde kusurlar ve tuzaklar vardı. Kripto paralar çok fazla vaatte bulunuyor ama bir bu kadar da problem ve zorluklarla karşılaşıyorlar. Tarih bize bunun beklenmeye değer bir durum olduğunu ve her şeyin sabırla ve birkaç kıvılcımla düzeltilebileceğini söylüyor.

Şimdi arkanıza yaslanın. Birlikte para transferlerinin başladığı ve bugün olduğumuz yere nasıl geldiğimizi araştıran tarihi bir yolculuğa çıkacağız. Şaşırtıcı bir şekilde, şu anda kriptonun yüzleştiği sorunlar yüzyıllar boyunca benzer şekillerde görüldü.

Takas

Şimdi biraz geriye gidelim. Her şeyi siyah beyaz olarak hayal edin. Takas sistemi, M.Ö. 9000’den günümüze kadar medeniyetlerin kullandığı bir ticaret biçimiydi. Yiyecekler ve çay yapraklarından baharatlara, silahlara ve hatta insan kafataslarına kadar her şey için eşyalar değiştiriliyordu. Her anlamda bu sistem, bugün bildiğimiz paranın vaftiz babasıdır.

Deniz kabukları

M.Ö. 1200’lerde Çinli tüccarlar, Hint ve Pasifik Okyanuslarında yaygın olarak bulunan deniz kabuklarını kullanmaya başladılar. Deniz kabukları, Afrika’nın bazı kısımlarında 1900’lerin başlarına kadar hala para olarak kullanılıyordu. Daha sonra bunlar bronz ve bakır olarak taklit edildi. Hatta metal bıçaklar, bir dönem teslim edilmek üzere olan ürünlerin yerine geçecek kadar popülerdi.

Başka bir şeyi temsil eden bir varlık yaratmak, kripto dünyasında yüzlerce tokenin bugün yaptığı bir şeydir. Dijital varlıklar, fiziksel dünyada varlıklarını temsil etmek için giderek artan bir şekilde kullanılıyor ve sahipliğe yepyeni bir anlam kazandırıyor.

Madeni para

Sadece 700 yıl ileriye gidelim (neden tüm tarih dersleri bu kadar hızlı değil) ve nihayet şu an elinizdeki paraya benzeyen bir şeye ulaşıyoruz.

M.S 500’lere vardığımızda Pers, Türkiye, Yunanistan ve Makedonya’da madeni paralar patladı ve bu madeni paralar çok geçmeden, Roma İmparatorluğu’na girdi.

Kağıt para

Kabaca aynı zaman diliminde ortaya çıkan kağıt para, belli sınırlar içinde ortaya çıkmaya başlamıştı, ancak büyük miktarlarda fiyat volatilitesine neden oldu. Bazı durumlarda, ülkeler paralarını devalüe ettiler ve fiyatların yükselmesine neden oldular.

Banknotlar, günümüzde hala güvenli liman olarak kabul edilen altın ve gümüş gibi değerli metallere bağlı olan banknotlar olarak ortaya çıktı. Çekler (16. yüzyıl) ve telgraf (19. yüzyıl evet, hala siyah beyaz) gibi daha ileri icatlar, işlemlerin modernleştirilmesine ve transferlerin hızlandırılmasına yardımcı oldu.

Not

Her geçen gün daha büyük miktarlarda para değiştirerek banka notlarının uluslararası olarak güvenilir ve tanınmış olması önemli hale geldi. Bu, İngiltere ve ABD’nin bir değer standardı olarak altından uzaklaşmasını içeren adımlarına yol açtı ve bunun yerine, İngiltere Merkez Bankası gibi merkezi kurumlar ortaya çıktı. Merkez bankalarına güvenmeyen pek çok kripto kuruluşu, şimdi dijital paralarını değerli metallerle destekliyor.

Modern çağ

İşte hep birlikte büyüdüğümüz geleneksel finansal sistemlerle birlikte, siyah beyazı geride bırakmaya ve teknik bir renkle yaşamaya başladık. 20. yüzyılın sonlarında kredi kartları ortaya çıktı fakat daha öncesinde, 1960’ların sonlarında ilk ATM’lerin lansmanı yapıldı. 1970’lerde, bankalar SWIFT sistemini başlatmak için bir araya gelerek “Finansal İletişimi” yarattılar. Bu, finansal kurumların birbirleriyle konuşmasına ve dünya çapında transferleri kolaylaştırmasına izin verdi ancak bugün bile, bunların temizlenmesi için birkaç iş günü geçmesi gerekiyor.

PayPal gibi e-ticaret platformları sayesinde yeni milenyuma girdiğimizde işlem hızları yükselmeye başladı, ancak bunlar hala eski moda bankalara bağlıydı. 10 yıl önce, birçok finansal kurumun çöküşüne sebep olan dev küresel kriz, devasa masrafları, yavaş hızları, saydamlığı ve yüz milyonlarca insanın bir banka olmadan dışlanmasına sebep oldu. Yeni bir yaklaşım gerekliydi…

Gelecek?

Tıpkı deniz kabuklarının binlerce yıl önce bir çekim kazandığı gibi bugün de kripto paralar ve Blockchain artık para transferlerinde ve bildiğimiz ekonomilerde sismik bir değişim yaratmayı umuyor. Bu yeni sistem bir işlemin her aşamasında şeffaflık sağlarken dolandırıcılık ve kara para aklamanın önlenmesine yardımcı oluyor. Ayrıca kripto paranın tarihi bize gösteriyor ki yeni teknoloji, tüketiciler için maliyetleri düşürürken transferleri hızlandırıyor.

Bazı platformlar kripto paranın pratik hale getirilmesi için ve kur kayıplarını en aza indirmek için çalışıyorlar. Örneğin, Piixpay, faturaları ödünç almayı ve euro cinsinden alıcılara gelen bu ödemelerle Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin veya Dash’ı kullanarak arkadaşlara ve ailelerine para transfer etmelerini sağlıyor.

Kripto para birimlerinin bugünkü sorunlarını anlayabilmek için dünün sorunlarına bakmakta fayda var.

cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin