GPU'lar yakında kripto madenciliği için demode mi olacak?
GPU'lar yakında kripto madenciliği için demode mi olacak?

GPU mining bitiyor mu?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto paralar ve dijital madencilik üzerine zaman zaman görüşlerini paylaşan İTÜ mezunu elektronik yüksek mühendisi Niyazi Saral’ın ayrıca GPU madenciliği ve ekipmanları ile ilgili araştırma yazıları da bulunuyor. Buna göre GPU mining konusunda da çeşitli bulgulara dayalı olarak dikkat çekici görüşleri bulunuyor.

Ethereum topluluğunun ve geliştiricilerinin kafalarının şu dönem oldukça karışık olduğunu düşünen Saral, GPU madenciliğinin bitme noktasına geldiği yönünde yorumlara net bir cevap vermek yerine çeşitli bulgular paylaşarak kararı okuyuculara bırakmayı yeğliyor.

GPU mining ile ilgili çeşitli bulgular

Niyazi Saral’ın ilk tespiti, Ekim-Kasım aylarında (gecikme olmaz ise) Dubbed Constantinople geçişi ile ödüller 3 yerine 2 ETH’a düşerek kabaca yüzde 33 oranında azalma olması yönünde. Dubbed Constantinople ile ulaşılmak istenen amacın biraz da pazara giren ETH hacmini düşürmek olduğunu düşünen Saral, bu yolla fiyatın arttırılma çabalarına vurgu yapıyor.

Fakat Saral, bu yolla başarılı olabileceklerini düşünmüyor. Buna gerekçe olarak ise Ethereum’un kurucularından Vitalik Buterin’in “bir daha bu kadar yüksek ETH fiyatları göremeyiz” şeklindeki yorumuna dem vuruyor. Ve topluluğun kafasının çok karışık olduğunu düşünüyor.

GPU mining konusuna Türkiye açısından da eğilen Niyazi Saral şu ifadelerde bulunuyor:

Türkiye’de elektrik ücretleri 11-12 Cent’e kadar yükseldi. Bu durumda anlaşmalı OSB dışında karlılık kayboldu gibi. Muhtemel elektrik zamları süreci çok daha çabuk kısaltabilir.

Bilindiği gibi GPU madenciliği ile ASIC madenciliği arasında ciddi bir rekabet bulunuyor.  Eski bir Canaan Asic chip tasarlayıcısı Chen Min’in tasarladığı ve Lavasnow adını verdiği projesi  8’de 1 daha az elektrik tüketimi ve 7 misli daha fazla ETH performansı olan muhtemel yeni Asic chipleri (Linzhi) veya benzeri chipler üretmeyi planlıyor. Saral ise bu ASIC üretiminden dolayı büyük yatırımcıların büyük sıkıntılar yaşayacağını düşünüyor:

Yeni çıkacak Asic chipleri ile hayal kırıklığına uğrayan birçok miner vazgeçse bile zorluğun pek de düşmediği açıktır.

Niyazi Saral ayrıca GPU Mining sürecinin Ethereum için zorlaştıkça POW’dan POS’a geçiş sürecinin hızlandığını düşünüyor. “Casper the Friendly Finality Gadget” (FFG) şeklinde bahsedilen bu dönüşüm her ne kadar hibrid olsa da Saral, bu durumda sadece çok büyük yatırımcıların ayakta kalabileceğini düşünüyor.

GPU mining konusunda Türkiye’ye özel bulgular

Niyazi Saral, elektrik fiyatlarının muhtemel bir dolar artışı ile avantajlı hale gelebileceğini düşünüyor. Bu durumun süreci birkaç ay daha uzatabileceğini dile getirirken, PPK’nın kademeli bir artış yapmasını daha olası görüyor. Sonuç olarak dolardaki artışın elektrik fiyatlarını da artırma eğilimi bulunuyor.

Bu dönem elektrik dağıtım şirketlerinin özellikle meskenlerde fazla tüketimleri daha sık incelemeye başladı. Duruma göre de yaptıkları anlaşmaları feshedebiliyorlar. Özellikle son zamanlarda doğu ve güneydoğu illerinde kaçak elektrik ile mücadele konusunun yoğunlaştığı görülüyor.

Sonuç olarak Niyazi Saral, ETH’nin 350 dolar ve üzerindeki bir piyasa değerinde yeni yatırımlar için risk alınmasının daha mantıklı olacağını öngörüyor. Mevcut sistemlerin ise üretim faaliyetleri sonucu kâr edebilene kadar devam etmesinin mantıklı olduğunu düşünürken yakın gelecek için çok da olumlu görüşlere sahip değil.

kaynak: Niyazi Saral

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin