Blockchain teknolojisi,nasa,blockchain
Blockchain teknolojisi,nasa,blockchain

Blockchain teknolojisi, uzay keşifleri için önemli hale geldi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Uzay çağı olağanüstü bir momentumla hızlanıyor. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA), uzay iletişimlerini iyileştirmek için blockchain teknolojisi ve yapay zekanın (AI) potansiyelini araştırıyor. Aynı zamanda özel şirketler, blockchain teknolojisini uzaya entegre etmeye başlıyor.

Blockchain temelli uzay keşfi

Mart 2017’de ABD Kongresi, NASA’ya insanları Mars’a göndermek de dahil olmak üzere derin uzay araştırması için bir plan hazırlaması yönünde S.442 Sayılı Yasayı onayladı. S.442 yasasını işleve sokmak ve süreç boyunca başarı sağlamak için, NASA kararlılıkla bir şekilde blockchain teknolojisi ve AI plana dahil etmek istiyor.

Nitekim, NASA bu yılın başında Akron Üniversitesi’ndeki bilim adamlarına 330.000 dolar hibe verdi. Bu bağışın amacı, bilim insanlarının uzay iletişimlerini iyileştirmek için blockchain teknolojisinin potansiyelini tespit etmeleri içindi.

Ayrıca, NASA Cleveland Eyalet Üniversitesi ve California Eyalet Üniversitesi’nden Los Angeles ile ortak olan Akron Üniversitesi’ne 840.000 $ daha garanti verdi.

Hibenin amacı, yer çekiminin yokluğunda farklı malzemelerin uzayda nasıl katılaştığını incelemektir. Uzay iletişimleri, istasyonlar arasındaki engeller ve geniş mesafeler gibi çeşitli devasa zorluklar sunar. Ayrıca muazzam miktarda verinin işlenmesi gerekiyor. Sonuç olarak, iletişim sistemleri güvenli, güvenilir ve merkezsizleştirilmelidir. Bu nedenle, bu tür sistemler otomasyon, AI ve blok zincir teknolojisi tarafından desteklenmelidir.

Blockchain teknolojisi uzaya çıkıyor

Uzay iletişimleri ile ilgili olarak araştırmacılar, uzay araştırması için Esnek Bir Ağ Oluşturma ve Hesaplama Paradigması (RNCP) geliştirmeye çalışıyorlar. Akron’un web sitesinde yayınlanan bir özette şunlar yazıyor:

Uzay araştırması ve ilgili bilim için muazzam verileri işlemek için güvenli ve merkezi olmayan bir altyapı tasarlamak için blockchain tekniğini kullanacağız. Altyapımız derin öğrenme tabanlı veri analizini kolaylaştırmak için tasarlanacak.

Ayrıca, blokchain tabanlı altyapı için yüksek düzeyde ölçeklenebilirlik sağlamak için yazılım tanımlı ağ oluşturma (SDN) tekniğini kullanacağız ve uyarlanabilir bir yönetim stratejisi önermiş olacağız.

 

Uzay pazarını yöneten kripto para dostu şirketler

Buna paralel olarak, özel işletmeler ticari pazar alanlarını genişletmeye devam ediyor. Örneğin Virgin Galactic, SpaceX, and Blue Origin gibi birkaç özel şirket uzay turizmi için planlar yapıyor.

Bu şirketlerin bazıları, ödeme para birimi olan Bitcoin’in yanı sıra Ethereum tabanlı blockchain teknolojisini kullanmayı planlarında düşünüyorlar. Virgin Group’un kurucusu Sir Richard Branson, “Bitcoin’in çalışıyor” olduğuna inanıyor ve uzay turizmcilerinin turlarının ücretlerini Bitcoin ile ödeyebileceğini duyurmuştu.

Daha açık bir ifadeyle, Worldcore PR Müdürü Sean Patterson şunları söylemişti:

Şimdi, Bitcoin sahipleri SpaceShip Two’nin gelecekteki yolculuklarına katılma şansı bulabilir. Gidiş-Dönüş fiyatı yaklaşık 340 BTC. SpaceShip Two, uzay turizmi için tasarlanmış ve Virgin Galactic’e ait The Spaceship Company tarafından imal edilmiştir.

Öte yandan, SpaceChain, blockchain endüstrisi için yeni nesil altyapı sağlamak için dünyanın ilk açık kaynaklı uydu ağı kuruyor. Gerçekten de kripto para meraklıları, SpaceChain’in 2 Şubat 2018’de CubeSats’ı uzaya fırlatmaya başlamasını heyecanla bekliyorlar.

Bu projelerle gösterildiği gibi, NASA ve özel şirketler uzay iletişimlerini iyileştirmek ve böylece uzayın geniş ve gizemli ulaşımlarını ele geçirmek için blockchain teknolojisine oldukça ilgi gösteriliyor.

Bitcoinist

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin