DeFi kullanıcıları paraları 2021'de en fazla Ethereum'dan çalındı.

2021’de DeFi kullanıcıları milyarlarca dolar kaybetti: İşte en çok çalınan para birimi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Risk yönetimi firması Elliptic, DeFi kullanıcılarının son iki yılda hackleme ve dolandırıcılıklardan dolayı 12 milyar dolar kaybettiğini söyledi.

Özetle;

  • DeFi hırsızlığı ve dolandırıcılığı geçen yıl 1,5 milyar dolarlık zararla sonuçlanmıştı.
  • Bu yıl, kaybedilen para yüksek varlık fiyatlarının yardımıyla 10.5 milyar dolara yükseldi.
  • En yüksek kayıp Ethereum’da yaşandı.

Hacklemeler, hırsızlıklar, halı çekme (likidite havuzunu boşaltma) ve dolandırıcılık planları. Bu merkezi olmayan finans istismarlarının hepsinin ortak noktası nedir? Tabii ki de diğer tarafta birinin para kaybetmesi.

Kaybedilen miktar az da değil. Risk yönetimi firması Elliptic’in yeni bir raporuna göre, DeFi kullanıcıları geçen yıl 1,5 milyar dolar kaybederken 2021 yılında 10,5 milyar dolar kaybetti. Böylece son iki yılda kullanıcıların kaybettiği toplam para 12 milyar dolar oldu.

Merkezi olmayan finans sistemleri anlamına gelen DeFi, insanların, protokollere bağlı otomatik akıllı sözleşmeler kullanarak bankaların ve diğer geleneksel finansal aracıların borç verme, ödünç alma, tasarruf etme veya ticaret yapmalarına izin veren blok zinciri tabanlı uygulamaları ifade eder.

Merkeziyetsiz finans sektöründe 250 milyar dolardan fazla varlık var

DeFi Llama tarafından toplanan verilere göre, sektörün damarlarındaki dijital varlıklar 250 milyar doların üzerinde. Haziran 2020’ye kadar bu rakam 1 milyar dolardan azdı. Protokollerin artan kullanımı ve altta yatan kripto paralar ve onlara güç veren yönetim tokenları için artan fiyatlar, bu alana yatırım yapanlar için gerçek bir döngü yarattı.

https://twitter.com/elliptic/status/1461264941244112897?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1461264941244112897%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fdecrypt.co%2F86503%2Fdefi-users-lost-billion-theft-fraud-2021-mostly-ethereum-report

Ancak artan popülerlik aynı zamanda birçok proje hızla hareket eden sektöre ayak uydurmak için mücadele etse bile DeFi’nin çalacak daha fazla fonu olduğu anlamına geliyor.

Elliptic, raporunda DeFi projelerinin karşılaştığı sorunu şöyle özetliyor: “Birçoğu, nispeten olgunlaşmamış siber güvenliğe sahip girişimler ve kripto işlemlerinin geri döndürülemez doğası, bu fonları geri almayı çok zorlaştırıyor. Bu, onları tek çalışan bilgisayar korsanlarından ulus devletlere kadar değişen saldırganlar için cazip hedefler haline getirdi.”

Ve bazen siber güvenlik hataları o kadar da kasıtsız değildir, bunun yerine “kullanıcıların fonlarını çalmak için yaratıcıları tarafından sunulan arka kapıların” ürünleridir.

Elliptic’e göre, son iki yılda  merkezi olmayan uygulamalarda doğrudan 2 milyar dolar çalındı. Bu dolandırıcılık veya hırsızlık sonucunda token değerinin düşmesine ek olarak 10 milyar dolarlık zarar anlamına geliyor; Belirlenmesi daha zor bir sayı olsa da, bu protokol kayıpları ürüne olan azalan tüketici güvenine bir değer atfeder.

DeFi kullanıcıları en çok Ethereum’dan kaybetti

Son iki yılda yaşanan kayıpların büyük çoğunluğu Ethereum’dan geldi. DeFi kullanıcıları merkezi olmayan finansın evi Ethereum’dan 8,6 milyar dolar kaybetti. Kayıplar MakerDAO gibi Ethereum kaynaklı kredi protokolleri, Uniswap gibi merkezi olmayan borsalar ve Synthetix gibi türev ürünler nedeniyle yaşandı. Ayrıca Binance Akıllı Zincir protokolleri de, 2020’den bu yana 2,5 milyar dolarlık kayıptan sorumlu.

Elliptic’in metriklerine göre, DeFi Kullanıcıları en çok, akranlarının havuzlarından kripto para birimi ödünç almalarına izin veren borç verme protokolleriyle ilgilenmelidir. ayıpların üçte birinden fazlasından sorumlu olan bu protokoller, ekonomik istismarlara karşı olduğu kadar kod istismarlarına karşı da savunmasızdır. örneğin, kullanıcıların büyük meblağlar ödünç aldığı, bir arbitraj fırsatı yaratmak için piyasa fiyatlarını manipüle ettiği ve ardından parayı geri ödediği flaş krediler.

Alan olgunlaştıkça, saldırılar gece gündüz protokolleri ve riskli platformlarla sınırlı olabilir. Ancak şimdilik Elliptic, kullanıcıların korumalarını yüksek tutmalarını istiyor. Elliptic’in rapporuna göre DeFi, “bilgisayar korsanları için cazip bir bal küpü” haline geldi.

Decrypt


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin