Deutsche Bank
Deutsche Bank 18.000 çalışanı işten çıkarma planı ile patlak veren gelişmeler Bitcoin piyasasını nasıl etkiler?

Deutsche Bank’ın 18.000 çalışanı işten çıkarma planı ile patlak veren gelişmeler Bitcoin piyasasını nasıl etkiler?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Deutsche Bank’ın 2022 yılına kadar 18.000 çalışanın işine son verme planı ve yatırım bankacılığı departmanını giderek yavaşlatma kararı, geleneksel finans piyasaları için karamsar bir tablo çiziyor. Özelikle böyle büyük bir yankı uyandıran haberin kripto piyasalarında gözle görülür bir büyümenin görüldüğü bir dönemde gelmesi kripto ekosisteminin elini güçlendirebilir.

Reuters tarafından 7 Temmuz’da bildirildiği üzere, Deutsche Bank’ın bu önemli kararı, 2018’de 1.96 milyar Avro (2.20 milyar dolar) gelir elde ettiği bildirilen hisse senedi satışlarının artmasına ve ticari işlemlerinin azalmasına yol açmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Reuters, DB’nin küçük ölçekli bir sermaye piyasası işletmesini sürdürürken, aynı zamanda sabit getirili işleri dizginlenmeyi planladığını belirtti.

Söz konusu hamle, yaklaşık 18.000 civarında çalışanın işten çıkarılması ve şu anda DB’nin alım satım işlemlerine tahsis edilmiş risk ağırlıklı varlıkların yüzde 40 oranında küçülmesi anlamına geliyor.

Bitcoin savunucuları Deutsche Bank gelişmesine kayıtsız kalmadı

Morgan Creek Digital Assets’in kurucu ortağı Anthony “Pomp” Pompliano ise haberi, kripto para piyasaları özelinde yorumladı ve Bitcoin (BTC) adaptasyonu için sağlam hamle olabileceğini söyledi;

Deutsche Bank, yaklaşık 20.000 çalışanı işten çıkarmayı planlıyor. Bitcoin ‘in çalışanı yoktur. DB eski dünya için inşa edilmiştir. Bitcoin yenidünya için inşa edildi.

Kendi analizinde istikrarsız bankacılık sektörünü ele alan, eToro analisti Mati Greenspan, DB’nin hamlesinin küresel para politikasının müşterileri tarafından daha geniş bir politika sorunu oluşturduğunu belirtti.

Bu, uzun vadeli sıfır faiz politikasının etkisi. Merkez Bankaları, bu politikayla yatırım bankalarının kâr etmesini imkânsız kılıyor. En riskli tahviller bile ortalama yüzde 2’nin altında gelir sağlıyor. Bu durumda nasıl para kazanmaları beklenebilir?

Greenspan’ın görüşü bugün, büyük miktarda İngiltere’deki geniş kapsamlı sayfalardan The Guardian’ın, ek olarak DB’nin milyarlarca Euro türev sözleşmesine sadık kaldığının altını çizdiği haberiyle yankılandı. Bu varlıkların birçoğu, DB’in yatırım bankacılığı varlıklarının azaltılmasını yönetmekle görevlendirilen Sermaye Tahliye Birimi – Capital Release Unit adıyla yeni oluşturulan bölüme devredilecek.

Özellikle DB’nin Küresel Temel Kredi Stratejisi Başkanı Jim Reid, merkez bankalarının ılımlı (güvercin adı verilen kararlar) politikalarının yatırım bankalarını incitirken Bitcoin gibi “alternatif” para birimlerini olumlu yönde etkilediğini belirtti:

Merkez bankaları bu şekilde agresif olacaksa, alternatif para birimleri biraz daha çekici olmaya başlar.

Ayrıca, VanECK dijital varlık stratejisti ve MVIS direktörü Gabor Gurbacs, DB’nin kararının Pazar günü açıklanmış olmasının geleneksel finans için bir başka sorun olduğuna işaret ediyor:

Kripto pazarları en az 7 gün 24 saat açık olduğundan haberlere direkt tepki veriyor. Geleneksel pazarlarda, bazı kesimler, kamuya açık bilgilerden haberdar olmak için pazarın açılmasını beklemek zorunda. Bana göre bu ciddi bir pazar yapısı sorunu gibi görünüyor! Bitcoin planının zamanı geldi!

Deutsche Bank’ın aldığı bu karar, bazılarına göre 2008 yılında yaşanan krizin etkilerinin gecikmiş bir sonucu. Ayrıca gelinen bu durum, Satoshi’nin on yıl önce Bitcoin genesis bloğunda üstü kapalı bir şekilde bahsettiği felaket ile örtüşüyor gibi görünüyor.

cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin