ECB Başkanı Christine Lagarde, Merkez Bankalarının Bitcoin yaklaşımını değerlendirdi
ECB Başkanı Christine Lagarde, Merkez Bankalarının Bitcoin yaklaşımını değerlendirdi

IMF Başkanı kripto para birimleri konusunda düzenleme uyarısı yaptı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

IMF Başkanı Christine Lagarde, kripto piyasasının geleneksel piyasalarla aynı şekilde düzenlenmesi gerektiğini açıkladı.

Blockchain yararlı, kripto paralar düzenlenmeli.”

IMF resmi web sitesinden yayımlanan bir blog yazısında kripto para birimleriyle ilgili birtakım açıklamalarda bulunan Lagarde, Blockchain teknolojisinin pek çok olumlu yanından bahsettiği yazıda kripto para birimlerinin ise düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

“Addressing The Dark Side of the Crypto World” isimli makalede sektöre ilişkin pek çok önemli noktaya değinen Lagarde, Blockchain teknolojisini “finansın ötesindeki alanlarda devrim yaratmaya yardımcı olabilecek heyecan verici bir ilerleme” olarak nitelendiriyor. Ancak Lagarde, düzenleyicilerin sözle birlikte gelen tehlikeyi anlamaları gerektiğini söylüyor.

“Ateşe karşı ateşle savaşabiliriz.”

Tüketicilerin kripto para piyasasında korunması gerektiğinin altını çizen IMF Başkanı, “Ateşe karşı ateşe savaşabiliriz.” sözleriyle dikkat çekerken yazıda sunduğu iki örnek şu şekildeydi:

  • Dijital defter (DLT) teknolojisini kullanarak standart, doğrulanmış, müşteri bilgilerinin kayıtlarını oluşturmak.
  • Şüpheli işlemleri daha çabuk bulmak için biyometri, yapay zeka ve şifreleme yardımıyla dijital defter teknolojisini (DLT) kullanmak.

Lagarde:

İşe tıpkı geleneksel finans sektörü için yaptığımız gibi finansal bütünlüğü ve tüketicileri koruyacak politikalara odaklanarak başlayabiliriz. Aslına bakarsanız, kripto varlıkları güçlendiren inovasyonlar bize onları denetlemek için de yardım edebilir. Başka bir deyişle, ateşe karşı ateşle savaşabiliriz.

IMF Başkanı, Alphabay örneğini hatırlattı

Kripto para birimlerinin merkezsiz ve anonim olması ve bir merkez bankasına ihtiyaç duymamasını finansal terörizmin önünü açabileceğini savunan Lagarde, darknet pazarı Alphabay’i örnek verdi. Alphabay aracılığıyla, Temmuz 2017’de kapanana dek 1 milyar dolardan fazla alışveriş yapıldığı biliniyor.

Lagarde, kripto para birimlerinin geleneksel finansal piyasaların istikrarını tehdit edebileceğini ve IMF’nin yardımıyla küresel ölçekte düzenlemeler yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi:

Hiçbir ülke, bu mücadeleyi tek başına sürdüremez. Kripto varlıklar sınır tanımadığından, bunları düzenleyen çerçeve de küresel olmalıdır.

FSB ve FATF öne çıkıyor

Lagarde’nin hedefi, kripto tüketicilerine geleneksel pazarlarda sahip oldukları korumayı sağlamak ve düzenleyici rolünde iyi olduğunu düşündüğü bazı ajanslara referans olmak. Bu ajanslar, fintech inovasyonlarını gözleyen Financial Stability Board (FSB) ve kara para aklama ve terörizm finansmanıyla mücadele eden Financial Action Task Force (FATF).

FATF, şu sıralar G20 zirvesi için kara para aklamada kripto para kullanımının engellenmesi üzerine yollar ortaya koyan bir rapor üzerinde çalışıyor.

“Kripto para birimleri, geçici bir heves ve devrim arasında bir yerde.”

Lagarde ayrıca, US Securities and Exchange Commision (SEC) ve ICO’lar için güvenlik yasalarını uygulamaya başlayan diğer uluslararası regülatörlerden de söz etti.

Lagarde’nin ana fikri, kripto para birimlerinin geçici bir heves ve devrim arasında bir yerde olduğu üzerine. Kendisi ayrıca, yalnızca IMF ile birlikte yapılacak işbirliği aracılığıyla kripto varlıkların potansiyelinden yararlanırken, hiçbir zaman yasadışı faaliyetler için bir sığınak ya da finansal bir savunmasızlık kaynağı olmadıklarından emin olunabileceğini ifade etti.

Christine Lagarde daha önce yaptığı açıklamada, aynı şekilde kripto para birimlerinin düzenlenmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etmişti.

cointelegraph

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin