DNA
DNA

Harvard genetik bilimcileri, DNA üzerine Blockchain tabanlı tokenler çıkartıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Nebula Genomics, insanların DNA verilerini şirketlere satabileceği Blockchain üzerinde Ethereum akıllı sözleşmeli token’ini açıkladı.

Nebula Genomics’in kendi parasına sahip olacak ve Ancestry.com ve Google destekli 23andMe ile rekabete girecek. Harvard ve MIT’de profesör George Church, genetik testlerde rakiplerinden farklı bir göreve hazırlanıyor. Üyeleri, genom sıralamasına katılmaya teşvik etmek için DNA’dan para kazandıran Blockchain tabanlı token sistemi geliştirdi.

Bu sistem kişisel DNA verilerini, büyük şirketlerin değil, bireyin elinde tutuyor. Araştırma verileri için bu verileri paylaşıp para kazanmak isteyip istemediklerini seçmelerine izin veriyor.

DNA’dan para kazanma devri başlıyor

Nebula, Blockstack üzerine kurulmuştur ve Blockchain üzerindeki Ethereum akıllı sözleşmeleri tarafından yönetilmektedir. Nebula ekosistemi, bireylerin kişisel genom sıralamaları ve ilgili verileri ödemek için kullandıkları para tabanlı Nebula tokeni ile döner. Veri alıcıları, fiat para ile satın alabilecekleri tokenleri DNA verisine erişmek için kullanacaklar.

Profesör Church’in araştırmalarına dayanarak, başka hiçbir insan genomu şirketi Nebula Genomiği’nin yapabilceklerininin yanına bile yaklaşmamıştır.

nebula

Genom dizileme sürecine bir takım avantajlar vardır. Bunlardan en önemlisi aile planlamasını içermez. Bütün genom dizilemesi bir çocuğa genetik bozukluk geçirme riskini gösterebilir. Bu arada bu DNA araştırması, insanlara karaciğer yetmezliği veya kanser gibi bir hastalığın kötüye gitmesini önlemek için koruyucu önlem alma imkânı sunuyor.

Genomik veriler bir çok alanda önemli

Profesör Church websitesinde ki bilgilere göre, “küçük veri miktarları, veri parçalanması, standardizasyon eksikliği ve yavaş veri edinme” alanındaki bilim problemlerini çözmeye çalışıyor. Maliyetleri düşürmenin ve mahremiyetin güçlendirilmesinin yanı sıra, üyeleri Blockchain’in merkezi olmayan yapısı sayesinde kendi DNA verilerine üçüncü taraflar olmadan sahip olmalarını sağlayan özellikleri sunuyor.

Şimdiye kadar bu şirketlerin iş modeli genomik verilerin mülkiyetini bireyden ayırmaktı.Bu verilerden para kazanmanın bir yolu olan başta DNA test şirketleri olmak üzere ilaç endüstrisi olmak üzere verilerin herkesle paylaşılmasıydı.

Örneğin, bireysel girişimci destekli 23andMe gibi bir şirketten bir DNA kiti satın alınır ve %85’i kişisel genomik verilerini araştırma amacıyla paylaşmayı kabul eder. Bireyler kişisel verilerini paylaşmakla kalmayıp aynı zamanda şirkete mülkiyet haklarını da bırakırlar. Şirket bu bilgileri ilaç firmalarına, araştırmalarında kullanmaları amacıyla satar. Nebula bunu bireyin para kazanacağı şekle dönüştürüyor. Birey satacağı DNA’lardan sonra, pazarın büyümesi ile sürekli değer kazanacağı token’e sahip olacak.

Nebula sayesinde veri pazarı büyüyecek

Nebula’ya göre, kişisel genom dizilimi “daha iyi teşhis, hastalık önleme ve kişisel terapileri” kolaylaştırma gücüne sahiptir. Araştırma için kullanıldığında, DNA verileri daha ayrıntılı bir sınıflandırma sistemi ve hastalıklar için yeni ilaçlar sağlar. Whitepaper’da yazana göre amaç: “Milyarlarca dolarlık bir genomik veri pazarının yaratılması”

Profesör Church bilim insanlarına, insanlar ve veritabanları arasında “standartlaştırılmış veriyi toplamak” becerisini veren açık protokolü işaret ediyor. ICO’nun başlama tarihi ise henüz belli değil.

Ccn

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin